Kotimaa

Suomalaiset soittivat viime vuonna 7 400 hätäpuhelua päivässä, ja määrä jatkoi alkuvuonna kasvuaan

Keravan hätäkeskukseen soitettiin tammi–helmikuussa noin 11 000 hätäpuhelua enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Hätäpuheluiden määrä on kasvanut viime vuosina kaikissa hätäkeskuksissa.

Kansalaiset soittivat hätänumeroon ahkerasti vuoden ensimmäisinä kuukausina. Keravan hätäkeskukseen tehtiin tammi–helmikuussa 146 000 hätäilmoitusta, mikä on noin 11 000 puhelua enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Turun hätäkeskus vastaanotti puolestaan alkuvuonna 71 600 hätäpuhelua, 4 500 enemmän kuin tammi–helmikuussa 2018. Hätäpuheluiden määrä jatkanee siis tänäkin vuonna kasvuaan.

”Hätäilmoitusten määrä on kasvanut kolme viime vuotta parin prosentin vuosivauhtia. Tuoreet luvut sopivat tähän kehitykseen”, sanoo Hätäkeskuslaitoksen laatupäällikkö Tommi Hopearuoho.

Vaikka alkuvuoden hätäpuheluiden soittotahti ei ole pitkällä ajalla poikkeuksellinen, Hopearuoho uskoo talviolosuhteiden vaikuttaneen lukuun kasvattavasti.

”Viime kuukausina keliolosuhteet ovat vaihtuneet tiuhaan, mikä vaikuttaa erityisesti tapaturmiin, olivat ne sitten liikenneonnettomuuksia tai jalankulkijoiden liukastelua. Se on iso tekijä etenkin kaupungeissa.”

Nopea muutos pakkasesta plussalle saattaa näkyä hätäkeskuksissa jopa päivittäisenä piikkinä, jolloin puheluita tulee moninkertaisesti tavalliseen talvipäivään verrattuna.

Suomessa toimii kuusi hätäkeskusta. Suurin niistä on Keravalla, ja siellä käsitellään noin 30 prosenttia kaikista hätäilmoituksista. Keravan hätäkeskukseen tulee eniten ilmoituksia, koska se käsittelee pääkaupunkiseudun hätäilmoitukset ja alueella on paljon läpikulkuliikennettä.

Talven jälkeen hätäpuheluissa on sään salliessa odotettavissa vuotuinen kevätpiikki. Aurinkoiset päivät huhti–toukokuussa tietävät lisäystä poliisia vaativiin tehtäviin, kuten häiriökäyttäytymiseen. Kausiluontoisia tehtävälajeja ovat Hopearuohon mukaan myös esimerkiksi maastopalot.

”Sellainen lainalaisuus yhteiskunnassamme tuntuu olevan, että mitä parempi ja lämpimämpi ilma, sitä enemmän tulee erityisesti poliisia ja terveystoimea työllistäviä hätäilmoituksia”, Hopearuoho kertoo.

Viime toukokuun hellejakso lisäsi ilmoitusten määrää kaikissa hätäkeskuksissa.

Vuosina 2010–2015 hätäilmoitusten määrä laski, mutta kääntyi sen jälkeen kaikissa hätäkeskuksissa nousuun. Viime vuonna suomalaiset soittivat runsaat 2,7 miljoonaa hätäpuhelua, eli noin 7 400 puhelua päivässä.

”Useiden pienten tekijöiden summana kokonaismäärä on viime vuodet kasvanut”, Hopearuoho kertoo.

Pelastustoimea työllistävät hätäpuhelut saavat lisäystä esimerkiksi luonnonilmiöistä, kuten myrskyistä, joita on Hopearuohon mukaan ollut viime vuosina aiempaa enemmän.

Erityisesti terveystoimeen liittyvien puheluiden määrä on kasvanut viiden viime vuoden aikana tasaisesti, kun taas poliisille välitetyt tehtävät ovat pysyneet määrältään vakaana tai jopa vähentyneet.

”Arviomme mukaan väestön ikääntyminen on tässä yksi tekijä, sillä se lisää niin sairauksia kuin ensihoidon palveluiden tarvetta”, Hopearuoho sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää