Kotimaa

Nuorisobarometri: Suomalaisten nuorten kokema epävarmuus ja turvattomuus on jyrkässä kasvussa

Etenkin ilmastonmuutos huolettaa, käy ilmi tiistaina julkaistavasta vuotuisesta haastattelututkimuksesta.

Suomalaisnuoret kokevat selvästi aiempaa enemmän turvattomuutta ilmastonmuutoksen, maailmanpoliittisen tilanteen ja terrorismin vuoksi. Tämä käy ilmi tuoreesta vuoden 2018 Nuorisobarometrista.

Eniten nuoria huolestuttaa ilmastonmuutos, jonka takia melko paljon tai erittäin paljon epävarmuutta tai turvattomuutta vastasi kokevansa yli kolme neljästä vastaajasta. Vielä kymmenen vuotta sitten vastaava osuus oli 40 prosenttia.

Selvä enemmistö vastaajista suhtautuu silti optimistisesti omaansa ja Suomen tulevaisuuteen, joskin epävarmuus koko maailman tulevaisuutta kohtaan on yleistynyt.

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten nuorten asenteita ja arvoja. Tämän vuoden tutkimukseen haastateltiin 1 901:tä 15–29-vuotiasta nuorta.

Samaan aikaan kuin suomalaisnuorten kokemat huolet suurista yhteiskunnallisista kysymyksistä ovat lisääntyneet, on heidän kiinnostuksensa politiikkaa kohtaan kasvanut edelleen. Tasainen kasvu on jatkunut 1990-luvulta saakka.

Tuoreessa kyselyssä kaksi kolmesta nuoresta vastasi olevansa joko erittäin tai jonkin verran kiinnostunut politiikasta.

Elina Pekkarisen ja Sami Myllyniemen toimittaman raportin esipuheessa arvioidaan, että kiinnostusta on saattanut lisätä esimerkiksi juuri huoli ilmastonmuutoksesta.

Kasvavasta kiinnostuksesta huolimatta nuorten usko puoluepolitiikkaan on heikentynyt. Jopa kolmannes nuorista koki, että poliitikot ovat epäluotettavia.

Samoin nuorten luottamus poliittisiin puolueisiin on vähäisempää kuin muihin yhteiskunnallisiin instituutioihin.

Sen sijaan luottamus presidentti-instituutiota kohtaan on noussut voimakkaasti Sauli Niinistön aikana.

Presidenttiin ilmaisi luottavansa 93 prosenttia vastaajista. Suurempaa luottamusta nautti ainoastaan poliisi.

Selvästi aiempaa suurempi osa vastaajista katsoi, että äänestämisen ja järjestöissä toimimisen lisäksi tehokkaita vaikutuskeinoja ovat ostopäätökset ja nettikeskusteluun osallistuminen.

Silti 15 prosenttia vastaajista sanoi myös osallistuneensa poliittiseen toimintaan viimeisen vuoden aikana. Osuus on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2013.

Raportin esipuheessa huolestuttavaksi seikaksi mainitaan se, että väkivalta koettiin aiempaa tehokkaammaksi vaikuttamisen keinoksi. Miltei joka kymmenes vastaaja katsoi, että väkivallalla voi vaikuttaa paljon.

Kaiken kaikkiaan Nuorisobarometrin tuloksista korostuvat silti luottamus demokratiaan ja myönteinen suhtautuminen kansainväliseen liikkuvuuteen.

”Yhteenvetona voimme todeta, että Suomessa asuvissa nuorissa elää vahva vaikuttamisen tahto, yhteiskunnallinen vastuu ja pyrkimys rauhanomaisiin ratkaisuihin. Ihmiskunnan ja maailman tulevaisuuden kannalta näitä tuloksia voi pitää erittäin myönteisinä”, esipuheessa sanotaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää