Kotimaa |HS seuraa

Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

Oikeudessa esitettiin ote videolta, jossa Junes Lokka kuvailee itseään ”valtakunnan ykkösrasistiksi”. Lokan mukaan kyse on ”läpästä”. HS seurasi käräjäoikeuden istuntoa hetki hetkeltä aamusta lähtien.

Oulun käräjäoikeus käsitteli keskiviikkona toimittaja Johanna Vehkoota vastaan nostettua kunnianloukkaussyytettä. Syyttäjän mukaan Vehkoo loukkasi kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunniaa, kun hän kutsui tätä Facebook-kirjoituksessaan natsiksi ja rasistiksi.

”Miksi hän on käyttänyt näitä sanoja? Natsi, natsipelle... Se on yllyttämistä minua vastaan”, Junes Lokka ihmetteli.

Vehkoo kiistää kaikki syytteet ja vaatimukset. Hänestä syyte on kohtuuton ottaen huomioon sen, että hän on kirjoittanut Lokasta vain yhden kirjoituksen, senkin rajatulle joukolle ja järkyttyneessä tilassa.

”Minusta ne ovat perusteltuja ilmaisuja, kuten tässä on todistettu”, Vehkoo totesi, kun syyttäjä ja Lokan avustaja kysyivät, miksi hän oli käyttänyt nimityksiä natsi ja rasisti.

Syyttäjän mukaan ei ole olennaista, ovatko Vehkoon lausumat tosia. Kyse on siitä, ovatko ne halventavia. Lokkakaan ei väitä, että termit rasisti ja natsi olisivat valheellisia. Oikeudessa näytettiin ote Junes Lokan tekemältä videolta, jossa tämä luonnehtii itseään ”valtakunnan ykkösrasistiksi”. Lokan mukaan kyse on ”läpästä”.

Vehkoon avustaja totesi, että Lokka kutsuu itseään julkisesti rasistiksi ja natsiksi. Jos hän itse käyttää näitä sanoja, hän ei ole voinut kokea niitä halventaviksi, hän sanoi.

HS seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä. Istunto on päättynyt, mutta löydät seurannan tämän jutun lopusta.

Syytteeseen johtaneet tapahtumat alkoivat, kun Lokka ja eräs toinen mies keskustelivat nettivideolla suunnitelmasta mennä Rovaniemelle kuvaamaan kirjakauppaan tilaisuutta, jossa Vehkoon oli määrä kertoa kirjastaan. Miesten suunnitelmana oli esiintyä Kansan Uutisten toimittajina.

”Minulla oli erittäin perusteltu syy olettaa, että hän aikoi häiriköidä kirjatilaisuutta”, Vehkoo sanoi oikeudessa.

Kun Vehkoo sai tiedon Lokan videosta, hän teki Facebook-ystävilleen näkyvän päivityksen, jossa kertoi häirintäsuunnitelmista ja kutsui Lokkaa natsiksi ja tunnetuksi rasistiksi.

Lokan avustaja totesi, ettei Lokka ei ole häiriköinyt, piinannut tai maalittanut Vehkoota.

”Lokka on toimittaja ihan kuin Vehkoo. Hänen alustansa ja areenansa on YouTubessa.”

Vehkoo kirjoittaa Yleisradion sivuilla Valheenpaljastaja-juttusarjaa. Siinä hän on käynyt läpi viha- ja valemedioiden juttuja ja osoittanut niistä virheitä. Lokka on arvostellut Vehkoon työtä monesti ja nimitellyt hänen juttujaan valheiksi.

Lokan videot nousivat esiin useamman kerran päivän aikana. Aamulla istunnon aluksi oikeudessa keskusteltiin siitä, saako Lokka kuvata koko istunnon. Hänen mukaansa on tärkeää, että istunnosta olisi sensuroimaton tallenne.

Koska istunnon kuvaamisesta ei ollut yksimielisyyttä, puheenjohtaja myönsi pari minuuttia aikaa kuvata. Lokka teki salista pariminuuttisen live-lähetyksen nettiin, jossa hän kehosi kaikkia kannattajiaan tulemaan paikalle käräjäoikeuteen.

Oikeudenkäynnin tekee erityisen kiinnostavaksi se, että Lokalla on tapana käyttää kovaa kieltä muista sekä videoilla että sosiaalisessa mediassa.

Hän on nimitellyt ihmisiä esimerkiksi ”huoriksi”, ”häiriintyneiksi sekopäiksi” ja ”vitun idiooteiksi” sekä käskenyt heidän mennä uuniin. Eräällä videolla hän soitti helsinkiläiselle kaupunginvaltuutetulle, nimitteli ja toivoi tälle kuolemaa.

Käräjäoikeudessa katsottiin keskiviikkona esimerkiksi video, jolla Lokka kertoo aikovansa tehdä Vehkoosta rikosilmoituksen, koska tämä on niin ärsyttävä. Hänen mielestään ihmisten solvaaminen kuuluu sananvapauteen ja toteaa, että Suomessa tehdään liikaa kunnianloukkausilmoituksia.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä myöhemmin kansliapäätöksenä.

Oikaisu 20.3 kello 17.40: Tarkennettu kohtaa, jossa kerrotaan miten syytteeseen johtaneet tapahtumat alkoivat.

HS:n seuranta oikeudenkäynnistä:

Tähän päättyivät kuulemiset tältä päivältä, ja tähän päättyy myös käräjäseurantamme.

Päätös annetaan myöhemmin kansliapäätöksenä.

Kiitos kaikille istuntoa seuranneille!

Puheenjohtajallakin on kysymys. Hän haluaa tarkentaa, miten Vehkoo on poistanut tekstin.

Vehkoo kertoo tosiaankin poistaneensa päivityksen joidenkin viikkojen kuluessa, mutta se on edelleen kirjoituksen kopioineen kollegan Facebook-sivulla sekä Junes Lokan sivulla.

Syyttäjä ja Lokan avustaja kysyvät molemmat, miksi Vehkoo käytti Lokasta nimityksiä natsi ja rasisti.

"Minusta ne ovat perusteltuja ilmaisuja, kuten tässä on todistettu."

Vehkoo ei usko, että hänen päivityksestään on ollut Lokalle mitään haittaa, päinvastoin.

"Lokka on hyötynyt tästä poliittisesti, ja hän on saanut valtakunnallista julkisuutta. Tämä on ollut hänelle julkisuusvoitto. Hänen maineensa kannalta on samantekevää, miten tässä lopulta käy."

Vehkoo huomauttaa, että jo ennen kuin hän sai virallista tietoa syytteestä, hänen nimensä ja kuvansa julkaistiin kaikissa isoissa tiedotusvälineissä. Mainehaitta on siis jo tähän mennessä ollut suuri.

Vehkoo painottaa, että kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta. Monen sananvapaus on uhattuna, ja erityisesti naistoimittajia ja maahanmuutosta kirjoittavia yritetään vaientaa.

"Tämä on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, joka on uhka meidän demokratiallemme."

Vehkoo kertoo, että syytteen nostamisella on ollut hänelle henkilökohtaisia, ammatillisia ja taloudellisia seurauksia. Hän kertoo olleensa ainoastaan osittain työkykyinen syytteen julkaisemisen jälkeen.

Johanna Vehkoo kertoo saaneensa tietää häntä vastaan nostetusta syytteestä Lokan avovaimon twiitistä. Hän kuvailee, että Lokka kannattajineen ilakoi julkisesti syytteen nostamisesta, eikä hän saanut papereita käräjäoikeudesta edes pyytämällä. Haastehakemus tuli postitse parin päivän päästä.

Kun Lokka sai Vehkoon päivityksen tietoonsa, Lokka ja tämän avovaimo laittoivat pystyyn lähetyksen "Johanna Vehkoo extra", jossa asiaa käsiteltiin.

Vehkoon mukaan Junes Lokan poliittinen toiminta koostuu häiriköinnistä ja maalittamista. Sillä hän kokoaa tietyntyyppistä kannattajajoukkoa.

Vehkoon mukaan hänellä on ollut silloin joitakin satoja Facebook-kavereita. Hän kertoo, ettei hän koskaan postaa mitään julkisesti.

Syytteessä käsitelty kirjoitus ei näkynyt kenenkään kavereille.

Kirjoitus lähti leviämään, kun entinen työtoveri kopioi päivityksen.

Vehkoo pitää päivänselvänä, että kollegan teko oli pahantahtoinen ja hän halusi vahingoittaa Vehkoota. Kollega tiesi, että tätä kautta Junes Lokka saa sen tietoonsa.

Häiriköintiväite perustui Vehkoon mukaan siihen, että hän tuntee Lokan toimintatavan. Tarkoitus on videoida jotakuta ihmistä, saada hänet hermostumaan ja julkaista video netissä.

"Videolla oleva ihminen ei voi voittaa, hän voi vain hävitä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  5. 5

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  6. 6

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää