Kotimaa

Poliisi epäilee: Suomalaislapsia huumattiin ja raiskattiin, tekoja kuvattiin suorana verkkoon, nuorimmat uhreista alle kouluikäisiä

Poliisin mukaan epäillyt ovat myös tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet materiaalia lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Poliisi epäilee viittä miestä Suomen oloissa erittäin poikkeuksellisesta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoskokonaisuudesta. Suomalaisia lapsia on muun muassa raiskattu ja kuvattu, minkä jälkeen tallennettua aineistoa seksuaalirikoksista on jaettu eteenpäin.

Keskusrikospoliisi (krp) epäilee, että uhreja on myös huumattu metamfetamiinilla. Tallennetusta materiaalista on krp:n mukaan paljastunut, että törkeimmässä tapauksessa huumattua suomalaislasta raiskattiin kymmenen tuntia.

Tutkintakokonaisuus jakaantuu kahteen osaan. Epäillyt ovat poliisin mukaan tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet materiaalia lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä. Ulkomainen materiaali on sisältänyt pahimmillaan todellisen tilanteen, jossa lapsi tapetaan.

Lisäksi osaa viidestä suomalaismiehestä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä Suomessa.

Hyväksikäytettyjä suomalaisuhreja on kuusi, ja he eivät krp:n mukaan ole epäiltyjen omia lapsia. Kaikki uhrit ovat poikia.

Suomalaisuhrien hyväksikäyttöä on poliisin mukaan tallennettu ja jaettu paitsi hyväksikäyttäjäringin kesken myös eteenpäin ulkomaille. Heihin kohdistuneita seksuaalirikoksia on kuvattu myös suorana verkkoon.

Esitutkinnan mukaan uhrit ovat valikoituneet teon kohteiksi pääepäillyn luottamuksellisen suhteen kautta.

Suomalaisuhrien omat vanhemmat eivät tienneet rikoksista. Perheet ovat poliisin mukaan olleet järkyttyneitä, kun rikosepäilyt ovat tulleet ilmi.

Uhrien perheolot ovat poliisin mukaan poikenneet toisistaan. Osan taustalla on ollut rikkonaisia perheitä, jollakin ei ole enää vanhempia lainkaan. Nyt uhrit jatkavat elämäänsä, poliisi kertoo.

Rikosten epäillään jatkuneen erittäin pitkään, vuodesta 2004 vuoteen 2018. Tutkintakokonaisuus siirtyy nyt syyteharkintaan.

Poliisi luonnehtii epäiltyjä niin, että he ovat integroituneet yhteiskunnassa ja olleet mukana työelämässä. ”Tarkoitan tällä sitä, että he eivät ole olleet syrjäytyneitä”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare.

”Kyse on rinkimäisestä toiminnasta. Voisi puhua jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta. Pääepäilty on toiminut useissa tapahtumissa organisoijana ja opastajana ja hankkinut ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä näiden asioiden toteuttamiseen”, Springare kertoo.

Poliisi luonnehtii epäiltyjä niin, että yksi heistä oli päätekijä, kaksi muuta osallistui rikoksiin, neljäs oli aloittava tekijä ja viides toi materiaalia Suomeen.

Kaikki epäillyt eivät ole tunteneet toisiaan. He ovat poliisin mukaan linkittyneet pääepäiltyyn, joka on on hallinnut isoa osaa tapahtumista ja verkostoitunut laajalle Suomessa ja ulkomailla.

Viidestä epäillystä neljä on ollut vangittuina, mutta heidät on vapautettu odottamaan rikosprosessin etenemistä. Poliisin mukaan vangittuina pitäminen ei ollut enää mahdollista.

”Tutkinta on kestänyt poikkeuksellisen pitkään, eikä epäiltyjä sen vuoksi ole ollut mahdollista pitää enää vangittuina”, Springare sanoo.

Iltalehden ja MTV:n mukaan yksi epäillyistä on muun muassa laulaja Jari Sillanpäälle metamfetamiinia myynyt Timo Kristian Rautiomäki, joka tuomittiin viime vuoden elokuussa neljän vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisi ei vahvista epäiltyjen henkilöllisyyksiä. Iltalehden ja MTV:n mukaan Sillanpää ei ole epäiltynä nyt tutkittavissa seksuaalirikoksissa.

Uhrien henkilöllisyyksien suojaamiseksi poliisi ei kerro, missä paikkakunnilla epäillyt rikokset ovat tapahtuneet.

Nuorimmat uhreista ovat olleet epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä.

Rikosnimikkeitä kokonaisuudessa ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.

Suomalaisepäiltyjen toimintaan on poliisin mukaan liittynyt saatananpalvontaa, natsismia ja erilaisia fetissejä.

”Kaikki teot on tavalla tai toisella kuvattu tai videoitu. Näyttö on saatu sitä kautta kerättyä”, Springare sanoo.

Tutkinta alkoi syksyllä 2017.

”Poliisi sai aiheesta rikosvihjeen viranomaisteitse ulkomailta. Vihjeen seurauksena poliisi käynnisti esitutkinnan ja teki useita etsintöjä, joiden avulla rikoskokonaisuus paljastui. Ensimmäiset etsinnät tehtiin sellaisen henkilön omaisuuteen, joka myöhemmin paljastui niin kutsutuksi pääepäillyksi”, Springare sanoo.

Takavarikoidun omaisuuden määrä jo ensimmäisten etsintöjen jälkeen oli suuri. Aineiston perusteella poliisi on paljastanut yhteensä 70 epäiltyä rikostapausta.

Rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan. Suomen poliisi on välittänyt löytämäänsä aineistoa näiden maiden viranomaisille, jotta nämä voisivat yrittää tavoittaa sikäläiset tekijät.

Poliisin mukaan hyväksikäyttöä esittävää materiaalia on tuotu Suomeen suuria määriä. Digitaalisessa muodossa ollutta materiaalia on takavarikoitu noin sadan teratavun edestä.

Aineisto sisältää erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet poikalapset.

”Vaikka kyseessä on seksuaalisessa mielessä hankittua CAM-materiaalia, keskeistä on väkivallan käyttö. Osa hyväksikäytöstä on kuvattu niin sanottuihin livelähetyksiin, jossa rikosten tekemistä on mahdollista seurata reaaliajassa netin kautta. Myös osa suomalaisista uhreista on joutunut livelähetyksiin”, Springare kertoo.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani toivoi tiedotustilaisuudessa, että yhteiskunnassa herättäisiin tällaisen rikollisuuden olemassaoloon nykyistä paremmin.

Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivalta-aineistoa liikkuu Saranin mukaan entistä enemmän. Sitä tuotetaan myös Suomessa, kuten nyt julki tullut epäilty rikosvyyhti osoittaa.

Hänen mukaansa aihepiiristä on usein vaiettu, koska se koetaan niin epämiellyttäväksi.

”Ensimmäisenä pitäisi ottaa pää pois pensaasta ja uskaltaa katsoa, mitä ympärillämme tapahtuu”, hän sanoi.

Saranin mielestä lapsille pitäisi kertoa nykyistä varhaisemmassa vaiheessa riskeistä, joita liittyy nettiin ja muuhun digitaaliseen maailmaan.

Hän kehotti myös ihmisiä ilmoittamaan viranomaisille havainnoistaan heti, jos herää huoli lapsen hyvinvoinnista. Rikosten ehkäisemiseksi apua pitäisi järjestää nykyistä enemmän myös niille ihmisille, jotka tuntevat seksuaalista kiinnostusta lapsiin.

Oikeuspsykologi Julia Korkmanin mukaan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden poikien on yleensä huomattavasti vaikeampaa avautua kokemuksistaan kuin tyttöjen.

Tämä on käynyt ilmi useita lasten hyväksikäyttötapauksia selvitettäessä.

Korkman sanoo, että poikien on myös vaikeaa tunnistaa itsensä, kun julkisuudessa puhutaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nyt tapahtuneissa rikoksissa tekijän on kerrottu luoneen uhreihin erityisen luottamussuhteen.

”Se ei ole epätyypillistä”, Korkman sanoo.

Fakta

Lukuisia rikosnimikkeitä


 Poliisin tutkimassa rikosvyyhdissä on lukuisia eri rikosnimikkeitä.

 Niitä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus, törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen ja hallussapito, huumausainerikos sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän esityksen seuraaminen.

 Tutkintakokonaisuus siirtyy nyt syyteharkintaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää