Kotimaa

Suljetun Sihteeriopisto-sivuston ylläpitäjä on ollut mysteeri: taustalla suomalainen bordelli­motelleja pyörittänyt liikemies

Sivuston sulkeminen voi vaarantaa seksityöläisten turvallisuuden.

Espanjan poliisi sulki tiistaina seksipalveluita välittävän Sihteeriopiston ja sen kansainvälisen version Sexwork.netin.

Sulkemisen syyt ovat vielä epäselviä, sillä Suomen keskusrikospoliisi ei kommentoi asiaa tällä hetkellä millään tavalla.

Sihteeriopisto on Suomen tunnetuin seksipalveluita välittävä sivusto. Suomessa perustettu sivusto myytiin Viroon vuonna 2004 sen jälkeen, kun seksipalveluiden markkinoiminen kiellettiin Suomessa.

Ulkomaille myynnin jälkeen sivuston ylläpitäjä on ollut vuosia mysteeri. Eräässä vaiheessa omistajaksi epäiltiin yhdysvaltalaista yritystä.

Kahden suljetun sivuston taustalla on viime vuodet vaikuttanut alalla tunnettu noin 60-vuotias liikemies Jan-Erik Strömberg. Espanjassa pitkään asunut mies pyöritti 2000-luvun alussa paljon julkisuutta saaneita bordellimotelleja ensin Riihimäen Bonanzassa ja myöhemmin Suomusjärvellä Syvälammen motellissa. Suomusjärvi on nykyään osa Saloa.

Poliisi ei kommentoi, epäilläänkö Strömbergiä rikoksesta.

Suljettujen sivustojen rekisteröinnistä vastaa yhdysvaltalainen it-alan firma, joka on ostanut sivustolle serveritilaa espanjalaiselta yritykseltä. Sivustojen ylläpitäjäksi on taas merkitty vuonna 2016 perustettu romanialainen yritys, jonka vastuuhenkilöksi on ilmoitettu Strömberg.

Strömberg tuomittiin tammikuussa 2007 Riihimäen käräjäoikeudessa kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen muun muassa parituksesta ja törkeästä veropetoksesta Bonanzassa ja motelli Syvälammessa. Myöhemmin samana vuonna hän sai kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta parituksista ja talousrikoksista,

Mies johti ensin bordellia Riihimäen Bonanzassa vuosina 1999–2002. Seksikauppa jatkui motellissa aina rakennuksen paloon asti. Poliisi teki rakennukseen ratsian keväällä 2002. Rakennus paloi saman vuoden kesällä.


HS yritti tavoittaa miestä romanialaisen yrityksen numerosta keskiviikkona. Puhelimeen vastasi englantia heikosti puhunut mies, joka ilmoitti numeron olevan yksityiskäytössä.

Bordellitoiminta siirtyi Salossa sijaitsevaan Syvälammen korpihotelliin vuonna 2002. HS:n rikostoimittaja kävi juttukeikalla motellissa vuonna 2004. Silloin hän sai ulkomaalaiselta naiselta tarjouksen: ”Sata euroa puoli tuntia. 80 euroa 20 minuuttia.”

Bordellitoiminta päättyi Syvälammella vuonna 2006.


Mitä vaikutuksia Sihteeriopisto-sivuston sulkemisella on?

Ensinnäkin sivuston sulkeminen voi lisätä seksityöläisten turvattomuutta. Tätä mieltä ovat Pro-Tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen ja Sexpo-säätiön hallituksen puheenjohtaja, seksialan yrittäjä Tiia Forsström.

Vakiintuneella sivustolla on ollut palveluntarjoajien ilmoitusten lisäksi asiakkaiden ja myyjien keskustelupalsta.

Työntekijöiden turvallisuuden kannalta tärkein on ollut seksityöläisten suljettu keskusteluryhmä Sihteeriopisto-sivustolla. Siellä seksipalveluita tarjoavat ovat voineet saada muun muassa turvallisuuteen liittyviä vinkkejä vertaisiltaan. Seksityöläiset ovat jakaneet ryhmässä turvallisia toimintatapoja ja vaikkapa varoittaneet mahdollisista väkivaltaisista asiakkaista.

”Jos sivuston vertaispuoli jää suljetuksi muun sivuston ohella, se on alan kannalta todella sääli. Vertaisryhmällä on ollut merkittävä rooli siinä, että sen kautta seksityöläiset ovat voineet pitää yhteyttä ja jakaa tietoa”, Kauppinen sanoo.

Toinen Sihteeriopiston sulkemisen vaikutus on lyhytaikaisempi. Uusien myyntikanavien vakinaistumisessa voi kestää jonkin aikaa. Seksityöläiset hakeutuvat sellaisille sivustoille, joilla he pystyvät jatkamaan toimintaansa ja varmistamaan toimeentuloaan.

Seksin myynti ei todennäköisesti siirry kadulle, vaan muille sivustoille.

Seksipalveluita on myyty Sihteeriopiston lisäksi muun muassa ulkomaalaisilla sivustoilla sekä deittipalveluissa ja sosiaalisessa mediassa. Forsström kertoo, että monet mainostavat jo nyt deittisivustoilla, joilla ei saisi mainostaa. Näillä sivustoilla myyjä joutuu tämän takia käyttämään kiertoilmaisuja.

”Jos ei puhuta suoraan myymisestä ja ostamisesta, ei pystytä välttämättä puhumaan suoraan myöskään ehdoista ja rajoista. Sihteeriopisto on ollut turvallinen ja loistava sivusto, sillä siellä keskustellaan asioista oikeilla nimillä”, Forsström sanoo.

Sihteeriopisto-sivuston sulkemisen syyt eivät ole vielä tiedossa, mutta yksi mahdollinen syy liittyy ihmiskauppaan. Sivusto on kytketty mahdolliseen ihmiskauppaan jo 2000-luvun puolivälistä saakka.

”Samoin kuin verkossa yleensäkin, rikollinen ja ei-rikollinen toiminta tapahtuu samoissa ympäristöissä”, Kauppinen toteaa.

Sivuston sulkeminen voi pahimmillaan lisätä paritusta. Omasta vapaasta tahdostaan alalla oleva ihminen menettää sivuston myötä luotettavan ja turvalliseksi koetun ilmoituskanavan.

”Kun ihmiskauppaa halutaan taklata, lähdetään harmillisen usein toimenpiteisiin, jotka tekevät alasta turvattomamman kaikille. Monet ihmiskauppaa ja paritusta vastustavat keinot ovat harkitsemattomia, ja ne ajavat ihmisiä käytännössä paritukseen. Jos työläinen ei pysty itse mainostamaan, hänen voi olla pakko hankkii siihen joku, joka pystyy”, Forsström toteaa.

Hänen mukaansa ihmiskauppaan puuttumisessa pitäisi tehdä yhteistyötä oppia hänen kaltaistensa etuoikeutettujen seksityöntekijöiden kanssa.

”Näin voitaisiin pohtia sitä, mitkä ovat ne ehdot ja raamit, joissa tätä työtä voi tehdä turvallisesti.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi tutkii salakatselua – tunnistatko tämän naisten wc:n?

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Media pääsi Kalasataman 134-metrisen tornin huipulle

  6. 6

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  7. 7

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Finanssi­valvonta tuomitsi 110 miljoonan euron sakon lisäerän pörssi­yhtiön pääomistajalle

  10. 10

   Yöaikaan riehunut nuorukainen hajotti lähes 40 auton sivupeilejä Helsingin Herttoniemen­rannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää