Kotimaa

Entinen poliisi­komentaja Jukka Riikonen korosti vankkumatonta luottamusta alaiseensa: Jari Aarnio olisi mennyt ”heittämällä” eduskuntaan

Riikosen ja krp:n hyllytetyn päällikön Robin Lardotin yhteenvedot aloittivat syytettyjen loppulausunnot korkeiden poliisijohtajien käräjillä.

Virkarikoksista syytettyjen poliisipäälliköiden loppulausuntojen kuuleminen alkoi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Päivän aikana kuultiin keskusrikospoliisin hyllytetyn päällikön Robin Lardotin ja Helsingin eläköityneen poliisikomentajan Jukka Riikosen yhteenvedot puoli vuotta kestäneestä prosessista. Lardotin syytteet koskevat aikaa, jolloin hän vastasi rikostorjunnasta Poliisihallituksessa.

Syyttäjät pitivät oman loppulausuntonsa tiistaina.

Jukka Riikosen asianajaja Matti Nurmela kutsui koko asiaa vähäiseksi. Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin huumepoliisin epäselvyyksistä tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman vinkkimiesten kanssa.

Nurmelan mukaan tietolähteillä on vain pieni merkitys poliisitoiminnassa.

”Muutama todistajakin sanoi, että poliisitoiminnasta olisi löytynyt vakavampiakin asioita arvioitavaksi.”

Nurmelan mukaan Riikosella ei ollut mitään tietoa väitetyistä epäselvyyksistä ennen kuin Helsingin Sanomat kertoi niistä marraskuussa 2013.

”Sen jälkeen Riikonen ryhtyi välittömästi asiaa selvittämään. Sen jälkeen hänen toiminnassaan ei ole ollut mitään moitittavaa”, Nurmela sanoi.

Riikosella oli täysi luottamus alaisiinsa ja komentoketjun toimintaan, Nurmela jatkoi.

Hänen mukaansa tämän oikeudenkäynnin yllä ”leijuu Jari Aarnion haamu”. Riikosen luottamus Aarnioon ei ollut vain 110-prosenttinen, kuten oikeudenkäynnissä on sanottu, vaan ”sen on täytynyt olla 200-prosenttinen”.

Aarnio oli kaikilla mahdollisilla kunnianosoituksilla palkittu, kovaa tulosta tehnyt poliisi, Nurmela painotti.

”Olisiko pitänyt olla luottamatta tämänkaltaiseen poliisiin? Riikonen ei pidä ollenkaan moitteena, että hänellä oli 110-prosenttinen luottamus Aarnioon. Ei kenelläkään ollut silloin syytä epäillä Aarniota. Jos Aarnio olisi ryhtynyt kansanedustajaehdokkaaksi, hän olisi päässyt eduskuntaan heittämällä.”

Nurmelan mielestä syyttäjän käsitys lähtee siitä, että poliisikomentajan takaraivossa pitäisi koko ajan olla ajatus, että joku alaisista rikkoo lakia.

”Komentaja ei kyttää eikä epäile. Hän tukee joukkojaan, takaa resurssit ja puuttuu asiaan, kun virkateitse tai muuten jokin ongelma saatetaan tiedoksi. Ei ole ensimmäistäkään kirjallista todistetta, että Riikonen olisi tullut tietoiseksi siitä, että tietolähderekisteriä ei ole.”

Nurmela painotti, ettei poliisitoimintaa valvota käytäväpuheiden perusteella, vaan komentoketjussa kulkevien tietojen perusteella.

Tietolähdetoiminta ei edes millään tavalla kuulunut Riikoselle. Hänelle kuului strateginen johtaminen, linjaukset ja resurssit, Nurmela jatkoi.

Riikosella oli oikeus levollisin mielin luottaa siihen, että laillisuusvalvonta toimii, jos jotain epäselvyyksiä havaitaan.

”Riikosella ei ollut sellaista tietoa, että hänen olisi pitänyt ymmärtää ryhtyä toimenpiteisiin.”

Nurmelan mukaan tietolähdetoiminnan säädöspohja ei ollut selvä, vaan vasta nyt toiminta on saatu tukevalle pohjalle.

Riikosella ei siis ollut mahdollisuutta toimia toisin, mutta Nurmelan mielestä silloisella sisäministerillä Päivi Räsäsellä (kd) oli. Räsäsen olisi pitänyt toimia ”ratkaisukeskeisemmin”, Nurmela arvosteli.

”Nyt hän kiirehti julkisuuteen ja oli erottamassa [silloista poliisiylijohtajaa Mikko] Paateroa ja Riikostakin. Ratkaisukeskeinen suhtautuminen olisi ollut se, että olisi selvitetty normipohjan epäselvyys. Olisi pitänyt selvittää, mikä merkitys tietolähteillä on poliisitoiminnassa.”

Nurmelan mukaan asia olisi hoitunut hallinnollisilla toimilla.

”Elämä olisi jatkunut, eikä poliisitoiminta olisi aivan turhaan kärsinyt tätä maineenkolausta. Riikonen on pyrkinyt tekemään kaikki ratkaisut rehellisesti ja saattamaan asiat tutkintaan, jos siihen oli syytä. Nyt hän joutui palamaan eläkkeeltä tänne vastaamaan syytteisiin ja kohtaamaan jos jonkinlaista puolivillaista pilkantekoa julkisuudessa”, Nurmela paheksui.

Myös Robin Lardot korosti, ettei hänen tietoonsa tullut lainvastaisuuksia Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa. Kaikkiin tiedossa oleviin epäkohtiin on hänen mukaansa reagoitu.

Lardotin mukaan mikään kirjallinen todiste ei osoita, että hän olisi tiennyt Helsingin poliisin menettelevän epäasiamukaisesti tietolähdetoiminnassa. Sen sijaan esimerkiksi vuosiraporteissa kerrotaan, että kaikki on kunnossa.

Myöskään todistajat eivät ole kertoneet tällaisesta, Lardot jatkoi. Edes todistajat itse eivät tienneet, että Helsingissä olisi toimittu lainvastaisesti.

Lardot piti itse loppulausuntonsa. Tätä hän perusteli sillä, että hän on ollut jokaisena istuntopäivänä itse paikalla, toisin kuin hänen avustajansa. Lardot on koulutukseltaan juristi.

Lardotin mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ollut varsinaista tietolähdetoimintaa, vaan tietolähteitä on käytetty rikoskohtaisesti. Tästä ovat useat todistajat kertoneet, Lardot huomautti. Lähteiltä saadut tiedot on kirjattu muistivihkoihin.

Lainvastaisuuksia eivät havainneet myöskään Helsingin huumepoliisien lähiesimiehet, hän jatkoi.

”Jos Helsingin poliisissa ei ole menetelty väärin, myöskään Poliisihallituksessa ei ole voitu puuttua lainvastaisuuksiin.”

Lardotin mukaan hänelle ei ole prosessin aikana selvinnyt, mikä on se konkreettinen laiminlyönti, josta häntä syytetään.

”Syyttäjän mukaan jotain muuta ja enemmän olisi pitänyt tehdä. Syyttäjä ei kuitenkaan kertonut, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä säännöstä on rikottu”, hän kiteytti.

Lardot muistutti, että Poliisihallituksen laillisuusvalvonta selvitti nimenomaan tietolähdetoiminnan asianmukaisuutta vuosina 2012 ja 2013. Laillisuusvalvonnalla olisi ollut velvollisuus puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

”Virkamiehen on voitava luottaa siihen, että muut toimivat virkavelvollisuuksien mukaisesti.”

Lardot luetteli useita toimia, joita hän teki epäselvyyksien ja tulkinnanvaraisuuksien poistamiseksi. Hän muun muassa päivitti tietolähdetoimintaa koskevan Salpa-määräyksen alkuvuodesta 2013.

Lardot myös ehdotti marraskuussa 2013 sisäministeri Päivi Räsäselle, että epäselvyydet saatetaan syyttäjän selvitettäväksi. Räsäsen tutkintapyyntö johti nyt vireillä olevaan oikeudenkäyntiin.

Poliisilaitoksen toiminnasta vastaa poliisipäällikkö, ei Poliisihallitus, Lardot painotti. Tietolähdetoiminnan osalta tämä on kirjoitettu myös Salpa-määräykseen.

Lardot kyseenalaisti syyttäjän tulkinnan tietolähdetoimintaa koskevista määräyksistä. Ne eivät olleet niin velvoittavia kuin syyttäjä väittää, hän sanoi. Velvoittavaksi ne tulivat vasta vuonna 2013, kun uusi Salpa-määräys tuli voimaan.

Lopuksi Lardot otti kantaa siihen, jos hänen kuitenkin katsottaisiin toimineen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Jos näin on tapahtunut, teko on hänen mielestään vähäinen.

Lardotin mukaan hän on aina halunnut puuttua kaikkiin epäkohtiin heti, eikä jättää ”luurankoja omalle pöydälle makaamaan”.

Jari Aarnion johtamalle huumepoliisille ei annettu mitään etuoikeuksia sen takia, että ryhmä teki niin hyvää tulosta, Lardot sanoi. Tulosta ei haluttu tehdä epäasianmukaisella toiminnalla.

Lardot huomautti lopuksi, että hänelle on ollut oikeudenkäynnistä jo paljon kielteisiä seuraamuksia, muun muassa mainehaitta.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  3. 3

   Ainakin sata klamydiatapausta jäänyt testeissä paljastumatta, nyt selvitetään kymmeniä­tuhansia vanhoja testituloksia – ”Emme osaa vielä sanoa, kuinka isosta ongelmasta on kyse”

  4. 4

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa voi olla nyt lämpimämpää kuin Espanjassa, mutta loppu­viikoksi ennustetaan käännettä

  6. 6

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  7. 7

   Huoltoyhtiö meni konkurssiin, isännöitsijä valitsi taloyhtiölle uuden firman – Menikö oikein?

  8. 8

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  9. 9

   ”Keskustalla on aika selvä suunta oppositioon”, sanoo Juha Sipilä – Kansan­edustajille luovutetaan valta­kirjat, HS näyttää suorana kello 12

  10. 10

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  5. 5

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  8. 8

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  9. 9

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää