Kotimaa

Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta – Molemmat osapuolet kommentoivat tuomiota HS:lle

Vehkoo nimitti Lokkaa Facebook-kirjoituksessaan muun muassa natsiksi ja rasistiksi.

Toimittaja Johanna Vehkoo on tuomittu Oulun käräjäoikeudessa 15 päiväsakkoon kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Vehkoo nimitti Facebook-kirjoituksissaan Lokkaa muun muassa natsiksi, natsipelleksi ja rasistiksi. Vehkoo joutuu siis maksamaan sakkoja 150 euroa.

Lisäksi Vehkoo joutuu maksamaan Lokalle 200 euron korvaukset. Lokka oli vaatinut 1 500 euron korvauksia, mutta oikeus päätti, että Lokan oma myötävaikutus alensi kärsimyskorvausta.

Käräjäoikeuden mukaan Vehkoon ilmaisuja ei ole pidettävä väärinä tai valheellisina. Tältä osin oikeus viittasi esitettyyn näyttöön.

”Itsepintainen videokuvaaminen tilaisuuksissa kielloista huolimatta on häiritsevää. Yhdenkään käytetyn edellä olevassa kappaleessa kerrotun sananvalinnan osalta Vehkoon väitteet eivät ole olleet täysin perättömiä ja Vehkoolla on ollut vahvoja perusteita pitää tapahtumakuvaustaan totena”, oikeus totesi.

Oikeus kuitenkin piti sanoja halventavina siitä huolimatta, että ne eivät olleet valheellisia.

”Käräjäoikeus toteaa, että edellä kerrottuja sanoja on pidettävä haukkumasanoina, joita tyypillisesti käytetään silloin, kun halutaan osoittaa toiselle epäkunnioitusta.”

Johanna Vehkoo sanoo Helsingin Sanomille, että hän tuskin tyytyy tuomioon. Hän luonnehtii päätöstä järkyttäväksi ja sanoo, että ei käyttänyt termejä loukkaamistarkoituksessa.

”Tämä lähettää todella vaarallisen signaalin ihmisille, jotka joutuvat vihapuheen ja nettihäirinnän kohteeksi. Varsinkin toimittajille, joita häiriköidään verkossa. Tällaisesta häirinnästä pitää puhua ilman, että joutuu syytteeseen. Olen nimenomaan puhunut päivityksessä itseeni kohdistuneesta häirinnästä ja käyttänyt siinä tämän henkilön ideologiaan ja poliittiseen toimintaan viittaavia ilmauksia.”

Lokka sanoo Helsingin Sanomille, että ei halua itse laittaa enempää aikaa asiaan, mutta uskoo Vehkoon valittavan päätöksestä hovioikeuteen.

Oikeus katsoi, että Lokan poliittista toimintaa on voinut arvostella, mutta arvostelu ei ole saanut kohdistua selvästi Lokan henkilöön.

Tässä tapauksessa Vehkoon arvostelu oli oikeuden mukaan irtaantunut Lokan politiikasta ja kohdistunut pikemminkin Lokan henkilöön.

”Arvostelu ei ole täyttänyt asianmukaisuuden vaatimusta.”

Oikeuden mukaan Vehkoolla olisi ollut mahdollisuus noudattaa alalla vallitsevia pelisääntöjä ja hyviä tapoja. Arvostelu ylitti selvästi sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Lokan oma epäasiallinen kielenkäyttö muista ihmisistä ei anna muille vapauksia puhua Lokasta samalla tavalla, oikeus totesi.

”Tämän vuoksi voidaan ajatella, että hänen tulisi kestää voimakastakin arvostelua ja puhetta muilta, mikä voisi puhua syytettä vastaan. Kuitenkin käräjäoikeuden käsityksen mukaan sellaisenkin henkilön kunnia saa lainsäädännöllä suojaa, jonka oma kielenkäyttö muista ei ole asiallista. Tällaistakaan henkilöä ei siis saa panetella ja toisenlainen tulkinta johtaisi helposti kestämättömään tilanteeseen.”

Oikeuden mukaan Lokka ei ollut provosoinut tilannetta niin voimakkaasti, että rangaistus olisi voitu jättää määräämättä. Vehkoolla oli aikaa harkita kirjoitustaan.

Rangaistusta ei voida jättää määräämättä myöskään sen perusteella, että teko olisi ollut vähäinen. Omassa lajissaan kunnianloukkaus ei ollut vähäinen, oikeus totesi.

Oikeudenkäynnissä Lokka piti Vehkoon sanoja halventavana.

”Miksi hän on käyttänyt näitä sanoja? Natsi, natsipelle... Se on yllyttämistä minua vastaan”, Lokka ihmetteli maaliskuussa, kun asiaa käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa.

Vehkoo kiisti kaikki syytteet ja vaatimukset. Hän piti syytettä kohtuuttomana ottaen huomioon sen, että hän on kirjoittanut Lokasta vain yhden kirjoituksen, senkin rajatulle joukolle ja järkyttyneessä tilassa.

”Minusta ne ovat perusteltuja ilmaisuja, kuten tässä on todistettu”, Vehkoo totesi, kun syyttäjä ja Lokan avustaja kysyivät, miksi hän oli käyttänyt nimityksiä natsi ja rasisti.

Tapauksen tekee kiinnostavaksi se, että Lokalla itsellään on tapana käyttää kovaa kieltä sekä videoilla että sosiaalisessa mediassa. Hän on nimitellyt ihmisiä esimerkiksi huoriksi, häiriintyneiksi sekopäiksi ja vitun idiooteiksi sekä käskenyt heidän mennä uuniin.

Eräällä videolla hän soitti helsinkiläiselle kaupunginvaltuutetulle, nimitteli ja toivoi tälle kuolemaa.

Syytteeseen johtaneet tapahtumat alkoivat, kun Lokka ja eräs toinen mies keskustelivat nettivideolla suunnitelmasta mennä Rovaniemelle kuvaamaan kirjakauppaan tilaisuutta, jossa Vehkoon oli määrä kertoa kirjastaan. Miesten suunnitelmana oli esiintyä Kansan Uutisten toimittajina.

Lokka sanoo Helsingin Sanomille, että ei väijyttänyt Vehkoota. Lokka kiistää myös, että olisi itse nimeltä mainiten puhunut muista ihmisistä sellaisilla termeillä, joita voisi rinnastaa Vehkoon toimintaan.

”Minulla oli erittäin perusteltu syy olettaa, että hän aikoi häiriköidä kirjatilaisuutta”, Vehkoo sanoi oikeudessa.

Kun Vehkoo sai tiedon Lokan videosta, hän teki Facebook-ystävilleen näkyvän päivityksen, jossa kertoi häirintäsuunnitelmista ja kutsui Lokkaa natsiksi ja tunnetuksi rasistiksi.

Lokan avustaja totesi, ettei Lokka ei ole häiriköinyt, piinannut tai maalittanut Vehkoota.

”Lokka on toimittaja ihan kuin Vehkoo. Hänen alustansa ja areenansa on Youtubessa.”

Vehkoo on palkittu toimittaja, joka kirjoittaa Yleisradion sivuilla Valheenpaljastaja-juttusarjaa. Siinä hän on käynyt läpi viha- ja valemedioiden juttuja ja osoittanut niistä virheitä. Lokka on arvostellut Vehkoon työtä monesti ja nimitellyt hänen juttujaan valheiksi.

Oulun syyttäjänvirasto kertoi viime viikolla, että Lokkaa ja kahta muuta henkilöä vastaan on nostettu syytteitä kunnianloukkauksista ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Kunnianloukkausten tekotavoiksi syyttäjä kertoi videomateriaalin lataamisen Youtube-sivustolle sekä päivitysten julkaisu sosiaalisessa mediassa ja blogissa. Syytetyt kiistävät rikokset.

Tänään syyttäjä taas kertoi, että on nostanut syytteen Lokkaa vastaan kahdesta rikoksesta, joiden rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kyse on mielenosoituksen yhteydessä englanniksi pidetyn puheen lataamisesta Youtube- ja Facebook-sivustoille. Puheessa solvataan syyttäjän mukaan maahanmuuttajia ja islaminuskoisia.

Lokka kiistää, että puheessa olisi syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  6. 6

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  9. 9

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  10. 10

   Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää