Kotimaa

HS-analyysi: ”Kyllä kannatti”, sanoo poliisi Oulun seksi­rikoksista tiedottamisesta – rikosvyyhti mustasi Oulun maineen ja ruokkii levottomuutta

Oulussa korkeakoulujen hakijamäärät notkahtivat. Ilmapiiri saattaa epäilyttää muuttoa harkitsevia.

Uskaltaisinko muuttaa Ouluun opiskelemaan? Onko se yhtä paha paikka kuin kirjoitetaan?

Näin mietti helsinkiläisnuori korkeakoulujen yhteisvalintalomaketta täyttäessään, ja samaan tapaan epäröi moni muukin.

Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun hakijamäärät laskivat, kun lähes kaikissa muissa isoissa kaupungeissa korkeakouluihin pyrkineiden määrä kasvoi.

Seksuaalirikosten Oululle aiheuttama mainehaitta on tosiasia.

Otsikoissa vellonut pohjoinen kaupunki vaikuttaa kaukaa katsottuna epäilyttävältä rikosten pesältä, jonka some-kanavilla maahanmuuttajataustaiset nuoret miehet saalistavat alaikäisiä.

Tuon valkean kaupungin muslimiyhteisössä kuohuu, kun imaami puolustaa lapsiraiskauksesta tuomion saanutta uskonveljeään.

Aamuyön tunteina savupommi räsähtää sisään moskeijan ikkunasta. Ilkivallantekijät ovat päättäneet taas kerran kertoa mielipiteensä.

Mitä Oulusta pitäisi ajatella? Kuinka kärjistynyt ja tulenarka sen ilmapiiri on? Kuinka synkkyyteen vaipuneita ihmiset?

Huhtikuisena arkipäivänä Oulun keskusta on täynnä elämää. Osasyynsä on Rotuaarin vaalikojuilla, joista saa ilmaista kahvia.

Kauppakeskus Valkeassa vastaan tulee Kärppien fanituotteisiin sonnustautuneita oululaisia play off -tunnelmissaan.

Täältä katosivat ulkomaalaistaustaiset istuskelijat sen jälkeen, kun poliisi toi rikosvyyhdin julkisuuteen. Ei heitä näy nytkään.

 

”Talvi on ollut seksirikosten värittämä, mutta kyse ei ole siitä, että ihmisten kimppuun täällä käytäisiin ja raiskattaisiin puskassa.”

Seksuaalirikosten tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Kiiskinen vahvistaa havainnon.

”Sen jälkeen kun tiedotimme rikoksista, kauppakeskus väheni heistä. Moni oli kokenut halveksuntaa. Tilanne on yhä samankaltainen, vaikkakin jonkin verran tasoittunut”, sanoo Kiiskinen.

Kiiskinen vakuuttaa, ettei kaduilla ole jännitteitä.

”Ouluun voi aivan hyvin hakeutua töihin ja opiskelemaan. Talvi on ollut seksirikosten värittämä, mutta kyse ei ole siitä, että ihmisten kimppuun täällä käytäisiin ja raiskattaisiin puskassa.”

Oulun katuturvallisuus on Kiiskisen mukaan ollut jatkuvasti erittäin hyvä ja pelkääminen on täysin turhaa.

Islamilaiseen yhdyskuntaan kohdistuneissa ilkivallanteoissa ei ole selvinnyt viitteitä järjestäytyneeseen rikollisuuteen eikä terroristisiin tarkoituksiin.

”Enemmänkin kyse on siitä, että kuluneen talven tapahtumat ovat herättäneet vahvoja tunteita ja tunteenpurkauksia sosiaalisessa mediassa ja poliittisella kentällä. Ilkivalta liittyy samaan ilmiöön.”

Vuosia jatkunut ilkivalta on tähän asti pysynyt pimeänä, mutta Kiiskisen mukaan poliisi on viime aikoina edistynyt tutkinnassaan.

Kun seksuaalirikoksista alkaa nyt tulla tuomioita, poliisi aikoo olla hereillä ja kohdistaa valvontaa moskeijan ympäristöön.

Seksuaalirikosten määrä ei Oulussa poikkea muista isoista kaupungeista. Törkeiden seksuaalirikosten osuus on kuitenkin noussut poikkeuksellisen voimakkaasti.

Poliisia on Oulussa myös arvosteltu. Kannattiko tiedottaa näin näyttävästi, kun siitä on jäämässä jopa pysyvä vaurio julkikuvaan?

Mainehaitta on huolettanut kaupungin johtoa myöten. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala myöntää asian nousevan jatkuvasti keskusteluissa esiin.

Laajala on edennyt kriisiviestinnän perussääntöihin nojaten: älä kiistä, älä peittele, pyri osoittamaan teoilla, että asioihin tartutaan.

”Seksuaalirikosten ehkäisyyn on saatu valtiolta toista miljoonaa euroa ja kaupunki lisäsi juuri myös omaa rahoitusosuuttaan. Syntyneeseen tilanteeseen täytyy reagoida ja tuottaa uusia palveluita.”

Laajala ajattelee, ettei Oulu ole yhtäkkiä tullut turvattomaksi.

”Henkilökohtaisesti olen sen tässä työssä kokenut niin, että Oulua verrataan muihin isoihin kaupunkeihin, joissa tapahtuu erilaisia rikoksia.”

Oulun poliisissa tunnetaan kaupungin johdon huoli menetetystä maineesta.

”Kyllä kannatti”, sanoo silti Kiiskinen.

”Tiedottaminen oli tärkeää ja perusteltua. Missään vaiheessa emme myöskään ole saaneet moitteita poliisin johdolta, päinvastoin tukea.”

 

”Olen pohtinut paljon tätä, koska ulkomaalaisia ei saa ryhmänä leimata. Silläkin uhalla tämä kannatti.”

Ei hänkään julkisuuden volyymia olisi osannut ennakoida, vaikka tiesi, että kasassa on kaksi suurinta sytykettä: ulkomaalaiset ja törkeät rikokset.

”Olen pohtinut paljon tätä, koska ulkomaalaisia ei saa ryhmänä leimata. Silläkin uhalla tämä kannatti. Uusia rikoksia ehkäistään ja toivon keskustelun yhä jatkuvan.”

Ouluun muuttoa epäröiviä opiskelijoita hän kehottaa ajattelemaan päinvastoin.

”Oulussa poliisi tarttuu asioihin, vastaa tekijöistä ja tiedottaa veronmaksajille. Tietoisuus nuorilla ja myös ulkomaalaistaustaisilla on kasvanut, että miten käy jos tällaiseen sekaantuu.”

Mitä siis pitäisi ajatella – turvatonta vai turvallista?

Riippuu siitä, mihin vertaa. Oulu on kasvanut lyhyessä ajassa suureksi, joten ei voi verrata pikkukaupunkiin. Kun vertaa isoihin, Oulu ei erotu joukosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  2. 2

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  3. 3

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  4. 4

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  7. 7

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  8. 8

   Pakolaiskriisi sai turistit kaikkoamaan Lesboksen loma­saarelta: ”Ihmiset eivät halua uida siellä, missä toiset hukkuivat”

  9. 9

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  10. 10

   Kanada ollut Leijonille ylitsekäymätön vastus MM-finaaleissa, jopa tylsyyteen asti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  4. 4

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  9. 9

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää