Kotimaa

Lastensuojelun nuoret ovat saamassa tukea jälkihuollosta 25-vuotiaaksi asti – ”Mikään ei olisi niin hienoa”

Jälkihuollon yläikärajaa ollaan nostamassa 21:sta 25:een, sillä liian moni lastensuojelun piirissä ollut nuori syrjäytyy sen päättyessä. Asiasta päättää eduskunta.

Lastensuojelussa olleiden nuorten jälkihuollon yläikäraja on nousemassa 25 vuoteen. Tätä kannattaa sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka hyväksyi torstaina kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon (vihr) lakialoitteen.

Sen mukaan jälkihuollon ikärajaa pitää korottaa nykyisestä 21 vuodesta 25:een.

Lastensuojelujärjestöt ovat ajaneet asiaa jo vuosia, sillä moni nuori syrjäytyy jälkihuollon päättyessä. Ikärajan korotusta suositeltiin myös ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan tänä vuonna valmistuneessa selvityksessä, joka käsitteli lastensuojelun uudistamista.

Lopullisesti asiasta päättää eduskunta. Asiaa käsitellään osana lastensuojelulain muuttamista eduskunnan täysistunnossa tänään torstaina ja lähipäivinä.

Lastensuojelun jälkihuolto tarkoittaa huostaanoton jälkeen annettavaa tukea, jota nuori tarvitsee itsenäistymiseen, opintoihin ja työllistymiseen. Käytännössä tuki tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuori muuttaa lastenkodista omaan asuntoon ja häntä tuetaan arkeen liittyvissä asioissa.

Suunta jälkihuollon tuen jatkamisesta 25-vuotiaaksi asti on oikea ja välttämätön, sanoo jälkihuollosta vastaava johtava sosiaalityöntekijä Minna Manelius Helsingin kaupungilta.

”Mikään ei olisi niin hienoa kuin tämän asian toteutuminen. 21-vuotiaat jäävät liian usein heitteille, jos he eivät ole saaneet riittävästi kuntoutusta ja tukea itsenäistymiseen.”

Lastensuojelussa huostaan otettuna olleet nuoret joutuvat muuttamaan pois laitoksista tai sijaisperheistä 18-vuotiaana. Harva ikätoveri itsenäistyy vielä Helsingissä samanikäisenä, Manelius vertaa.

Maneliuksen mukaan jälkihuollon sosiaalityöntekijä rinnastuu tukea antavaan vanhempaan. Tuen jatkamisella 25-vuotiaaksi on hänen mukaansa suuri merkitys.

”Olemme vastuussa näistä nuorista ja velkaa heille, sillä heidän kohdallaan on jouduttu turvautumaan lastensuojelun viimesijaisiin toimiin.”

Noin kaksi kolmesta lastensuojelun jälkihuollossa olevasta nuoresta sitoutuu tarjottuun tukeen ja kokee saavansa siitä apua. Tässä jutussa viisi jälkihuollon asiakkaana olevaa huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä.

Helsingissä lastensuojelun jälkihuollon piirissä on ollut vuosittain noin 1 000 18–20-vuotiasta. Jälkihuoltoon on palkattu seitsemän uutta sosiaalityöntekijää, jolloin sosiaalityöntekijöitä on yhteensä 16. Yläikärajan noustessa työntekijöitä rekrytoidaan Maneliuksen mukaan lisää.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmä selvittää parhaillaan, miten jälkihuoltoa voisi uudistaa.

Työryhmän tehtävänä on selvittää, millainen jälkihuolto vahvistaa nuorten toimintakykyä ja itsenäisyyttä, tukee opiskelua ja työelämään siirtymistä sekä vähentää huono-osaisuutta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan liian nuori moni syrjäytyy tällä hetkellä itsenäistymisvaiheessa, ja tähän halutaan puuttua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää