Kotimaa

Saksan viimeisen turkistarhan minkit myytiin Suomeen, mutta ostaja ei ole tiedossa

Turkistarhaajien liitosta arvioidaan, että ostaja on liittoon kuulumaton yrittäjä.

Saksalaiset tiedotusvälineet uutisoivat maaliskuun lopussa, että Saksan viimeinen turkistarha lopetti toimintansa. Turkistarha toimi Rahdenissa, Nordhein-Westfalenin osavaltiossa. Nyt minkkitarha on lopettanut toimintansa ja minkit myyty eteenpäin – Suomeen.

Suomessa asiasta tiedotti tiistaina eläinsuojelujärjestö Oikeutta eläimille. Järjestö oli saanut tietonsa saksalaiselta eläinsuojelujärjestö Deutsches Tierschützbürolta.

Suomen kaltainen turkistarhaus kiellettiin Saksassa vuonna 2017. Viimeinen perinteinen turkistarha sai jatkaa eläinten kasvatusta vuoteen 2022, mutta tarhaaja lopetti toimintansa etuajassa.

Vielä tammikuussa tarhalla oli ollut ainakin 4 000 eläintä.

Saksalaisen Neue Westfälische -sanomalehden haastattelussa Saksan viimeinen turkistarhaaja Nikita Bosch kertoo, että kaikki häkit ovat nyt tyhjinä. Eläimiä hänellä oli ollut 4 000–5 000.

Hän sanoo lehden haastattelussa myyneensä kaikki eläimet.

”Suomeen”, Bosch kertoo lehdelle. Hän jatkaa, että sieltä turkkeja myydään eteenpäin ”kaikkialle maailmaan”.

Suomessa ollaan kuitenkin epätietoisia siitä, mihin päin maata saksalaisminkit on myyty.

Suomessa alan valvova viranomainen on Ruokavirasto (aiemmin Elintarvikevirasto Evira). Ruokavirastosta kerrotaan, ettei siellä ole tietoa minkkierän tuonnista Saksasta.

Periaatteessa tieto voisi löytyä EU:n Traces-järjestelmästä. Järjestelmä on kehitetty varmentamaan elävien eläinten ja eläintuotteiden jäljitettävyyttä ja valvontaa EU-alueella.

Ruokaviraston mukaan Traces-järjestelmään ei ole vuonna 2019 tehty terveystodistusilmoitusta Saksasta tuoduista turkiseläimistä.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö minkkejä olisi voitu tuoda Suomeen. Ruokavirastosta kerrotaan, että EU-lainsäädännön mukaan turkiseläimistä ei ole pakollista välittää terveystodistusta Traces-järjestelmään.

Myöskään Tullilla ei ole asiasta tietoa, koska kyse on EU-alueen sisäkaupasta.

Saksalaisminkkien kaupasta ei tunnuta tietävän myöskään Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitossa.

Liiton viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen kertoo, että Oikeutta Eläimille -järjestön tiedote on herättänyt keskustelua turkistuottajien sosiaalisen median kanavassa. Myös minkkien ostajasta on käyty epätietoista keskustelua, mutta ostajasta ei ole ollut tietoa.

”Tämä meilläkin on herättänyt kysymyksiä, että kuka nämä eläimet on ostanut. Sitä tietoa meille ei ole tullut. Kukaan ei ole ilmoittautunut”, Nissinen sanoo.

”Se on mahdollista, että joku on ostanut lopettavan tilan eläinkannan Saksasta. Se ei ole välttämättä liiton jäsenkasvattaja.”

Nissisen mukaan liittoon kuuluu 763 jäsenyritystä. Liiton ulkopuolella toimii muutamia kymmeniä yrityksiä.

Nissisen mukaan tarhaajat saattavat ostaa eläimiä ulkomailta.

”2010-luvulla Tanska on ollut Euroopan johtava minkkikasvattajamaa. Sieltä minkkejä on tuotu ja sinne on myös viety. Saksa on ollut pitkään jo niin pieni tekijä kasvatuspuolella, ettei sieltä ole ollut viime aikoina eläintrafiikkia”, Nissinen sanoo.

Nissisen mukaan Keski-Euroopan lämpimämpien maiden minkkejä ei ole viime vuosina juurikaan tuotu Suomeen jalostustarkoituksiin. Suomessa on suosittu omaan kylmempään ilmastoon tottunutta kantaa.

Tuotujen eläinten määrästäkään ei ole tietoa. Arviot vaihtelevat suuresti. Oikeutta eläimille järjestön viestintä- ja kampanjavastaava Kristo Muurimaa arvioi, että Saksasta olisi tuotu siitoseläimet.

”Todennäköisesti sieltä on myyty siitoseläimet, joita on ollut jokunen sata”, Muurimaa sanoo.

Olli-Pekka Nissisen mukaan 4 000–5 000 eläintä voisi olla yhden tilan siitoseläinmäärä tai siitoseläimet ja pentutuotto. Yksi minkki tuottaa keskimäärin 4,5 pentua. Jos saksalaistilalla olleet eläimet ovat olleet siitoseläimiä, niiden tuotto voisi olla 20 000–25 000 eläintä.

Oikeutta eläimille -järjestö tiedotti Saksan viimeisen turkistarhan lopettamisesta, koska eläinsuojelujärjestöt juhlivat tarhauksen lopettamista. Oikeutta eläimille -järjestö ajaa turkistarhauksen lopettamista myös Suomessa.

Kristo Muurimaan mukaan Saksan ohella myös Tšekki on kieltänyt hiljattain turkistarhauksen. Eläinsuojelujärjestön mielestä Suomi on jäänyt jälkeen eurooppalaisesta eläinsuojelukehityksestä.

Eläinsuojelujärjestö oli tyytyväinen istuneen hallituksen eläinsuojelulain uudistuksen kaatumiseen. Järjestö toivoo, että tuleva hallitus ryhtyy uudelleen eläinsuojelusäädösten uudistustyöhön.

”Siten, että niissä lähtökohtana on oikeasti eläinten hyvinvointi eikä tuottajan taloudellisten tarpeiden turvaaminen. Silloin turkistarhauksen, ja ylipäätään eläinten kasvattamisen ahtaissa häkeissä, on loputtava”, Muurimaa sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  2. 2

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  10. 10

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää