Kotimaa

HS selvitti: Kolme suomalaiskaupunkia erottuu katu­turvallisuudessa muista edukseen

Katuturvallisuus parani viime vuonna Suomessa.

Kolmen suomalaiskaupungin kaduilla on vuosi vuoden jälkeen turvallisempaa kuin muissa suurimmissa kaupungeissa.

Viidestätoista suurimmasta kaupungista turvallisin oli poliisin katuturvallisuusindeksin mukaan viime vuonna Lappeenranta. Toiseksi turvallisin oli Espoo ja kolmanneksi turvallisin Kouvola.

Kyse ei näytä olevan sattumasta, sillä sama kärkikolmikko oli Helsingin Sanomien kokoamien tietojen perusteella turvallisin myös kahtena edellisenä vuotena.

Kirjoitus jatkuu grafiikan jälkeen.


Runsaan 72 000 asukkaan Lappeenranta oli kaikkina kolmena viime vuotena turvallisin viidentoista suurimman kaupungin vertailussa. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo olevansa yllättynyt ykkösasemasta.

”Tämä on erittäin positiivinen asia Lappeenrannalle”, hän sanoo.

Espoon ja Kouvolan sijoitukset vaihtelivat keskenään vertailun seuraavaksi turvallisimpana kaupunkina vuosina 2016–2018.

HS pyysi poliisilta tiedot kaikkien Suomen kuntien katuturvallisuudesta vuosilta 2010–2018. Voit katsoa kirjoituksen lopussa olevasta laskurista, miten kotikuntasi tilanne on kehittynyt.

Koko Suomen katuturvallisuus on poliisin laatiman indeksin mukaan parantunut yhtäjaksoisesti lähes koko 2010-luvun ajan.

Turvallisuustilanne koheni edelleen myös viime vuonna alkoholisäädösten vapautumisesta ja helteisestä kesästä huolimatta. Viime vuonna oli valtakunnallisesti turvallisempaa kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla.

Poliisin katuturvallisuusindeksin tuloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua jossain määrin varauksella. Indeksi kertoo rikostilanteen kehityksestä tiettyjen rikosten osalta, mutta osa turvallisuuteen vaikuttavista teoista jää sen ulkopuolelle.

Indeksissä on huomioitu muun muassa pahoinpitelyt, ryöstöt, rattijuopumukset ja vahingonteot.

Sen sijaan henkirikokset ja seksuaalirikokset eivät vaikuta indeksiin. Poliisihallituksen mukaan nämä rikokset on aikoinaan päätetty jättää pois indeksistä, koska suuri osa niistä tapahtuu julkisten paikkojen sijasta yksityisissä tiloissa.

Rikosten määrät on suhteutettu indeksissä kunkin kunnan asukaslukuun. Vakavat rikokset saavat lieviä tekoja suuremman painoarvon.

Miksi Lappeenranta on indeksin perusteella turvallisempi kuin muut suurimmat kaupungit?

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Jarva arvelee, että katuturvallisuutta voi selittää lappeenrantalaisten luonteenlaatu ja alueen kansainvälisyys.

”Lappeenranta on suvaitsevainen ja kansainvälinen kaupunki. Karjalaiseen luonteenlaatuun kuuluu välittömyys, suvaitsevaisuus ja sosiaalisuus. Katukuvassa näkyy päivittäin tuhansia venäläisiä. Täällä on yliopiston kautta yli seitsemänkymmenen kansalaisuuden edustajia”, Jarva sanoo.

Sekä kaupunginjohtajan että poliisin mukaan Lappeenrannasta puuttuvat sellaiset asuinalueet, jonne keskittyisi rikollisuutta tai sosiaalisia ongelmia muita alueita enemmän.

”Kaupunkirakenne on varsin onnistunut tässä mielessä”, sanoo ylikomisario Jukka Lankinen.

Lankisen mukaan Lappeenranta on alueensa keskuspaikka, jonne tullaan viikonloppuisin juhlimaan naapurikunnista kuten Lemiltä, Savitaipaleelta, Taipalsaarelta ja jossain määrin Imatraltakin.

Eniten häiriökäyttäytymistä esiintyy keskustan alueella.

”Paikkakuntalaiset tietävät nämä paikat ja poliisin on helppo valvoa niitä. Hyvä katuturvallisuusindeksi voi johtua osittain siitä, että poliisi on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja ehkäissyt siten rikoksia”, Lankinen sanoo.

Myös viidentoista suurimman kaupungin turvallisuusvertailun häntäpää on vuosi vuodelta sama. Helsinki on sijoittunut vertailussa viimeiseksi jokaisena vuonna tällä vuosikymmenellä.

Poliisi on selittänyt Helsingin asemaa turvattomimpana kaupunkina sillä, että pääkaupungissa on useita ravintola- ja ostoskeskuskeskittymiä. Niihin tulee ihmisiä naapurikaupungeista ja muualta Suomesta.

Helsingissä järjestetään myös lukuisia suuria yleisötapahtumia.

”Esimerkiksi osa espoolaisista käy juhlimassa Helsingissä. Negatiiviset asiat satavat silloin Espoon sijasta Helsingin laariin”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Myös Helsingin katuturvallisuus on parantunut verrattuna vuosikymmenen alkuvuosiin. Viime vuonna Helsingin kaduilla oli indeksin mukaan turvallisempaa kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla.

Voit katsoa kotikuntasi katuturvallisuustilanteen viemällä osoittimen kunnan kohdalle alla olevalla kartalla. Mitä suurempi luku, sen turvallisempi tilanne.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää