Kotimaa

Pieni osa suomalaisista tuottaa valtaosan sote-menoista, mutta heitä ei osata tunnistaa etukäteen

Paljon palveluja tarvitsevien hoidosta pitää laatia terveyskeskuksessa suunnitelma, mutta sen toteutus on myöhässä.

Jokaisen Manner-Suomen kunnan asukkaan sosiaali- ja terveydenhuolto maksoi keskimäärin 3 235 euroa vuonna 2017. Keskiarvoksi laskettu luku kätkee taakseen laajan hajonnan:

Pornaisissa menot olivat 2 252 ja Sallassa 6 009 euroa asukasta kohti.

Vielä suurempi hajonta syntyy, jos katsotaan, ketkä kuluttavat vähän palveluita ja ketkä paljon. Tätä tehdään Suomessa liian vähän, Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) raportti huomautti 2017.

Raportin takana oli tieto, että pieni osa ihmisistä aiheuttaa valtaosan sosiaali- ja terveysmenoista. Osuus on vaihdellut eri tutkimuksissa, mutta raportissa käytetään jaottelua, jonka mukaan 10 prosenttia ihmisistä tarvitsee palveluja niin runsaasti, että niistä koituu 70–80 prosenttia kokonaismenoista.

Näiden ihmisten tunnistaminen ennakolta ja hoitaminen hyvin olisi järkevää valtion talouden kannalta, raportti huomauttaa.

Niin ei kuitenkaan tapahdu. Terveydenhoitolaki on edellyttänyt jo vuosia, että monia sairauksia poteville pitää laatia terveys- ja hoitosuunnitelma, mutta laki toteutuu vaihtelevasti.

”Monilla alueilla on hyviä suunnitelmia”, projektipäällikkö Tarja Räty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) sanoo.

Lähes puolet suomalaisista asui vielä muutama vuosi sitten alueilla, joilla terveyskeskuksella ei ollut ohjeita paljon palveluja käyttävien hoidosta.

Heidän tunnistamisestaan ei ollut kirjallisia kriteereitä, vain heitä saatettiin arvioida sairauksien tai terveyskeskuskäyntien perusteella – tai toteamalla, että pienellä paikkakunnalla tunnemme asiakkaat.

Nämä keinot voivat viedä harhateille, sillä usein terveyskeskuksessa käyvien joukossa on sekä oikeasti paljon palveluja tarvitsevia monisairaita että niitä, jotka haluavat palveluja mutta eivät hyödy niistä, VTV huomautti. Lisäksi osa ei hakeudu palveluihin vaikka tarvitsisi niitä.

”Paljon palveluja tarvitsevat voivat hajota eri palveluihin”, Räty sanoo. Se ei tarkoita vain iäkkäitä ja monisairaita, hän muistuttaa.

”Kuka tahansa voi joutua äkkiä tilanteeseen, jossa tarvitsee paljon palveluja.”

Voi esimerkiksi joutua onnettomuuteen tai sairastua vakavasti.

Terveys- ja hoitosuunnitelma koordinoi näitä palveluja ja kertoo, kenellä on hoitovastuu. Se antaa nopean kuvan tilanteesta, voi estää päällekkäisiä tutkimuksia, ja antaa mahdollisuuden yhdistää eri käyntejä samalle kerralla, Räty kuvailee THL:n esityksessä.

Suunnitelma laaditaan yhteistyössä sairaan ja läheisten kanssa. Monia vaivoja kokevalle suunnitelma voi myös kertoa, mitä hänen itsensä pitäisi kohentaakseen vointiaan, kuten lisätä liikuntaa ja nostaa yleiskuntoaan.

Tilanne on kohenemassa.

”Terveys- ja hoitosuunnitelmien tekemiseen on tartuttu aktiivimmin”, Räty kertoo.

”On tullut viestejä, että osalla on suunnitelmat valmiina ja vaiheessa olleet ovat aloittaneet toteuttamisen.”

Niin olisi pitänyt jo tehdä. Vuoden 2017 lopussa tuli voimaan asiakastietolaki, jonka mukaan terveys- ja hoitosuunnitelma laaditaan koko maassa samanlaiselle lomakkeelle ja talletetaan sähköisesti Kanta-arkistoon.

Lain toteutus on myöhässä. Se koskee vain terveydenhuoltoa, sillä laajennus sosiaalihuoltoon kaatui sote-uudistuksen mukana. VTV kaipasi samaan suunnitelmaan myös sosiaalipalveluja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää