Kotimaa

Entinen poliisi­komentaja Jukka Riikonen korosti vankkumatonta luottamusta alaiseensa: Jari Aarnio olisi mennyt ”heittämällä” eduskuntaan

Riikosen ja krp:n hyllytetyn päällikön Robin Lardotin yhteenvedot aloittivat syytettyjen loppulausunnot korkeiden poliisijohtajien käräjillä.

Virkarikoksista syytettyjen poliisipäälliköiden loppulausuntojen kuuleminen alkoi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Päivän aikana kuultiin keskusrikospoliisin hyllytetyn päällikön Robin Lardotin ja Helsingin eläköityneen poliisikomentajan Jukka Riikosen yhteenvedot puoli vuotta kestäneestä prosessista. Lardotin syytteet koskevat aikaa, jolloin hän vastasi rikostorjunnasta Poliisihallituksessa.

Syyttäjät pitivät oman loppulausuntonsa tiistaina.

Jukka Riikosen asianajaja Matti Nurmela kutsui koko asiaa vähäiseksi. Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin huumepoliisin epäselvyyksistä tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman vinkkimiesten kanssa.

Nurmelan mukaan tietolähteillä on vain pieni merkitys poliisitoiminnassa.

”Muutama todistajakin sanoi, että poliisitoiminnasta olisi löytynyt vakavampiakin asioita arvioitavaksi.”

Nurmelan mukaan Riikosella ei ollut mitään tietoa väitetyistä epäselvyyksistä ennen kuin Helsingin Sanomat kertoi niistä marraskuussa 2013.

”Sen jälkeen Riikonen ryhtyi välittömästi asiaa selvittämään. Sen jälkeen hänen toiminnassaan ei ole ollut mitään moitittavaa”, Nurmela sanoi.

Riikosella oli täysi luottamus alaisiinsa ja komentoketjun toimintaan, Nurmela jatkoi.

Hänen mukaansa tämän oikeudenkäynnin yllä ”leijuu Jari Aarnion haamu”. Riikosen luottamus Aarnioon ei ollut vain 110-prosenttinen, kuten oikeudenkäynnissä on sanottu, vaan ”sen on täytynyt olla 200-prosenttinen”.

Aarnio oli kaikilla mahdollisilla kunnianosoituksilla palkittu, kovaa tulosta tehnyt poliisi, Nurmela painotti.

”Olisiko pitänyt olla luottamatta tämänkaltaiseen poliisiin? Riikonen ei pidä ollenkaan moitteena, että hänellä oli 110-prosenttinen luottamus Aarnioon. Ei kenelläkään ollut silloin syytä epäillä Aarniota. Jos Aarnio olisi ryhtynyt kansanedustajaehdokkaaksi, hän olisi päässyt eduskuntaan heittämällä.”

Nurmelan mielestä syyttäjän käsitys lähtee siitä, että poliisikomentajan takaraivossa pitäisi koko ajan olla ajatus, että joku alaisista rikkoo lakia.

”Komentaja ei kyttää eikä epäile. Hän tukee joukkojaan, takaa resurssit ja puuttuu asiaan, kun virkateitse tai muuten jokin ongelma saatetaan tiedoksi. Ei ole ensimmäistäkään kirjallista todistetta, että Riikonen olisi tullut tietoiseksi siitä, että tietolähderekisteriä ei ole.”

Nurmela painotti, ettei poliisitoimintaa valvota käytäväpuheiden perusteella, vaan komentoketjussa kulkevien tietojen perusteella.

Tietolähdetoiminta ei edes millään tavalla kuulunut Riikoselle. Hänelle kuului strateginen johtaminen, linjaukset ja resurssit, Nurmela jatkoi.

Riikosella oli oikeus levollisin mielin luottaa siihen, että laillisuusvalvonta toimii, jos jotain epäselvyyksiä havaitaan.

”Riikosella ei ollut sellaista tietoa, että hänen olisi pitänyt ymmärtää ryhtyä toimenpiteisiin.”

Nurmelan mukaan tietolähdetoiminnan säädöspohja ei ollut selvä, vaan vasta nyt toiminta on saatu tukevalle pohjalle.

Riikosella ei siis ollut mahdollisuutta toimia toisin, mutta Nurmelan mielestä silloisella sisäministerillä Päivi Räsäsellä (kd) oli. Räsäsen olisi pitänyt toimia ”ratkaisukeskeisemmin”, Nurmela arvosteli.

”Nyt hän kiirehti julkisuuteen ja oli erottamassa [silloista poliisiylijohtajaa Mikko] Paateroa ja Riikostakin. Ratkaisukeskeinen suhtautuminen olisi ollut se, että olisi selvitetty normipohjan epäselvyys. Olisi pitänyt selvittää, mikä merkitys tietolähteillä on poliisitoiminnassa.”

Nurmelan mukaan asia olisi hoitunut hallinnollisilla toimilla.

”Elämä olisi jatkunut, eikä poliisitoiminta olisi aivan turhaan kärsinyt tätä maineenkolausta. Riikonen on pyrkinyt tekemään kaikki ratkaisut rehellisesti ja saattamaan asiat tutkintaan, jos siihen oli syytä. Nyt hän joutui palamaan eläkkeeltä tänne vastaamaan syytteisiin ja kohtaamaan jos jonkinlaista puolivillaista pilkantekoa julkisuudessa”, Nurmela paheksui.

Myös Robin Lardot korosti, ettei hänen tietoonsa tullut lainvastaisuuksia Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa. Kaikkiin tiedossa oleviin epäkohtiin on hänen mukaansa reagoitu.

Lardotin mukaan mikään kirjallinen todiste ei osoita, että hän olisi tiennyt Helsingin poliisin menettelevän epäasiamukaisesti tietolähdetoiminnassa. Sen sijaan esimerkiksi vuosiraporteissa kerrotaan, että kaikki on kunnossa.

Myöskään todistajat eivät ole kertoneet tällaisesta, Lardot jatkoi. Edes todistajat itse eivät tienneet, että Helsingissä olisi toimittu lainvastaisesti.

Lardot piti itse loppulausuntonsa. Tätä hän perusteli sillä, että hän on ollut jokaisena istuntopäivänä itse paikalla, toisin kuin hänen avustajansa. Lardot on koulutukseltaan juristi.

Lardotin mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ollut varsinaista tietolähdetoimintaa, vaan tietolähteitä on käytetty rikoskohtaisesti. Tästä ovat useat todistajat kertoneet, Lardot huomautti. Lähteiltä saadut tiedot on kirjattu muistivihkoihin.

Lainvastaisuuksia eivät havainneet myöskään Helsingin huumepoliisien lähiesimiehet, hän jatkoi.

”Jos Helsingin poliisissa ei ole menetelty väärin, myöskään Poliisihallituksessa ei ole voitu puuttua lainvastaisuuksiin.”

Lardotin mukaan hänelle ei ole prosessin aikana selvinnyt, mikä on se konkreettinen laiminlyönti, josta häntä syytetään.

”Syyttäjän mukaan jotain muuta ja enemmän olisi pitänyt tehdä. Syyttäjä ei kuitenkaan kertonut, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä säännöstä on rikottu”, hän kiteytti.

Lardot muistutti, että Poliisihallituksen laillisuusvalvonta selvitti nimenomaan tietolähdetoiminnan asianmukaisuutta vuosina 2012 ja 2013. Laillisuusvalvonnalla olisi ollut velvollisuus puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

”Virkamiehen on voitava luottaa siihen, että muut toimivat virkavelvollisuuksien mukaisesti.”

Lardot luetteli useita toimia, joita hän teki epäselvyyksien ja tulkinnanvaraisuuksien poistamiseksi. Hän muun muassa päivitti tietolähdetoimintaa koskevan Salpa-määräyksen alkuvuodesta 2013.

Lardot myös ehdotti marraskuussa 2013 sisäministeri Päivi Räsäselle, että epäselvyydet saatetaan syyttäjän selvitettäväksi. Räsäsen tutkintapyyntö johti nyt vireillä olevaan oikeudenkäyntiin.

Poliisilaitoksen toiminnasta vastaa poliisipäällikkö, ei Poliisihallitus, Lardot painotti. Tietolähdetoiminnan osalta tämä on kirjoitettu myös Salpa-määräykseen.

Lardot kyseenalaisti syyttäjän tulkinnan tietolähdetoimintaa koskevista määräyksistä. Ne eivät olleet niin velvoittavia kuin syyttäjä väittää, hän sanoi. Velvoittavaksi ne tulivat vasta vuonna 2013, kun uusi Salpa-määräys tuli voimaan.

Lopuksi Lardot otti kantaa siihen, jos hänen kuitenkin katsottaisiin toimineen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti. Jos näin on tapahtunut, teko on hänen mielestään vähäinen.

Lardotin mukaan hän on aina halunnut puuttua kaikkiin epäkohtiin heti, eikä jättää ”luurankoja omalle pöydälle makaamaan”.

Jari Aarnion johtamalle huumepoliisille ei annettu mitään etuoikeuksia sen takia, että ryhmä teki niin hyvää tulosta, Lardot sanoi. Tulosta ei haluttu tehdä epäasianmukaisella toiminnalla.

Lardot huomautti lopuksi, että hänelle on ollut oikeudenkäynnistä jo paljon kielteisiä seuraamuksia, muun muassa mainehaitta.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Moottoripyöräilijä kuoli Euroopan cupin kilpailussa Vesivehmaalla

  4. 4

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  8. 8

   Tänä iltana ratkeaa eurovaalien tulos – HS analysoi vaali-iltaa hetki hetkeltä

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  6. 6

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää