Kotimaa

Facebook poisti suomalaisen potilasjärjestön sivun, koska kuva sukeltavasta naisesta oli liian seksuaalinen

FB-sivunsa menettänyt Psoriasisliitto on yrittänyt jo kuukauden ajan saada muutosta asiaa – tuloksetta.

Sosiaalisen median yhteisöpalvelu Facebook on poistanut Psoriasisliiton Facebook-sivut kuvan takia. FB-sivun kansikuvana oli kuva naisesta, joka sukeltaa uimapuku päällä. Facebookin mukaan kuva on yhteisöpalvelun sääntöjen vastainen, koska se sisältää liikaa alastomuutta ja seksuaalisuutta.

Psoriasisliitto on potilasjärjestö, jonka tehtävänä on välittää tietoa ja tukea psoriasista sairastavia ihmisiä. Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita.

Psoriasisliiton viestintäpäällikkö Susanna Kaajan mukaan FB-sivun kansikuva liittyi lokakuussa alkaneeseen uimahalleille suunnattuun kampanjaan ”Psori ei tartu vedessäkään”. Sukeltavasta naisesta otettuja kampanjakuvia oli esillä lokakuusta alkaen liiton FB-sivulla ja muissa kanavissa.

Alkuvuodesta Facebook reagoi kuvaan.

”Tammikuun alussa tuli Facebookilta ensimmäisen kerran sähköpostiin viesti, että FB-kansikuva rikkoo heidän yhteisönormejaan alastomuuden ja seksin osalta. Kehotettiin tutustumaan sääntöihin”, Kaaja kertoo.

Kaaja vastasi sähköpostiin ja selitti asiaa.

Hetkeen ei kuulunut mitään, mutta tammi-helmikuun vaihteessa Facebook lähetti taas useita viestejä, joiden sisältö oli sama.

Lopulta yhteisöpalvelu ilmoitti sulkevansa liiton sivun, ja myös teki sen. Kaajan mukaan sivu näkyi yhä Facebookissa, mutta liiton toimijat eivät päässeet päivittämään sitä.

Kaaja lähetti FB:lle asiasta sähköpostiviestin, jossa hän protestoi sivun sulkemista ja selitti asiaa. Sivu avattiin vain noin puolen tunnin sulun jälkeen.

Muutaman päivän päästä sama kuvio toistui.

Kaaja päätti vaihtaa kansikuvan. Hän vaihtoi sukeltavan naisen kuvan tilalle kuvan, joka oli ollut sivujen kansikuvana pitkään ennen sukelluskuvaa.

Viestintäpäällikkö ajatteli asian olevan nyt kunnossa, kunnes yllättäen parin päivän kuluttua, 14. helmikuuta, Facebook poisti Psoriasisliiton sivun kokonaan palvelusta.

Useat ihmiset Psoriasisliitosta lähettivät Facebookille viestiä palautelomakkeella, valittivat sivun poistosta ja selittivät asiaa. Kaaja lähetti myös sähköpostia. Facebookilta tuli viesteihin ”Kiitos palautteesta”-tyyppiset vastaukset, mutta ei muuta.

Helmikuun lopulla Kaaja pyysi apua sosiaalisen median yritykseltä. Yritys otti asian selvitettäväkseen ja on nyt ollut yhteydessä Facebookiin. Facebookista asia on luvattu selvittää, mutta toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut.

Facebook älähti toistamiseen kuvan suhteen, kun Kaaja kertoi ongelmasta eräässä Facebook-ryhmässä. Hän jakoi ryhmässä Psoriasisliiton etusivun, jossa oli myös kyseinen kuva.

”Sain siihenkin Facebookilta heti viestin, että olet jakanut aineistoa, joka rikkoo yhteisönormeja ja sinulta suljetaan kommentointimahdollisuus Facebookissa kolmeksi päiväksi. Siihen tuli kuitenkin heti seuraavana päivänä pahoittelut, että päätös oli väärä ja sinut palautetaan takaisin”, Kaaja kertoo.

”Voisi kuvitella, he tekisivät liiton kohdalla saman ratkaisun, mutta ei ole tapahtunut mitään. Kuukausi on nyt kulunut.”

Kaajan mukaan liiton sivujen poistaminen on vaikeuttanut liiton viestintää olennaisesti, sillä FB-sivut ovat jäsenistölle tärkeä viestintäkanava – sosiaalisen median kanavista se tärkein. Psoriasisliitossa on yli 13 000 jäsentä. Liiton Facebook-sivuilla on noin 2 500 seuraajaa.

”Olemme aika ymmällämme, miten näin voi käydä, koska aineisto on ollut siellä syksystä saakka. Vähän hirvittää, kuinka haavoittuvaisia olemme kansainvälisen some-jätin armoilla”, Kaaja sanoo.

”Olemme pohtineet, mikä olisi vaihtoehtoinen kanava, mutta emme ole löytäneet ratkaisua. Jos tämä ei muuten ratkea, laitamme uudet sivut pystyyn, vaikka on aika turhauttavaa perustaa ne uudestaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää