Kotimaa

”Nyt jos koskaan on aika tehdä jotain”, ja siksi osa koululaisista osallistuu Suomessakin perjantaina ilmastolakkoon

Vantaalaisen Lehtikuusen koulun oppilaat valmistautuivat ilmastolakkoon julistein. Taru Frilander ja Frida Colberg kannustivat koulukavereitaan osallistumaan mielenilmaukseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

”Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten jokapäiväiset valintasi vaikuttavat ilmastoon? – – Kaikkien on osallistuttava muutokseen.”

Näillä sanoilla seitsemäsluokkalaiset Taru Frilander, 13, ja Frida Colberg, 13, vetosivat koulukavereihinsa torstaina Lehtikuusen koulussa pitämässään aamunavauksessa.

Molemmat ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja haluavat herättää paitsi toiset nuoret myös aikuiset ottamaan vastuun ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Perjantaina he osallistuvat kansainväliseen ilmastolakkoon. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään marssi Senaatintorilta Eduskuntatalon eteen.

Mielenilmaus on saanut innoituksensa ruotsalaiselta ilmastoaktivistilta Greta Thunbergilta, 16. Hän aloitti kotimaassaan koulunkäyntilakon kiinnittääkseen päättäjien huomion yhä lämpenevään ilmastoon.

Torstaina kerrottiin myös, että Thunberg on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

”Huikea juttu”, Colberg iloitsee. ”Olisi mieletöntä, jos hän saisi palkinnon.”

Thunbergin tapaan Frilander ja Colberg toivovat myös omalla esimerkillään innostavansa muita nuoria toimimaan ilmaston puolesta.

”Nyt jos koskaan on aika tehdä jotain. Tutkijoiden mukaan ihmisillä on 12 vuotta aikaa pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen tai sitä ei voida enää pysäyttää”, Frilander muistuttaa.

Molemmat kritisoivat sitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen on jätetty liikaa yksittäisten ihmisten vastuulle ja vapaaehtoisuuden varaan.

”Vaikka jokainen voi tehdä ilmastoystävällisiä valintoja, se ei enää riitä. Tarvitaan sanktioita ja pakkoja”, Frilander sanoo.

”Haluamme, että päättäjät ottavat tämän vakavasti ja ottavat siitä vastuun. Tarvitaan selkeä suunnitelma, jota myös aletaan noudattaa.”

Suomi voisi olla Colbergin ja Frilanderin mielestä edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

”Suomi voisi näyttää mallia ja tehdä myös itselleen kilpailullisen tavoitteen siitä, että se on hiilineutraalein maa”, Frilander ehdottaa.

Heidän mielestään aikuiset eivät ole myöskään ottaneet nuorten puheita tarpeeksi vakavasti.

”Olen kokenut, että nuoria on vähätelty eikä heitä ole tarpeeksi kuunneltu, vaikka meitähän tämä koskettaa. On kyse meistä ja meitä seuraavista sukupolvista”, Colberg sanoo.

Nuorisobarometrin mukaan suomalaisnuoret tuntevat turvattomuutta ja epävarmuutta ihmisestä johtuvan ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmastonmuutos ahdistaa ja pelottaa jonkin verran myös Colbergia ja Frilanderia. Frilander sanoo, että mielenilmaus on yksi tapa helpottaa ahdistusta.

 

”Olen kokenut, että nuoria on vähätelty eikä heitä ole tarpeeksi kuunneltu, vaikka meitähän tämä koskettaa.”

Mielenilmauksia järjestetään perjantaina ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Lisäksi pienempiä lakkoja on monilla muilla paikkakunnilla.

Koulut suhtautuvat perjantain lakkoon vaihtelevasti. Osassa kouluja on kannustettu oppilaita osallistumaan ilmastolakkoon, osassa taas toivotaan sen väliin jättämistä.

Lehtikuusen koulusta ilmastolakkoon osallistuu ainakin koulun yhdeksäs luokka sekä yksittäisiä oppilaita muilta luokilta historian, uskonnon ja yhteiskuntaopin opettajan Aini Liimataisen johdolla.

Mielenilmaus on tärkeä osa kansalaisvaikuttamista, Liimatainen sanoo.

”Yhteiskuntaoppiin kuuluu aktiivisen kansalaisen ja vaikuttamisen teemat, joten se sopii hyvin myös siltä osin oppiaineeseen.”


Oppilaat tarvitsevat kuitenkin osallistumiseen luvan opettajalta tai vanhemmilta. Muuten kyseessä voi olla luvaton poissaolo. Se on nurinkurista, nuoret sanovat.

Frilander ja Colberg ovat pyytäneet luvan vanhemmiltaan.

”Varsinkin äiti on ymmärtänyt hyvin ja kannustanut olemaan aktiivinen”, Frilander kertoo.

Tosin hän kertoo, että olisi osallistunut lakkoon joka tapauksessa.

”Olen yleensä aika tunnollinen oppilas, mutta katson, että tämä asia on paljon tärkeämpi. Minusta on väärin, jos nuoria estetään osallistumasta.”

Ilmastonmuutos on aihe, jota voisi käsitellä enemmänkin eri oppiaineissa, Frilander sanoo.

”Nyt se vähän mainitaan jossain ohimennen mutta siihen ei syvennytä tarpeeksi. Monilla nuorilla ei ole aiheesta tarpeeksi tietoa.”

Aamunavauksen jälkeen selviää, että Frilander ja Colberg saivat puheellaan innostettua myös muita luokkakavereitaan mukaan mielenilmaukseen.

”Se on hieno juttu. Toivotaan, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan”, Colberg sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  7. 7

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää