Kotimaa

Ennätyksellisen laaja jätevesitutkimus paljastaa, miten yleistä huumeidenkäyttö on 23 suomalaisessa kaupungissa

Jätevesitutkimuksen mukaan Suomessa käytettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon amfetamiinia. Myös kokaiinin käyttö yleistyi edelleen.

Suomalaisten jätevedet paljastavat, että kokaiinin käyttö oli viime vuonna yleisintä Helsingissä, amfetamiinin käyttö Kouvolassa ja metamfetamiinin käyttö Lahdessa.

Tässä jutussa esitellään tuoreen jätevesitutkimuksen perusteella, miten yleistä huumeidenkäyttö on 23 suomalaiskaupungissa ja niiden lähialueilla. Suomessa ei ole koskaan aiemmin tutkittu yhtä laajasti käytön yleisyyttä eri paikkakunnilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL mittasi suomalaiskaupunkien jätevesistä, minkä verran eri alueilla käytettiin viime vuonna amfetamiinia, metamfetaaminia, kokaiinia sekä MDMA:ta eli ekstaasia.

Nämä neljä huumausainetta kuuluvat yleisimpien huumeiden joukkoon Suomessa. Kannabis puuttuu tutkimuksesta, koska sen käyttöä ei voida arvioida tällä hetkellä jätevesistä luotettavasti.

Jätevesitutkimuksen mukaan huumeidenkäyttö on yleistynyt Suomessa tällä vuosikymmenellä. Viime vuonna voimakkaimmin lisääntyi amfetamiinin käyttö.

”Amfetamiinin käyttö on yleisintä tutkituista huumeista kaikissa kaupungeissa. Viime vuoden käyttömäärät olivat suurimmat, mitä on koskaan jätevesitutkimuksessa kansallisesti mitattu”, sanoo THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Vastaavia jätevesitutkimuksia on tehty Suomessa vuodesta 2012 lähtien, mutta tällä kertaa THL toteutti tutkimuksen selvästi aiempaa laajempana.

Nyt mukana on kaikkiaan 23 kaupunkia, kun aikaisemmin niitä on ollut enimmillään 14.

”Tutkimuksessa oli nyt mukana noin 55 prosenttia Suomen koko väestöstä. Huumeidenkäytön yleisyyttä on tutkittu jätevesistä näin suuresta osasta väestöä Suomen lisäksi vain Australiassa”, sanoo Teemu Gunnar.

Voit katsoa alla olevasta laskurista, missä suomalaiskaupungeissa käytettiin asukaslukuun suhteuttuna eniten tutkimuksessa mitattuja huumeita viime vuonna. Tutkimusnäytteet on kerätty samanaikaisesti viime vuoden maaliskuussa ja marraskuussa kaikkien paikkakuntien vedenpuhdistamoilla.

Juttu jatkuu laskurin jälkeen.Kun kaikkien mitattujen huumausaineiden käyttömäärät laskee yhteen, huumeidenkäytön ykköskaupungiksi nousee THL:n tutkimuksen mukaan asukaslukuun suhteutettuna Helsingin jätevedenpuhdistamon alue.

Toiseksi eniten huumeita käytettiin viime vuonna Lahdessa ja kolmanneksi eniten Kouvolassa. Kyseenalaiseen kärkipäähän sijoittuivat myös Kotka ja Espoo.

Vähäisintä huumeidenkäyttö oli puolestaan Savonlinnassa, Kokkolassa, Porissa, Kajaanissa ja Seinäjoella.

Yksittäisiä kaupunkeja koskevia tutkimustuloksia kannattaa pitää ainoastaan suuntaa antavina, koska tutkimuskaupunkien vedenpuhdistamoille voi tulla jätevesiä myös lähikunnista.

Erityisesti Helsinki käsittää tutkimuksessa selvästi kaupungin rajoja suuremman alueen. Viikinmäen puhdistamo käsittelee pääkaupungin lisäksi muun muassa Vantaan keski- ja itäosien, Keravan, Tuusulan, Järvenpään ja Sipoon jätevedet.

Vantaa ei esiinny tutkimuksessa lainkaan omana kuntanaan, sillä sen jätevedet puhdistetaan Helsingissä ja Espoossa.

Alla olevasta grafiikasta näkyy, miten eri huumausaineita on käytetty Viikinmäen puhdistamon alueella viime vuosina. Siellä on tehty mittauksia tiheämmin kuin muilla Suomen vedenpuhdistamoilla. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Amfetamiinin ja metamfetamiinin käytössä Kouvola, Lahti, Helsinki ja Kotka erottuvat muista kaupungeista.

Lahtea on kutsuttu viime vuosina julkisuudessa Suomen amfetamiinipääkaupungiksi, mutta tutkimuksen mukaan kyseenalainen titteli kuuluu tällä kertaa, tosin hyvin niukasti, Kouvolalle. Siellä käytettiin asukasmäärään verrattuna enemmän amfetamiinia kuin muissa kaupungeissa.

Lahdessa amfetamiinin käyttö oli toiseksi yleisintä ja Kotkassa kolmanneksi yleisintä.

Metamfetamiinin käyttö on Suomessa selvästi amfetamiinin käyttöä vähäisempää. Sen käyttö väheni entisestään viime vuonna.

Asukasmäärään suhteutettuna metamfetamiinin käyttö oli yleisintä Lahdessa ja toiseksi yleisintä Kouvolassa. Kolmanneksi listalla sijoittui Jyväskylä.

Myös Helsinki sijoittui valtakunnan kärkipäähän amfetamiinin ja metamfetamiinin käytössä. Sekä amfetamiinia että metamfetamiinia käytettiin siellä neljänneksi eniten vertailukaupunkeihin nähden.

Kokaiinin käyttö jatkoi viime vuonna yleistymistä. Sitä käytettiin viime vuonna moninkertaisesti enemmän kuin vuosikymmenen alkupuolella, mutta käyttö on edelleen varsin vähäistä Länsi- ja Etelä-Euroopan maihin verrattuna.

Kokaiinia käytettiin eniten Helsingissä, toiseksi eniten Espoossa ja kolmanneksi eniten Lahdessa. Ehkä hieman yllättäen kokaiinin käyttömäärät olivat neljänneksi suurimpia Maarianhaminassa, vaikka muiden tutkittujen huumeiden käyttö oli siellä selvästi harvinaisempaa.

”Kokaiini keskittyy suurelta osin pääkaupunkiseudulle ja Lahteen. Muuallakin maassa sitä käytetään, mutta käyttö on satunnaisempaa”, Gunnar sanoo.

Pääkaupunkiseudulla kokaiinin yleisyys lähenee jo ekstaasia, jonka käyttö on puolestaan tasaantunut viime vuosina. Ekstaasia käytettiin eniten Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä.

Torstaina julkaistussa yli 70 eurooppalaiskaupungin jätevesitutkimuksessa Lahti, Kouvola ja Helsinki sijoittuivat amfetamiinin käytön yleisyydessä kärkipäähän. Lahti oli viides, Kouvola kuudes ja Helsinki yhdeksäs.

Muiden huumeiden osalta suomalaiskaupungit eivät nousseet eurooppalaiskaupunkien vertailussa esiin yhtä voimakkaasti. Ekstaasia käytettiin Helsingissä asukaslukuun suhteutettuna viime vuonna kymmeneksi eniten ja metamfetamiinia Jyväskylässä myös kymmeneksi eniten.

Suomalaiskaupunkien keskinäinen järjestys poikkeaa kansainvälisessä tutkimuksessa kansallisesta tutkimuksesta, koska eurooppalaistutkimus perustui yhteen näytteenottojaksoon ja kotimainen tutkimus kahteen.

Fakta

Jätevesi kertoo huumetilanteesta lähes reaaliaikaisesti


 Jätevesitutkimuksilla saadaan riippumatonta tietoa jätevesiverkoston alueella tapahtuvasta huumeiden käytöstä lähes reaaliaikaisesti. Vesinäytteet kerätään vedenpuhdistamoilta automaattisesti tiettyinä keräysjaksoina ja analysoidaan THL:n laboratoriossa.

 THL:n mukaan jätevesitutkimukset mahdollistavat useiden huumausaineiden käyttömäärän mittaamisen luotettavasti, koska kyse on objektiivisesta mittaustuloksesta. Menetelmällä voidaan seurata huumetilanteen muuttumista pitkällä aikavälillä.

 Valtakunnalliset tulokset ovat THL:n mukaan olleet yleensä yhteneviä huumetakavarikoiden ja etenkin huumerattijuopumusten määrien kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää