Kotimaa

Suolistosyövän seulonta alkaa jo tänä keväänä

Seulonta alkaa kahdeksassa kunnassa. Syöpäjärjestöt yrittää saada sen koko maahan.

Suolistosyövän seulonta on käynnistymässä Suomessa. Kahdeksan kuntaa kutsuu tänä vuonna seulontaan kaikki 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaansa, ja ensi vuonna seulonnan pitäisi laajentua.

Syöpäjärjestöjen tavoite on saada seulonta kansalliseksi niin, että kaikki 60–74-vuotiaat kutsuttaisiin siihen. Seulonta löytää syövän varhaisvaiheessa, jolloin sen hoitaminen on helpompaa. Seulonnassa löytyy myös syövän esiasteita, jolloin voidaan jopa estää syövän kehittyminen.

Suolistosyöpä on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Se yleistyy Suomessa nopeasti: vajaat 2 000 uutta tapausta vuonna 2000, mutta 2016 jo yli 3 300.

Seulonta alkaa huhtikuussa Tampereella ja Jyväskylässä, ja Oulukin on aloittamassa tänä keväänä, Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo.

Myöhemmin tänä vuonna mukaan tulee viisi muuta kuntaa, Orivesi, Paimio, Sauvo, Säkylä ja Ylitornio. Kunnissa asuu noin satatuhatta 60–74-vuotiasta.

Heistä noin 27 000 saa tänä vuonna kutsun seulontaan. Kutsu lähtee 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaille.

Seulonta tarkoittaa kotiin tulevaa kirjettä, jossa on kutsu seulontaan ja ohje näytteenottoon. Kirjeessä on muovitikku, joka kastetaan ulosteeseen, työnnetään putkiloon ja palautetaan postilaatikkoon vastauskuoressa. Vastaus tulee muutamassa viikossa.

Näytteet tutkitaan koneellisesti ja niistä etsitään verta. Suolistosyöpäkasvaimen pinta on röpelöinen ja siitä tihkuu herkästi verta suolistoon.

Jos verta löytyy, näytteen antajaa pyydetään ottamaan yhteyttä kunnan seulontahoitajaan jatkotutkimuksia varten. Jos niin ei tapahdu, seulontahoitaja on yhteydessä näytteen antajaan.

”Arvioimme, että 3–5 prosenttia seulontaan osallistuneista saa kutsun jatkotutkimuksiin eli paksusuolen tähystykseen”, Sarkeala kertoo.

”Syöpiä arvioimme löytyvän muutamia kymmeniä ja esiasteita 100–300 vuodessa.” Esiasteet ovat adenoomia eli suolen limakalvon kasvaimia.

Kunnat osallistuvat seulontaan vapaaehtoisesti. Alkuvaiheessa seulonta lisää niiden menoja mutta tuottaa myöhemmin säästöä, Syöpärekisteri arvioi.

Syöpäjärjestöt haluaa suolistosyöpäseulonnan koko maahan ja ajaa sitä seuraavan hallituksen ohjelmaan. Se haluaisi myös laajentaa rintasyövän ja kohdunkaulansyövän seulontoja niin, että rintasyöpää seulottaisiin 74 ja kohdunkaulansyöpää 65 ikävuoteen asti.

Kohdunkaulansyövän seulonnan laajentaminen maksaisi vuodessa miljoona euroa ja rintasyöpäseulontojen laajentaminen 4,5 miljoonaa euroa.

Suolistosyövän seulonta kaikilta 60–74-vuotiailta maksaisi 14 miljoonaa euroa vuodessa, Syöpärekisteri arvioi. Moni muu maa on jo ryhtynyt siihen, esimerkiksi Hollanti, Britannia, Ruotsi ja Tanska.

EU suositteli seulontaa jäsenmailleen jo 2003. Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen Syöväntutkimuskeskus IARC teki niin vuosi sitten.

Suomi aloitti suolistosyövän seulonnat ensimmäisten joukossa 2004 ja jatkoi niitä vuoteen 2016. Seulonta kattoi silloin 40 prosenttia 60–69-vuotiaista.

”Seulontaprosessi toimi ja siihen osallistuttiin hyvin, mutta kuolleisuus suolistosyöpään ei vähentynyt”, Sarkeala kertoo.

”Yritämme selvittää syytä uudessa ohjelmassa. Voi olla, että naisten kasvaimet vuotavat vähemmän, eikä aiempi testi havainnut niitä.”

Uudessa seulonnassa käytetään eri testiä, niin sanottua FIT-testiä, jonka IARC totesi vaikuttavaksi. Se on testattavalle helpompi kuin vanha, sillä yksi näyte riittää, kun aiemmin tarvittiin kolme näytettä.

Uusi testi on myös herkempi ja havaitsee vain ihmisperäisen veren – veriletut eivät sekoita sitä.

Fakta

Syöpä kehittyy hitaasti


 Suolistosyövällä tarkoitetaan kahta syöpää, paksusuolisyöpää ja peräsuolisyöpää. Paksusuolisyöpä on niistä hieman yleisempi.

 Molemmat alkavat suolen kudoksen terveiden solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi. Kehitys syöväksi vie 10–15 vuotta.

 Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta.

 Sairastumisen vaaraan voi vaikuttaa elintavoilla. Suolistosyövän vaaraa lisäävät ylipaino, tupakointi, alkoholin käyttö, vähäinen liikunta sekä runsas punaisen lihan ja eläinrasvojen syöminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  5. 5

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää