Kotimaa

”Vuosikausia on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet ahdistuneita maahanmuutosta” – Aleksi Koski ja Hannu Hautamäki keskustelivat Suomi puhuu -tapaamisessa

Jyväskyläläiset Aleksi Koski ja Hannu Hautamäki olivat ennakkotietojen perusteella erimielisiä niin maahanmuutosta kuin monista muistakin asioista. Mitä tapahtui, kun he istuivat saman pöydän ääreen HS:n Suomi puhuu -päivänä?

Jyväskylä

”Tästä olen puhunut jo vuosia. Tämä kismittää minua”, sanoo Aleksi Koski, 36.

Hannu Hautamäki, 59, istuu häntä vastapäätä jyväskyläläisen kahvilan pöydässä ja kuuntelee.

Saman kahvipöydän ääreen heidät toi HS:n Suomi puhuu -hanke, jonka päämäärä oli saada keskenään erimieliset ihmiset keskustelemaan. Osallistujat olivat vastanneet verkossa kahdeksaan kysymykseen, joiden perusteella kone oli arponut heille erimielisen keskustelukumppanin.

Yli tuhat ihmistä tapasi toisensa ympäri Suomea viime viikonloppuna. HS on tehnyt juttua viidestä parista, joista jyväskyläläiset Koski ja Hautamäki olivat ennakkovastaustensa mukaan erimielisiä lähes kaikista väittämistä.

Hautamäki on esimiestehtävässä työskentelevä toimihenkilö. Hän on naimisissa, ja pariskunnalla ei ole lapsia. Viestintäalan projektitutkijana työskentelevän Kosken perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi kouluikäistä lasta.

Ne asiat, jotka Aleksi Koskea kismittävät, liittyvät väittämiin: suomalaisilla menee nyt paremmin kuin 20 vuotta sitten ja nuorten elämä on helpompaa kuin suurten ikäluokkien. Koski, miehistä nuorempi, on täysin eri mieltä. Suurten ikäluokkien eläkemenot ovat kasvamassa niin suuriksi, että koko järjestelmä nitisee liitoksissaan.

”Minun sukupolveni ei ikinä pääse vastaaville eläkkeille. Kun me 30–40-vuotiaat valmistuimme koulusta, meille sanottiin, että suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle ja te pääsette töihin. Mutta sitä ei silloin tapahtunut.”

Koski toteaa, että hänen sukupolvensa työssäoloaikana työmarkkinat ovat olleet epävarmat: pätkätyöt ja työttömyysjaksot ovat olleet tavallisia. Vasta hiljattain valmistuneille nuorille on alkanut löytyä töitä, jotka ovat vapautuneet suurilta ikäluokilta.

”Suurilla ikäluokilla on ollut noususuhdanteinen elämä. Me taas olemme lähteneet hyvästä tilanteesta, mutta tultu koko ajan alaspäin. Eikä tulevaisuus näytä sen valoisammalta.”

Hautamäki kuuntelee ja toteaa sitten, että suomalaisilla keskimäärin menee varmaan paremmin kuin aiemmin. ”Totta kai voi olla isoja eroja.”

Keskustelu siirtyy ilmastonmuutokseen. Hannu Hautamäki kannattaa autoilun, lihan syönnin ja lentämisen ankarampaa verotusta. Hän toteaa, että ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta siihen on selkeää näyttöä, joten hän uskoo, että jokainen voi toimillaan olla myös hillitsemässä sitä.

Kosken mielestä näin iso asia pitäisi hoitaa globaalilla tasolla. Suuria päätöksiä tarvitaan, nyökyttelee Hautamäki, mutta epäilee, ettei esimerkiksi kriiseilevä EU pysty nyt suuriin ilmastopäätöksiin. Hän sanoo lentävänsä vuosittain lomamatkoille ja potevansa siitä huonoa omaatuntoa. Arjessa hän pyrkii pyöräilemään paljon.

”Ihmisten omaa vastuuta pitäisi korostaa, jos suuret johtajat eivät siihen kykene. Mutta ei se riitä. Jos kuluttajan käyttäytymistä halutaan ohjata, kyllä siihen tarvitaan poliittisiakin päätöksiä”, Hautamäki sanoo.

Hän haastaa Koskea: Miksi valtiot eivät tee mitään? Eikö koululaisten kannata lähteä kadulle? Oletko sitä mieltä, ettei yksilöllä ole vastuuta?

Tämä on Hautamäelle selvästi tärkeä asia.

”Yksilöllä ei ole merkitystä”, Koski vastaa.

Hänen mielestään yksilöitä ei pidä syyllistää. Valtionkaan ei pidä tehdä ratkaisuja heppoisilla perusteilla. Pitää olla hyvää tutkimusnäyttöä, että tehdään oikeita ratkaisuja.

Lopulta Hautamäki toteaa miesten olevan asiasta osittain samaa mieltä, mutta keinoista osittain eri mieltä.

”Ei me tässä painitrikoita tarvitakaan”, hän naurahtaa.


On aika siirtyä puhumaan maahanmuutosta. Ennakkovastausten mukaan Kosken mielestä Suomessa on liikaa maahanmuuttajia, Hautamäen mielestä ei ole.

”Paljon töitä jäisi tekemättä ilman maahanmuuttajia”, Hautamäki perustelee.

”Minun mielestäni Suomessa on jo nyt liikaa ihmisiä. Joku 3,8 miljoonaa olisi hyvä”, Koski sanoo.

Hautamäki yllättyy: ”Jahans, sinä olet Linkolan linjoilla. Miten se vähennys tehtäisiin?”

Koski sanoo, että väestö vähenee jatkuvasti, kun syntyvyys laskee. Poliitikot pitävät sitä pahana asiana, mutta Kosken mielestä se on hyvä asia. Hänestä ei ole tarkoituksenmukaista tuoda ja tuottaa Suomeen yhä lisää ihmisiä, koska pohjoisella pallonpuoliskolla kaikkeen elämiseen kuluu valtavasti energiaa.

Maahanmuuttoaihe muuttuu väestön vähenemiskeskusteluksi, jolloin keskustellaan hyvinvointivaltiosta, eläkejärjestelmästä, sote-uudistuksestakin. Viimein Hautamäki palauttaa keskustelun maahanmuuttajiin ja sanoo:

”Mutta maahanmuuttajat. En minä näe, että heitä on liikaa. Minun mielestä monikulttuurisuus on suomalaisille positiivinen asia.”

Tästä Koski on samaa mieltä. Hänen mielestään on hyvä, että suomalaiset ovat tekemisissä eri kulttuurista tulevien ihmisten kanssa ja tottuvat siihen.

Koski on keskustellut gambialaisen tuttavansa kanssa turvapaikanhakijoiden tulvasta. Hän huomauttaa, että osittain kyse on siirtolaisuudesta. Esimerkiksi Afrikasta ihmisiä tulee sotaa käyvistä maista, mutta myös rauhallisista maista, joista ihmiset lähtevät köyhyydestä etsimään parempaa elämää, aivan kuten suomalaiset lähtivät aikoinaan Amerikkaan ja Ruotsiin.

”Tämä on todella iso ja monimutkainen kysymys. Tästä pitäisi pystyä enemmän keskustelemaan niin, ettei niputeta erilaisia ihmisiä, erilaisia statuksia, erilaisia motiiveja”, Koski sanoo.

Hautamäki toteaa maahanmuuttokysymyksillä olevan iso merkitys tulevissa vaaleissa. Puhe siirtyy perussuomalaisiin.

”Onko se vain yhden asian liike? Miten sillä Suomea rakennetaan?”, Hautamäki ihmettelee.

Miehet miettivät hallituksen muodostamista ja ruotsidemokraatteja Ruotsissa. Kosken mielestä yksi syy perussuomalaisten nousulle on keskustelukulttuurin puute Suomessa.

”Vuosikausia on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet ahdistuneita maahanmuutosta, islamista ja tällaisista asioista. He eivät ole pystyneet keskustelemaan tästä. He ovat olleet siellä omassa kaikukammiossa omiensa parissa”, Koski sanoo.

”Kun on haluttu ajaa perussuomalaiset pois keskusteluareenoilta, he ovat saaneet omittua maahanmuuttoon liittyvät ongelma-asiat itselleen.”

Kaksikko siirtyy tutkimaan muita väittämiä. He toteavat, että voisivat olla useiden väittämien kanssa sekä samaa että eri mieltä – näkökulmasta riippuen.

Hautamäki sanoo periaatteessa kannattavansa sitä, että ihmisiltä vaaditaan jotain vastinetta sosiaalituille. ”Mutta kyllä ihmisen tilannetta pitäisi katsoa kokonaisuutena. Jos esimerkiksi mielenterveys ei ole kunnossa, en kyllä pakottaisi mihinkään.”

Koski sanoo tunteneensa perustulokokeilussa mukana olleita ihmisiä. ”Ei kukaan jäänyt laakereillaan lepäämään, mutta se ahdistus hävisi.”

”Ai, mutta sehän on jo positiivinen tulos. Mutta onko Suomella siihen varaa?” Hautamäki miettii.

Vajaaseen puoleentoista tuntiin kaksikko käy läpi kaikki väittämät. Tässä kahvipöydässä ei kuulla riitoja, eriäviä mielipiteitä kyllä, mutta enemmän erilaisia näkökulmia, joihin molemmilta löytyy ymmärrystä.

”Oli mielenkiintoista kuulla sinun kantojasi näistä asioista. Perustelit hyvin näkökulmiasi”, Hautamäki sanoo.

Myös Koski kiittää hyvästä keskustelusta. Hän kaipaisi sellaista lisää myös arkeen, etenkin ihmisten kanssa, jotka eivät ole kaikesta samaa mieltä.

”Työpaikkalounaalla puhutaan monenlaista asiaa, mutta usein aiheet ovat hauskoja. Meillä ei ole sellaista keskustelukulttuuria, että puhuttaisiin yhteiskunnallisista asioista.”

Molemmat ovat tyytyväisiä, että ovat kuunnelleet toista ihmistä. Hautamäki toteaa sen olevan tärkeää etenkin viimeaikaisten tapahtumien valossa.

Soinia yritettiin lyödä ja muitakin poliitikkoja. Jos toinen on eri mieltä, heti kimppuun vaan. Se on ihan kauheaa, jos ei pystytä olemaan asioista eri mieltä rakentavasti.”

Seuraavaksi puhuu Eurooppa

Suomi puhuu -tapahtumaan osallistui lauantaina 30.3. yli tuhat ihmistä eri puolilla Suomea. Tapahtuma oli kopioitu Saksasta, jossa die Zeit Online -lehti järjesti Saksa puhuu -tapahtuman ensimmäistä kertaa 2017.

Päämäärä oli puhkoa kuplia ja oppia ymmärtämään, mistä erilaiset mielipiteet ja arvot johtuvat.

Seuraavaksi HS järjestää yhdessä die Zeitin, Financial Timesin ja muiden eurooppalaismedioiden kanssa Eurooppa puhuu -tapahtuman, jossa voi käydä keskustelua rajojen yli joko Skypellä tai matkustamalla tapaamaan pariaan. Tapahtumaan on ilmoittautunut jo 16 000 eurooppalaista, joista 1 300 Suomesta.

Pääset mukaan ilmoittautumalla osoitteessa hs.fi/eurooppapuhuu 10.4. mennessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  7. 7

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  8. 8

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää