Kotimaa

Syyttäjä syytti loppulausunnossaan poliisipomoja vastuun kiertämisestä: ”He ovat todenneet oman pesänsä puhtoiseksi”

”Syytetyt kertovat olleensa muistamattomia, ymmärtämättömiä ja tietämättömiä siitä, mitä kentällä tapahtui”, syyttäjä sanoi.

Poliisipäällikkökäräjät piirtävät synkän kuvan poliisista. Helsingin huumepoliisin omavaltainen toiminta tietolähteiden kanssa oli tiedossa vuosien ajan, mutta johto ei puuttunut siihen. Seuraukset ovat nähtävissä vakavissa rikossyytteissä, jotka kohdistuvat yksikön päällikköön Jari Aarnioon.

Näin kiteytti syyttäjäkaksikko tilanteen tiistaina, kun he antoivat oman loppulausuntonsa korkeita poliisipäälliköitä koskevassa oikeudenkäynnissä.

Lokakuussa alkanut oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa huipentuu osapuolten loppulausuntoihin. Tiistaina oli syyttäjän päivä, ja syytetyille on varattu yhteensä neljä päivää.

Kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa huomautti, että jos kaikki syytettyjen kertoma pitäisi paikkaansa, luottamus poliisiin on perusteettoman korkea.

Hän kuvaili poliisipomojen luoneen ”virtuaalisen todellisuuden”, jolla he nyt yrittävät selittää epäselvyyksiä.

”Syytetyt kertovat olleensa muistamattomia, ymmärtämättömiä ja tietämättömiä siitä, mitä kentällä tapahtui. He eivät kertomansa mukaan myöskään osanneet tulkita lakia ja muita säännöksiä edes silloin, kun he ovat itse olleet mukana laatimassa niitä.”

Tiesmaa ihmetteli myös todistajien muistamattomuutta ja haluttomuutta puhua asioista ja varsinkin nimistä. Tämä viittaa siihen, että poliisijohdosta on tullut painetta.

”Vasikaksi ei ainakaan poliisissa ole syytä ryhtyä”, hän muotoili.

Kaikki kietoutuu loppujen lopuksi Aarnion nauttimaan luottamukseen, Tiesmaa arvioi. Erityisesti Helsingin silloinen poliisikomentaja Jukka Riikonen luotti Aarnioon ”110-prosenttisesti”, mutta tukea tuli myös silloiselta poliisiylijohtajalta Mikko Paaterolta.

”Tästä voi löytyä selitystä siihen, miksi puhuminen on ollut niin vaikeaa.”

Tiesmaa murjoi puolustuksen puheita siitä, että Helsingin huumepoliisi jätti tietolähteet rekisteröimättä sen takia, että se olisi vaatinut tietolähteiden suostumuksen.

Tosiasiassa huumepoliisi tuhosi tietolähderekisterinsä sen jälkeen, kun Aarniolta tuli määräys, hän huomautti. Aarnio myös määräsi, että uusia tietolähteitä ei rekisteröidä.

Tiesmaa piti täysin tuulesta temmattuna väitettä, että tietolähteet olisivat halunneet pois rekisteristä ensimmäisen, vuonna 2007 alkaneen virkarikostutkinnan aiheuttaman julkisuuden säikäyttäminä.

”Jos syy olisi ollut tietolähteiden pelästyminen, sen olisi pitänyt tapahtua myös kymmenen kilometriä idempänä ja lännempänä. Tietolähteiden kaikkoaminen tapahtui kuitenkin vain Pasilanmäellä.”

Säännösten mukaan poliisin on rekisteröitävä säännölliset tietolähteensä. Kun Aarnio otettiin kiinni marraskuussa 2013, Helsingin poliisilaitoksella ei ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä, vaikka varsinkin huumepoliisilla oli mittavaa tietolähdetoimintaa.

Säännökset olivat Tiesmaan mukaan riittävän selviä, toisin kuin syytetyt väittivät. Jos epäselvyyksiä oli, auttava puhelin oli lähellä. Neuvoja olisi voinut kysyä esimerkiksi keskusrikospoliisista, josta useat muut poliisilaitokset pyysivät apuja.

”Miksi se puhelin ei noussut?”

Tiesmaa muistutti, että Helsingin poliisilaitoksen miehillä oli ankara velvollisuus ottaa selvää säännösten sisällöstä. Selonoton vähäinen määrä kuvastaa tahtotilaa olla noudattamatta säännöksiä.

Huumepoliisi lopetti tietolähteiden rekisteröinnin juuri 2008, jolloin voimaan tulivat tietolähdetoimintaa koskevat asetus ja määräys. Tiesmaan mukaan nimenomaan uudet säännökset olivat syy siihen, että huumepoliisi ajoi tietolähderekisterinsä alas.

”Uudet säännökset pelästyttivät huumepoliisiin.”

Tavoitteena oli valtakunnallinen rekisteri, ja tätä varsinkaan Aarnio ei omista syistään halunnut. Hänen ja silloisen poliisikomentajan Jukka Riikosen vaikutusvalta poliisissa oli niin suuri, että heidän vastustelunsa on jarruttanut asioiden etenemistä poliisin ylijohdossa, Tiesmaa totesi.

Tiesmaa painotti, ettei korkeille poliisipomoille kuuluva vastuu voi jäädä vain puheen tasolle. Siitä pitää seurata vastuu myös konkreettisissa asioissa. Poliisijohto on kuitenkin keskittynyt siirtämään vastuuta muualle: vika on aina joko syyttäjissä, tuomareissa tai vaikkapa sisäministeriössä.

”He ovat todenneet oman pesänsä puhtoiseksi, ja jos vikaa on, se löytyy jostain muualta.”

Pitkälti kyse on ollut asenneongelmista, Tiesmaa huomautti. Yksittäisten ihmisten asenteisiin Helsingin huumepoliisissa olisi pitänyt puuttua, mutta näin ei tapahtunut. Päinvastoin, myös ylin poliisijohto katsoi, ettei tietolähdetoiminnasta annettujen määräysten noudattaminen ollut organisaation ykkösprioriteetteja.

”Tämä asenne on valunut alaspäin”, Tiesmaa totesi.

Tiesmaa muistutti, että sisäministeriö pyrki selvittämään Poliisihallitukselta, miten huumepoliisin toimintatapoihin on pyritty puuttumaan. Kyselyiden jälkeenkin toimenpiteet jäivät kysymysmerkiksi.

”Pöytäkirjoja on tehty, mutta asia lähti lopulta rullaamaan eteenpäin julkisuuden kautta.”

Lopullinen sysäys oli Helsingin Sanomien marraskuussa 2013 julkaisema juttu, jossa kerrottiin huumepoliisin pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman minkäänlaista uskottavaa valvontaa. Kaksi päivää tämän jälkeen silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnasta.

Tiesmaan mielestä poliisijohdolla oli vielä tässä vaiheessa ”melkoisen vahva usko siihen, että asia vesittyy tutkinnassa” tai viimeistään syyttäjän pöydällä tai oikeudessa. Poliisipomot pysyivät viroissaan, ja myös Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnasta vastannut mies, niin sanottu JTT-esimies, jatkoi tehtävässään.

”Käytös viittaa siihen, että he uskoivat, että asia pystytään vesittämään. Muuten en pysty ymmärtämään, että rikoksesta epäilty JTT-esimies jatkaa tehtävässään”, Tiesmaa ihmetteli.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina, jolloin kuullaan keskusrikospoliisin virasta pidätetyn päällikön Robin Lardotin ja Helsingin eläkkeellä olevan poliisikomentajan Jukka Riikosen loppulausunnot.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

   Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

   Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

   Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  5. 5

   Moni nykyvanhempi on hukassa omien tunteidensa kanssa ja rähjää siksi lapsilleen, sanoo asiantuntija – Pahimman tunnekuohun voi tasoittaa helpolla keinolla

   Tilaajille
  6. 6

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  7. 7

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  8. 8

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  9. 9

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  10. 10

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  5. 5

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  6. 6

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää