Kotimaa

”Nyt jos koskaan on aika tehdä jotain”, ja siksi osa koululaisista osallistuu Suomessakin perjantaina ilmastolakkoon

Vantaalaisen Lehtikuusen koulun oppilaat valmistautuivat ilmastolakkoon julistein. Taru Frilander ja Frida Colberg kannustivat koulukavereitaan osallistumaan mielenilmaukseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

”Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten jokapäiväiset valintasi vaikuttavat ilmastoon? – – Kaikkien on osallistuttava muutokseen.”

Näillä sanoilla seitsemäsluokkalaiset Taru Frilander, 13, ja Frida Colberg, 13, vetosivat koulukavereihinsa torstaina Lehtikuusen koulussa pitämässään aamunavauksessa.

Molemmat ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja haluavat herättää paitsi toiset nuoret myös aikuiset ottamaan vastuun ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Perjantaina he osallistuvat kansainväliseen ilmastolakkoon. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään marssi Senaatintorilta Eduskuntatalon eteen.

Mielenilmaus on saanut innoituksensa ruotsalaiselta ilmastoaktivistilta Greta Thunbergilta, 16. Hän aloitti kotimaassaan koulunkäyntilakon kiinnittääkseen päättäjien huomion yhä lämpenevään ilmastoon.

Torstaina kerrottiin myös, että Thunberg on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

”Huikea juttu”, Colberg iloitsee. ”Olisi mieletöntä, jos hän saisi palkinnon.”

Thunbergin tapaan Frilander ja Colberg toivovat myös omalla esimerkillään innostavansa muita nuoria toimimaan ilmaston puolesta.

”Nyt jos koskaan on aika tehdä jotain. Tutkijoiden mukaan ihmisillä on 12 vuotta aikaa pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen tai sitä ei voida enää pysäyttää”, Frilander muistuttaa.

Molemmat kritisoivat sitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen on jätetty liikaa yksittäisten ihmisten vastuulle ja vapaaehtoisuuden varaan.

”Vaikka jokainen voi tehdä ilmastoystävällisiä valintoja, se ei enää riitä. Tarvitaan sanktioita ja pakkoja”, Frilander sanoo.

”Haluamme, että päättäjät ottavat tämän vakavasti ja ottavat siitä vastuun. Tarvitaan selkeä suunnitelma, jota myös aletaan noudattaa.”

Suomi voisi olla Colbergin ja Frilanderin mielestä edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

”Suomi voisi näyttää mallia ja tehdä myös itselleen kilpailullisen tavoitteen siitä, että se on hiilineutraalein maa”, Frilander ehdottaa.

Heidän mielestään aikuiset eivät ole myöskään ottaneet nuorten puheita tarpeeksi vakavasti.

”Olen kokenut, että nuoria on vähätelty eikä heitä ole tarpeeksi kuunneltu, vaikka meitähän tämä koskettaa. On kyse meistä ja meitä seuraavista sukupolvista”, Colberg sanoo.

Nuorisobarometrin mukaan suomalaisnuoret tuntevat turvattomuutta ja epävarmuutta ihmisestä johtuvan ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmastonmuutos ahdistaa ja pelottaa jonkin verran myös Colbergia ja Frilanderia. Frilander sanoo, että mielenilmaus on yksi tapa helpottaa ahdistusta.

 

”Olen kokenut, että nuoria on vähätelty eikä heitä ole tarpeeksi kuunneltu, vaikka meitähän tämä koskettaa.”

Mielenilmauksia järjestetään perjantaina ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Lisäksi pienempiä lakkoja on monilla muilla paikkakunnilla.

Koulut suhtautuvat perjantain lakkoon vaihtelevasti. Osassa kouluja on kannustettu oppilaita osallistumaan ilmastolakkoon, osassa taas toivotaan sen väliin jättämistä.

Lehtikuusen koulusta ilmastolakkoon osallistuu ainakin koulun yhdeksäs luokka sekä yksittäisiä oppilaita muilta luokilta historian, uskonnon ja yhteiskuntaopin opettajan Aini Liimataisen johdolla.

Mielenilmaus on tärkeä osa kansalaisvaikuttamista, Liimatainen sanoo.

”Yhteiskuntaoppiin kuuluu aktiivisen kansalaisen ja vaikuttamisen teemat, joten se sopii hyvin myös siltä osin oppiaineeseen.”


Oppilaat tarvitsevat kuitenkin osallistumiseen luvan opettajalta tai vanhemmilta. Muuten kyseessä voi olla luvaton poissaolo. Se on nurinkurista, nuoret sanovat.

Frilander ja Colberg ovat pyytäneet luvan vanhemmiltaan.

”Varsinkin äiti on ymmärtänyt hyvin ja kannustanut olemaan aktiivinen”, Frilander kertoo.

Tosin hän kertoo, että olisi osallistunut lakkoon joka tapauksessa.

”Olen yleensä aika tunnollinen oppilas, mutta katson, että tämä asia on paljon tärkeämpi. Minusta on väärin, jos nuoria estetään osallistumasta.”

Ilmastonmuutos on aihe, jota voisi käsitellä enemmänkin eri oppiaineissa, Frilander sanoo.

”Nyt se vähän mainitaan jossain ohimennen mutta siihen ei syvennytä tarpeeksi. Monilla nuorilla ei ole aiheesta tarpeeksi tietoa.”

Aamunavauksen jälkeen selviää, että Frilander ja Colberg saivat puheellaan innostettua myös muita luokkakavereitaan mukaan mielenilmaukseen.

”Se on hieno juttu. Toivotaan, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan”, Colberg sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää