Kotimaa |HS seuraa

Yli tuhat suomalaista kohtasi lauantaina erimielisen keskustelukumppanin – tässä ovat tulokset

Helsingin Sanomat heitti keväällä suomalaisille haasteen, jossa tarkoituksena on istua alas täysin päinvastaisesti asioista ajattelevan keskustelukumppanin kanssa. Lauantaina yli tuhat ihmistä kohtasi toisensa eri puolilla Suomea.

Lauantaina oli Suomi puhuu -tapahtumapäivä, jonka aikana keskenään erimieliset suomalaiset tapasivat toisiaan ympäri maata. HS:n seuranta tapaamisista on luettavissa tämän jutun lopussa.

HS saattoi ihmiset yhteen esittämällä lukijoille helmikuussa ja maaliskuussa arvokysymyksiä, joihin vastaamalla nämä saattoivat ilmoittautua kohtaamaan vastaparinsa: jonkun, jonka arvot ja mielipiteet ovat aivan erilaiset kuin omat.

Algoritmi valitsi mukaan ilmoittautuneista parit, jotka saivat toistensa yhteystiedot.

Mukaan ilmoittautui alun perin noin 2 700 suomalaista. Heistä yli tuhat eli 567 paria vahvisti lopulta tapaamisen parinsa kanssa, ja tänään he tapaavat itse valitsemassaan paikassa.

Hankkeen päämääränä ei ole päättää, kuka on oikeassa tai väärässä tai löytää yhteistä näkemystä. Päämääränä on sen sijaan kuunnella ja ymmärtää, miksi erilaiset ihmiset ajattelevat asioista niin täysin eri tavoin Suomessa vaalikeväänä 2019.

HS:n seuranta Suomi puhuu -tapahtumasta on luettavissa tästä:

HS:n liveseuranta päättyy tähän. Kiitoksia kaikille osallistujille ja keskustelun seuraajille! Keskustelua voi seurata sosiaalisessa mediassa edelleen hashtagilla #suomipuhuu.

Aleksi Koski ja Hannu Hautamäki tapasivat kolmen aikaan kahvilassa Jyväskylän Keljon keskuksessa. Puolentoista tunnin keskustelu kulki vilkkaasti, mutta sopuisasti. Eniten puhetta riitti ilmastonmuutoksesta sekä siitä, onko nuorten elämä nykyään helpompaa kuin suurten ikäluokkien ja meneekö suomalaisilla paremmin kuin 20 vuotta sitten.

Lue tästä ja muista Suomi puhuu -tapaamisista lisää tulevien päivien Helsingin Sanomista.

"Havahduin siihen, kuinka erilaisessa maailmassa nykynuoret elävät"

Mauri Hyhkön ja Santtu Rumbinin tapaaminen sujui pienestä alkujännityksestä huolimatta luontevasti, 30 vuoden ikäerosta huolimatta. Keskusteluissa sivuttiin niin yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, maataloustukia kuin Afrikan maiden olosuhteitakin.

Yhdistäväksi tekijäksi löytyivät kansainväliset tehtävät rauhanturvaamisessa.

"Kun itse olen keski-ikäinen, havahduin siihen, kuinka erilaisessa maailmassa nykynuoret elävät. Tulevaisuus näyttää niin paljon epävarmemmalta heille, eikä ole niin paljon luottamusta elämään ja ihmisiin", totesi puolestaan Vesa Jarva keskustelustaan Severi Pihlaisen kanssa.

Fatima Verwijnen puolestaan kertoo, että tapaaminen Anita Schroderuksen kanssa meni oikein hyvin.

"Opin, että vaikka ei monesta olekaan samaa mieltä, voi keskustelusta jäädä todella hyvä fiilis", Verwijnen toteaa.

Mielipiteet muuttuivat keskustelun aikana

Keskustelujen myötä mielipiteet muuttuivat monilla suuntaan tai toiseen. Näin totesi Twitterissä myös Kim Väisänen.

Tapaamiset jatkuvat

Tapaamiset ovat jatkuneet edelleen myös iltapäivän mittaan.

Esimerkiksi Christina Forsgård arveli, että heidän kohdallaan ei ollut kyse niinkään erilaisista mielipiteistä vaan niiden perusteluista.

Keskusteluihin otti osaa myös Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri.

#suomipuhuu kerää kommentteja Twitterissä

Aiheesta Twitterissä käytävä keskustelu jatkuu.

"Syntyy mielenkiintoinen keskustelu myös poikaystävän kanssa", twiittasi Kati Rinne.

Suosittuna tapaamispaikkana Oodi

Kohtaamispaikaksi useammalla helsinkiläisellä keskustelukaksikolla valikoitui keskustakirjasto Oodi.

Myös Silva Saulio ja Maria Kalliokoski päättivät tavata Oodissa kahvin äärellä.

"Keskustelu rönsyili myös muihin aiheisiin. Opin, että teoriatasolla asiat voivat näyttää aivan erilaisilta kuin käytännössä, erityisesti pitkän työuran antaman kokemuksen silmin", Saulio toteaa.

"Osittain oltiin ehkä samassakin kuplassa"

Monet osallistujat olisivat kaivanneet keskusteluilta vielä lisää kärkevyyttä tai omista mielipiteistä selkeämmin erottuvaa keskustelukumppania. Tätä olisivat toivoneet ainakin Harri Vasara, Emmi Poikulainen ja Mika Sjöberg.

"Molempien tavoite osallistumiseen oli kohdata ihmisiä oman kuplansa ulkopuolelta - näin ei käynyt", toteaa myös Manu Raivio keskustelustaan Reetta Latvalan kanssa.

Samanlaista palautetta antoi myös Kari Kattilakoski, joka olisi toivonut vieläkin rohkeampaa kohtaamisten ja ajatustenvaihdon hakemista "yhteiskunnan syrjillä oleilevien" kanssa.

"Hyvässä hengessä, Hesarille kiitollisena. Enemmän samaa kuin erilaista. Tunnissakin pääsee aika syvään dialogiin", summasi Kattilakoski Mika Mäkisen kanssa Helsingissä tapahtuneen kohtaamisen antia.

Myös Pia Pale ja Johannes Töysä totesivat olevansa jokseenkin samanmielisiä keskustelussaan, joka alkoi erimielisyyksistä ja päätyi globaaleihin turvallisuusuhkiin - kuitenkin toiveikkaan lopetuksen kera.

"'Kuplamme' olivat kyllä aika lähellä toisiaan, osittain oltiin ehkä samassakin kuplassa. Keskustelu kuitenkin avarsi näköaloja ja nosti esiin sen, kuinka tärkeää on tuulettaa ajatuksia sellaisen ihmisen kanssa, jonka ajatuksista ja taustoista et ennestään tiedä", Pale toteaa.

"Kolme tuntia, kaksi kuppia kahvia ja lasi viiniä, ja sain juuri uuden ystävän"

Keskustelua Suomi puhuu -tapahtumasta on käyty runsaasti varsinkin Twitterissä. Tempaus saa kiitosta esimerkiksi Annina Huhtalalta. "Kolme tuntia, kaksi kuppia kahvia ja lasi viiniä, ja sain juuri uuden ystävän", kirjoittaa Huhtala twiitissään.

Keskusteluun on ottanut osaa myös Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström. Hän nosti monien muiden kommentoijan ja tapahtumaan osallistuneiden tavoin puheeksi sosiaalisessa mediassa käytävien keskustelujen kärjistymisen.

Keskustelua on käyty sosiaalisessa mediassa myös tapahtumaa edeltävinä viikkoina. Esimerkiksi tapaamisten turvallisuus on mietityttänyt paria kommentoijaa.

Aiheesta on Twitterissä kirjoittanut muun muassa Jenny Kasongo.

"Olimme sopivan eri mieltä kaikesta"

Monet vastanneista kertovat, että hyvästä keskustelusta huolimatta mielipiteet eivät kuitenkaan varsinaisesti muuttuneet. Esimerkiksi Tytti Tanninen toteaa keskustelustaan Pauliina Yrjölän kanssa, että kumpikaan tuskin lähti tilanteesta pois siten, että olisi sen jälkeen vastannut kysymyksiin eri tavoin.

"Lopputuloksena oli pikemminkin huomio siitä, että aivan, asiaa olisi voinut lähteä ajattelemaan tuoltakin kantilta", Tanninen toteaa keskustelun lopputuloksesta.

Kaksikko jutusteli lähes kahden tunnin ajan muun muassa sukupuolirooleista, asumisen politiikasta ja nykynuoruudesta. Myös ilmastoasiat ja esimerkiksi lentomatkustus puhututtivat tapaamisen aikana.

"Voisin sanoa, että olimme sopivan eri mieltä kaikesta", Tanninen tiivistää. "Kumpikin arvosti toisen mielipidettä ja oli valmis kuuntelemaan. Mutta kumpikaan ei myöskään pelännyt ilmaista mielipidettään."

Tannisen mukaan on myös jännittävää nähdä, millaisia muiden kohtaamiset ovat olleet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  4. 4

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  7. 7

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  8. 8

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää