Kotimaa

Entinen poliisi­komentaja Jukka Riikonen korosti vankkumatonta luottamusta alaiseensa: Jari Aarnio olisi mennyt ”heittämällä” eduskuntaan

Riikosen ja krp:n hyllytetyn päällikön Robin Lardotin yhteenvedot aloittivat syytettyjen loppulausunnot korkeiden poliisijohtajien käräjillä.

Virkarikoksista syytettyjen poliisipäälliköiden loppulausuntojen kuuleminen alkoi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Päivän aikana kuultiin keskusrikospoliisin hyllytetyn päällikön Robin Lardotin ja Helsingin eläköityneen poliisikomentajan Jukka Riikosen yhteenvedot puoli vuotta kestäneestä prosessista. Lardotin syytteet koskevat aikaa, jolloin hän vastasi rikostorjunnasta Poliisihallituksessa.

Syyttäjät pitivät oman loppulausuntonsa tiistaina.

Jukka Riikosen asianajaja Matti Nurmela kutsui koko asiaa vähäiseksi. Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin huumepoliisin epäselvyyksistä tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman vinkkimiesten kanssa.

Nurmelan mukaan tietolähteillä on vain pieni merkitys poliisitoiminnassa.

”Muutama todistajakin sanoi, että poliisitoiminnasta olisi löytynyt vakavampiakin asioita arvioitavaksi.”

Nurmelan mukaan Riikosella ei ollut mitään tietoa väitetyistä epäselvyyksistä ennen kuin Helsingin Sanomat kertoi niistä marraskuussa 2013.

”Sen jälkeen Riikonen ryhtyi välittömästi asiaa selvittämään. Sen jälkeen hänen toiminnassaan ei ole ollut mitään moitittavaa”, Nurmela sanoi.

Riikosella oli täysi luottamus alaisiinsa ja komentoketjun toimintaan, Nurmela jatkoi.

Hänen mukaansa tämän oikeudenkäynnin yllä ”leijuu Jari Aarnion haamu”. Riikosen luottamus Aarnioon ei ollut vain 110-prosenttinen, kuten oikeudenkäynnissä on sanottu, vaan ”sen on täytynyt olla 200-prosenttinen”.

Aarnio oli kaikilla mahdollisilla kunnianosoituksilla palkittu, kovaa tulosta tehnyt poliisi, Nurmela painotti.

”Olisiko pitänyt olla luottamatta tämänkaltaiseen poliisiin? Riikonen ei pidä ollenkaan moitteena, että hänellä oli 110-prosenttinen luottamus Aarnioon. Ei kenelläkään ollut silloin syytä epäillä Aarniota. Jos Aarnio olisi ryhtynyt kansanedustajaehdokkaaksi, hän olisi päässyt eduskuntaan heittämällä.”

Nurmelan mielestä syyttäjän käsitys lähtee siitä, että poliisikomentajan takaraivossa pitäisi koko ajan olla ajatus, että joku alaisista rikkoo lakia.

”Komentaja ei kyttää eikä epäile. Hän tukee joukkojaan, takaa resurssit ja puuttuu asiaan, kun virkateitse tai muuten jokin ongelma saatetaan tiedoksi. Ei ole ensimmäistäkään kirjallista todistetta, että Riikonen olisi tullut tietoiseksi siitä, että tietolähderekisteriä ei ole.”

Nurmela painotti, ettei poliisitoimintaa valvota käytäväpuheiden perusteella, vaan komentoketjussa kulkevien tietojen perusteella.

Tietolähdetoiminta ei edes millään tavalla kuulunut Riikoselle. Hänelle kuului strateginen johtaminen, linjaukset ja resurssit, Nurmela jatkoi.

Riikosella oli oikeus levollisin mielin luottaa siihen, että laillisuusvalvonta toimii, jos jotain epäselvyyksiä havaitaan.

”Riikosella ei ollut sellaista tietoa, että hänen olisi pitänyt ymmärtää ryhtyä toimenpiteisiin.”

Nurmelan mukaan tietolähdetoiminnan säädöspohja ei ollut selvä, vaan vasta nyt toiminta on saatu tukevalle pohjalle.

Riikosella ei siis ollut mahdollisuutta toimia toisin, mutta Nurmelan mielestä silloisella sisäministerillä Päivi Räsäsellä (kd) oli. Räsäsen olisi pitänyt toimia ”ratkaisukeskeisemmin”, Nurmela arvosteli.

”Nyt hän kiirehti julkisuuteen ja oli erottamassa [silloista poliisiylijohtajaa Mikko] Paateroa ja Riikostakin. Ratkaisukeskeinen suhtautuminen olisi ollut se, että olisi selvitetty normipohjan epäselvyys. Olisi pitänyt selvittää, mikä merkitys tietolähteillä on poliisitoiminnassa.”

Nurmelan mukaan asia olisi hoitunut hallinnollisilla toimilla.

”Elämä olisi jatkunut, eikä poliisitoiminta olisi aivan turhaan kärsinyt tätä maineenkolausta. Riikonen on pyrkinyt tekemään kaikki ratkaisut rehellisesti ja saattamaan asiat tutkintaan, jos siihen oli syytä. Nyt hän joutui palamaan eläkkeeltä tänne vastaamaan syytteisiin ja kohtaamaan jos jonkinlaista puolivillaista pilkantekoa julkisuudessa”, Nurmela paheksui.

Myös Robin Lardot korosti, ettei hänen tietoonsa tullut lainvastaisuuksia Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa. Kaikkiin tiedossa oleviin epäkohtiin on hänen mukaansa reagoitu.

Lardotin mukaan mikään kirjallinen todiste ei osoita, että hän olisi tiennyt Helsingin poliisin menettelevän epäasiamukaisesti tietolähdetoiminnassa. Sen sijaan esimerkiksi vuosiraporteissa kerrotaan, että kaikki on kunnossa.

Myöskään todistajat eivät ole kertoneet tällaisesta, Lardot jatkoi. Edes todistajat itse eivät tienneet, että Helsingissä olisi toimittu lainvastaisesti.

Lardot piti itse loppulausuntonsa. Tätä hän perusteli sillä, että hän on ollut jokaisena istuntopäivänä itse paikalla, toisin kuin hänen avustajansa. Lardot on koulutukseltaan juristi.

Lardotin mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ollut varsinaista tietolähdetoimintaa, vaan tietolähteitä on käytetty rikoskohtaisesti. Tästä ovat useat todistajat kertoneet, Lardot huomautti. Lähteiltä saadut tiedot on kirjattu muistivihkoihin.

Lainvastaisuuksia eivät havainneet myöskään Helsingin huumepoliisien lähiesimiehet, hän jatkoi.

”Jos Helsingin poliisissa ei ole menetelty väärin, myöskään Poliisihallituksessa ei ole voitu puuttua lainvastaisuuksiin.”

Lardotin mukaan hänelle ei ole prosessin aikana selvinnyt, mikä on se konkreettinen laiminlyönti, josta häntä syytetään.

”Syyttäjän mukaan jotain muuta ja enemmän olisi pitänyt tehdä. Syyttäjä ei kuitenkaan kertonut, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä säännöstä on rikottu”, hän kiteytti.

Lardot muistutti, että Poliisihallituksen laillisuusvalvonta selvitti nimenomaan tietolähdetoiminnan asianmukaisuutta vuosina 2012 ja 2013. Laillisuusvalvonnalla olisi ollut velvollisuus puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

”Virkamiehen on voitava luottaa siihen, että muut toimivat virkavelvollisuuksien mukaisesti.”

Lardot luetteli useita toimia, joita hän teki epäselvyyksien ja tulkinnanvaraisuuksien poistamiseksi. Hän muun muassa päivitti tietolähdetoimintaa koskevan Salpa-määräyksen alkuvuodesta 2013.

Lardot myös ehdotti marraskuussa 2013 sisäministeri Päivi Räsäselle, että epäselvyydet saatetaan syyttäjän selvitettäväksi. Räsäsen tutkintapyyntö johti nyt vireillä olevaan oikeudenkäyntiin.

Poliisilaitoksen toiminnasta vastaa poliisipäällikkö, ei Poliisihallitus, Lardot painotti. Tietolähdetoiminnan osalta tämä on kirjoitettu myös Salpa-määräykseen.

Lardot kyseenalaisti syyttäjän tulkinnan tietolähdetoimintaa koskevista määräyksistä. Ne eivät olleet niin velvoittavia kuin syyttäjä väittää, hän sanoi. Velvoittavaksi ne tulivat vasta vuonna 2013, kun uusi Salpa-määräys tuli voimaan.

Lopuksi Lardot otti kantaa siihen, jos hänen kuitenkin katsottaisiin toimineen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Jos näin on tapahtunut, teko on hänen mielestään vähäinen.

Lardotin mukaan hän on aina halunnut puuttua kaikkiin epäkohtiin heti, eikä jättää ”luurankoja omalle pöydälle makaamaan”.

Jari Aarnion johtamalle huumepoliisille ei annettu mitään etuoikeuksia sen takia, että ryhmä teki niin hyvää tulosta, Lardot sanoi. Tulosta ei haluttu tehdä epäasianmukaisella toiminnalla.

Lardot huomautti lopuksi, että hänelle on ollut oikeudenkäynnistä jo paljon kielteisiä seuraamuksia, muun muassa mainehaitta.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Timo Soini jättää politiikan

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  8. 8

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää