Kotimaa

Poliisijohto vaati virkarikoskäräjillä, että mahdollista rangaistusta lievennetään julkisuuden takia

”Tuntuu äärettömän pahalta, että voidaan lähteä siitä, että syyllisyyteni olisi tahallista”, sanoi entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero oikeudenkäynnin päätöspäivänä.

Poliisijohdon puoli vuotta kestäneet virkarikoskäräjät saatiin torstaina päätökseen Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeuden puheenjohtaja Marjatta Berg ilmoitti, että oikeus antaa päätöksensä ennen lomiaan. Tavoitteena on, että tuomio annetaan viimeistään 5. heinäkuuta.

Syyttäjät esittivät istunnon päätteeksi lopulliset rangaistusvaatimuksensa. He vaativat edelleen suurimmalle osalle syytetyistä enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Tätä vaaditaan esimerkiksi entiselle poliisiylijohtajalle Mikko Paaterolle ja Helsingin entiselle poliisikomentajalle Jukka Riikoselle.

Parin syytetyn rangaistusvaatimusta kuitenkin lievennettiin valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen, kertoi kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa.

Esimerkiksi Helsingin poliisin hyllytetylle päällikölle Lasse Aapiolle vaaditaan nyt enintään kolmea kuukautta ehdollista vankeutta.

Kaikkien syytettyjen mielestä syytteet on hylättävä. Vaikka jotain pientä laiminlyöntiä löydettäisiinkin, rangaistus tulee jättää tuomitsematta teon vähäisyyden takia.

Moni syytetyistä nosti esille asian saaman julkisuuden. Näin teki myös käräjäistuntoja tiiviisti seurannut Paatero. Hän käytti istunnon lopuksi tunteikkaan puheenvuoron.

Paateron mukaan tuntuu äärettömään pahalta, että hänen uskotaan tehneen tahallisen rikoksen. Hän sanoi jo saaneensa kovimman rangaistuksensa, ja se on kaksi vuotta kestänyt julkisuus.

”Syyttäjä väheksyy julkisuuden merkitystä. Julkisuus on vaikuttanut todella moneen asiaan elämässäni, ja vaikutukset tulevat jatkumaan tästä eteenpäin. Sille ei kukaan voi enää yhtään mitään” Paatero sanoi ääni sortuen.

Paatero pyysi anteeksi tunnekuohuaan, ja puheenjohtaja rauhoitteli, että salissa tulevat välillä tunteetkin pintaan.

Syyttäjäkaksikko oli osannut varautua julkisuuskorttiin. Julkisuus ei syyttäjien mielestä ole ollut poikkeuksellista, joten sen perusteella rangaistuksia ei voi lieventää.

Sen sijaan parin syytetyn kohdalla voidaan ottaa huomioon prosessin poikkeuksellisen pitkä kesto. Ensimmäiset kuulustelut jutussa on tehty joulukuussa 2013.

Syytteet liittyvät epäselvyyksiin Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja hänen kahta alaistaan syytetään siitä, että he eivät noudattaneet tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä. Heidän esimiehiään syytetään valvonnan laiminlyönnistä.

Syyttäjien mielestä suurimmat syylliset ovat Helsingin huumepoliisissa, siis Aarnio alaisineen. Jos Aarnio olisi käskenyt alaisiaan rekisteröimään tietolähteet, näin olisi tehty, syyttäjät sanoivat.

Seuraamuskeskustelussa tuli selväksi, ettei prosessin aikana ole tapahtunut näkökantojen lähentymistä. Syyttäjä luonnehti edelleen mahdollisia laiminlyöntejä vakaviksi, koska tietolähdetoimintaa koskevilla säännöksillä on pyritty suojelemaan henkeä ja terveyttä sekä torjumaan korruptiota.

Monen syytetyn mielestä nimenomaan säännösten noudattaminen olisi vaarantanut tietolähteiden turvallisuuden. Joka tapauksessa kyse on hyvin vähäpätöisestä asiasta. Tämän sanoi selkeästi esimerkiksi Jukka Riikosta avustanut asianajaja Matti Nurmela.

”Poliisin tehtävä on taata turvallisuus yleisesti ja ottaa rikolliset kiinni. Tietolähderekisterillä oli pieni osuus tässä toiminnassa. Minä suoraan sanottuna väheksyn tietolähderekisteriä ja sen merkitystä”, Nurmela sanoi.

Syytettyjen mielestä heidän mahdolliset rikoksensa eivät missään tapauksessa ole olleet tahallisia, vaan korkeintaan tuottamuksellisia.

Päätöspäivänä kuultiin myös kahden Aarnion alaisen loppulausunnot. Molempien mielestä syyte tulee hylätä, koska syyttäjä ei ole pystynyt osoittamaan heidän rikkoneen virkavelvollisuuksiaan.

Tietolähdetoiminnasta vastaavaksi esimieheksi Helsingin poliisissa nimetty rikostarkastaja Petri Rainiala antoi yhteenvedossaan melkoista kyytiä syyttäjille. Syyttäjillä on todella vilkas mielikuvitus, sanoi Rainiala. Hän piti lähes koko loppulausuntonsa itse avustajan kuunnellessa vieressä.

Rainialan mielestä syyttäjän käyttäytyminen vastaajia kohtaan on ollut erittäin epäasiallista.

”Salissa on syyttömiä miehiä kaikki, ei siinä voi olla mitään ylimääräistä sättimistä. Hyvä, että tuomioistuin on puuttunut syyttäjän käyttäytymiseen.”

Oikeudenkäyntiä onkin sävyttänyt poikkeuksellisen kireä sananvaihto istunnon puheenjohtajan ja syyttäjän välillä. Istunnon päätteeksi puheenjohtaja sivusi itsekin kireitä tunnelmia kiittäessään kaikkia siitä, että asia on tästä huolimatta saatu hyvin käsitellyksi.

Rainialan mukaan on täysin riidatonta, että Helsingin poliisilaitosta ei ole koskaan määrätty noudattamaan tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä. Vastuuhenkilöt on kyllä nimetty, kun poliisin ylijohto on niitä kysellyt.

Saatuaan määräyksen tietolähdetoiminnasta vastaavaksi niin sanotuksi JTT-esimieheksi vuonna 2009 Rainiala kertoi tutustuneensa normeihin.

”Kävi ilmi, ettei Helsingin poliisilaitokselle ole koskaan annettu määräystä järjestää tietolähdetoimintaa eikä sillä ole siten ollut velvollisuutta sitä toteuttaa.”

Rainiala on perehtynyt tietolähdetoimintaan myös sitä kautta, että samana vuonna, 2009, häneltä valmistui oikeustieteellinen lisensiaattityö aiheesta.

Rainialan mukaan tietolähdetoimintaan liittyvää määräystä ei ole edes saanut noudattaa, koska asiaan liittyi niin paljon epäselvyyksiä. Yksi koski sitä, miten tietolähteen suostumus rekisteröimiseen hankitaan. Rainiala piti selvänä, että lähteeltä on saatava nimenomainen suostumus myös rekisteröintiin.

”Eihän Suomen poliisi voi mikään Stasi olla.”

Rainiala ihmetteli myös, mihin tietolähteet olisi pitänyt rekisteröidä. Paikalliset rekisterit eivät hänen mukaansa olleet sallittuja. Tiedot olisi pitänyt kirjata valtakunnalliseen rekisteriin, mutta sitä taas ei ollut.

Säännökset olivat siis sekavia, valtakunnallinen rekisteri puuttui, toimintaa ohjaavaa käsikirjaa ei ollut eikä itse asiassa rekisteröintiä vaativia tietolähteitäkään.

Rainialan mukaan Helsingin poliisin tutkinnanjohtajat eivät koskaan tarjonneet hänelle tietolähteitä rekisteröitäväksi.

Kun tietolähdesotkua alettiin selvitellä loppuvuodesta 2013, Helsingin poliisissa pidetyssä kokouksessa todettiin, ettei Helsingissä ole ole ollut pitkäaikaisia tietolähteitä.

”Tutkinnanjohtajien tiedossa ei ole ollut pitkäkestoisia tietolähteitä. On ollut vain juttukohtaisia tietolähteitä”, Rainiala tiivisti.

Aarnio kertoi keskiviikkona omassa loppulausunnossaan täysin toisin. Hänen mukaansa Helsingin poliisilla on ollut laajamittaista tietolähdetoimintaa, ja tämä on ollut kaikkien tiedossa.

”Helsingin poliisin operatiivinen johto on täydellä varmuudella tiennyt, että huumepoliisilla on pitkäaikaisia tietolähteitä”, sanoi Aarnion asianajaja Mikko Ruuttunen keskiviikkona.

Aarniolla on oma intressi vedota laajamittaiseen tietolähdetoimintaan. Häneen kohdistettujen huumesyytteiden käsittelyssä on selvinnyt, että hän on pitänyt tiivistä yhteyttä alamaailmaan.

Huumejutun syyttäjien mukaan yhteydenpito liittyy Aarnion omiin huumebisneksiin, mutta Aarnio on kiistänyt tämän. Hänen mukaansa kyse on ollut täysin laillisesta, poliisitoimintaan liittyvästä tietolähdetoiminnasta.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Villeimmänkin riemun jälkeen onnellisuus tuppaa palautumaan lähtötasolle – viisi faktaa onnellisuudesta

  6. 6

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  7. 7

   Viranomaiselta moitteet ihmisroska-sanan käytöstä – ”Tulee edelleen paha mieli”, sanoo vanhasta uutis­kuvasta leimaa kantava Markku Korhonen

  8. 8

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää