Ankerias on vaarassa kuolla Suomessa sukupuuttoon, sen lisäksi joka yhdeksäs laji on muuttunut uhanalaiseksi

Yhä useamman lajin käy kuten ankeriaan, joka on vaarassa hävitä kokonaan. Suomessa uhanalaistuminen on nopeutunut kymmenessä vuodessa. Heikkenevä suunta näkyy kaikissa elinympäristöissä, etenkin metsissä ja soilla.

Pussikämmekkä (vas.) on taantunut silmälläpidettäväksi metsätalouden, ojitusten ja niittyjen umpeenkasvun vuoksi. Vaarantunut kangaskäärme kärsii avointen alueiden sulkeutumisesta, häirinnästä ja vieraslajeista. Korukeräpallokas on vaarantunut vanhojen metsien, kookkaiden puiden ja lahopuun vähentymisen vuoksi. Äärimmäisen uhanalainen ankerias kärsii kalastuksesta, vesirakentamisesta ja Suomen ulkopuolella tapahtuneista muutoksista.

8.3.2019 9:00 | Päivitetty 8.3.2019 13:28

Ankerias on mystinen otus. Käärmemäisen kalan elinkierto on pitkä, kymmeniä vuosia. Lisääntyäkseen ankerias luikertelee yli 6 000 kilometriä Atlantin luoteisosaan Sargassomerelle, jossa kaikkien ankeriaiden uskotaan lisääntyvän.

Vaellusmatkalla ankerias ei syö mitään, mutta ennen vaellusta se tankkaa itsensä täyteen ja kerää energiaa. Tämä on samalla ankeriaan kohtalo, sillä rasvainen kala on monen herkkua. Suomesta lähdettyään ankeriaan olisi selvittävä pitkä matka Itämeren halki valtamerelle, ison kalastusalueen taakse.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat