Kotimaa

Kuinka kauan Boeing 737 Max -koneiden lentokielto kestää ja onko asiakkaalla oikeus korvauksiin?

HS haki vastauksia muutamiin suomalaisia askarruttaviin lentomatkustamista koskeviin kysymyksiin.

Boeing 737 Max -koneiden turvallisuusepäilyt mietityttävät lentomatkustajia tai matkaa suunnittelevia. Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n tiistai-iltana määräämä lentokielto aiheutti monien suomalaistenkin matkaan ylimääräisiä järjestelyitä ja huolta.

HS haki vastauksia lentomatkustajia mietityttäviin kysymyksiin.

Kuinka pitkään lentokielto voi olla voimassa ja mitä kiellon purku edellyttää?

Ilmailujohtaja Pekka Henttu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista arvioi, että todennäköisesti kyse on viikoista.

”Lähtökohtana on se, ettei ollut riittävää varmuutta siitä, että konetyyppi on lentokelpoinen. Lentokielto puretaan sillä perusteella, että varmuus saadaan.”

Hentun mukaan turvallisuusvarmuuden saaminen liittyy etenkin kahteen asiaan: onnettomuustutkinnasta selviäviin tietoihin ja lentäjien lisäkoulutukseen koskien uusia toimintamenetelmiä.

Sunnuntaina Ethiopian Airlinesin matkustajakone Boeing 737 Max 8 putosi maahan Etiopiassa. Lokakuussa Lion Air -lentoyhtiön saman konemallin lentokone syöksyi mereen Indonesiassa.

”Odottelemme koko ajan faktoja onnettomuustutkinnasta, etenkin jälkimmäisen onnettomuuden osalta. Kun faktoja saadaan, ja jos kyse on lentokelpoisuuteen vaikuttavasta ongelmasta, se täytyy tietysti korjata uskottavalla tavalla”, Henttu sanoo.

Lentäjien lisäkoulutus liittyy Max-koneiden korkeusohjausjärjestelmään, jonka epäillään vaikuttaneen onnettomuuksiin. Lue asiasta lisää täältä.

Syksyllä noin viikko Indonesian onnettomuuden jälkeen valmistajatehdas lähetti kyseisillä koneilla operoiville lentoyhtiöille pakollisen käsikirjamuutoksen. Siinä kuvattiin tiettyjä menetelmiä korkeusohjaamisen ongelmissa. Lentäjien koulutuksestakin keskusteltiin, mutta lopulta viranomaiset eivät sitä vaatineet.

”Nyt vaikuttaisi siltä, ettei ohjeistus riitä, vaan on koulutettava. Tällaisissa lentokoneen ohjaamiseen liittyvissä asioissa se edellyttää simulaattorikoulutusta. Koulutuksen järjestäminen on lentoyhtiöiden tehtävänä.”


Kuka päättää lentokiellon purkamisesta?

Suomen osalta lentokielto purkautuu siinä vaiheessa, kun Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA tekee päätöksen kiellon purusta.

Virasto on jatkuvasti yhteydessä konevalmistajan ja Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen kanssa, joka on myöntänyt tyyppihyväksynnän kyseiselle konemallille. Virasto odottaa myös tietoja onnettomuustutkinnasta.

Voiko matkustaja kiellon purkamisen jälkeen lähteä turvallisin mielin matkalle myös näillä konemalleilla?

”Mielestäni kyllä. Kiellon asettaminen on kova päätös, mutta vähintään yhtä kova ja huolellinen päätös on se, kun kielto puretaan”, Henttu sanoo.

Onko asiakas oikeutettu korvauksiin?

Lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat pyrkineet korvaamaan lentokieltoon asetettua kalustoa muilla konemalleilla ja järjestäneet asiakkaille vaihtoehtoisia lentoja. Joitakin lentoja Suomessa on myös peruttu.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Satu Toepfer sanoo, että mikäli lento peruutetaan, lentoyhtiön pitää aina tarjota matkustajalle vaihtoehtoja lennon korvaamiseksi.

Matkustaja voi valita ottaako hän lipun hinnan takaisin. Vai hyväksyykö hän lentoyhtiön tarjoaman uudelleen reitityksen määränpäähän mahdollisimman pian tai myöhempänä ajankohtana, jos paikkoja on vapaana.

Jos tämä tapahtuu asiakkaan ollessa jo matkalla, asiakas on oikeutettu huolenpitoon. Asiakkaalle tulee tarjota aterioita ja virvokkeita suhteessa odotusaikaan sekä tarvittaessa yöpyminen ja siihen liittyvät kuljetukset.

”Pakettimatkoissa on sellainen tilanne, että jos tietyt aikarajat ylittyvät, matkustaja saattaa olla oikeutettu myös hinnanalennukseen matkan virheen perusteella. Jos matka peruuntuu, on oikeus saada rahat takaisin tai mahdollisesti korvaavaa matkaa”, Toepfer sanoo.

Ovatko asiakkaat oikeutettuja EU-asetuksen mukaiseen vakiokorvaukseen?

EU-asetuksen mukaan matkustaja voi hakea lentoyhtiöltä myös vakiokorvausta, jos lento on myöhässä tietyn ajan, peruttu tai ylibuukattu. Oikeutta korvaukseen ei kuitenkaan ole, jos viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista.

Saavatko asiakkaat vakiokorvausta kyseisessä lentokieltotapauksessa?

”Eivät saa”, Toepfer sanoo.

”Kyllä tämä on poikkeuksellinen olosuhde. Sellainen tekninen vika, josta on valmistajan tai lentoturvallisuusviranomaisen ilmoitus, käy poikkeuksellisesta olosuhteesta. Vakiokorvauksia ei ole mahdollista saada.”

Kun lentokielto joskus päättyy, voiko asiakas yhä kieltäytyä lentämästä Max-koneilla, jos hän on varannut lennon ennen lentokiellon voimaantuloa?

”Nythän on se tilanne, että viranomaiset pyrkivät lentokiellolla suojelemaan ennen kaikkea matkustajien turvallisuutta. Oletettavaa on, että jos ja kun lentoviranomaiset luopuvat kiellosta, asiat olisivat hyvällä tolalla tai korjattu. En hirveästi lähtisi spekuloimaan pidemmälle”, Toepfer sanoo.

Toepfer muistuttaa asiakkaita hakemaan tietoja oman lennon tilanteesta lentoyhtiöltä. Suomessa lentokielto koskettaa eniten niitä, jotka ovat varanneet matkansa lentoyhtiö Norwegianilta.

Norwegian kertoo olleensa yhteydessä tekstiviestillä kaikkiin matkustajiin, joihin uudenlainen tilanne vaikuttaa. Muiden matkustajien osalta tilanne on normaali.

Norwegian neuvoo asiakkaitaan etsimään tarkempia tietoja lennoista yhtiön kotisivuilta kohdasta ”Lennon tila”. Matkustajat voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä myös chatissa, sosiaalisessa mediassa tai puhelimitse +47 2149 0015.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina

  2. 2

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  3. 3

   Jakomäen lähiöpubi oli ratketa liitoksistaan, kun Marko Anttila pamautti Leijonat johtoon

  4. 4

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen: Venäläiset pelkäävät ”näyttävänsä ihan aaseilta”, jos Suomi lyö Venäjän MM-välierässä

  7. 7

   Peltosirkut ovat katoamassa Suomesta, ja yksi syy on ranskalaisten syysherkku

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Tässä on jääkiekon MM-kisojen koko ohjelma ja tulokset – Suomen välierä pelataan lauantaina kello 16.15

  10. 10

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  3. 3

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  10. 10

   Yli kymmenen loukkaantui pommin räjähdettyä Lyonin keskustassa Ranskassa, poliisi etsii yhä epäiltyä tekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää