Kotimaa

Moni suomalainen ajaa tietämättään varastetulla autolla

Suomessa voi helposti rekisteröidä ulkomailta varastetun auton, mutta Traficom lupailee ongelmaan muutosta pian. Arviot Suomessa liikkuvista varastetuista autoista vaihtelevat kymmenistä satoihin.

Monet suomalaiset saattavat tietämättään ajella muualta Euroopasta varastetulla autolla.

Ulkomailla varastetun auton pystyy useissa tapauksissa rekisteröimään Suomeen, mitä muun muassa poliisi ja vakuutusala ihmettelevät. Arviot Suomeen rekisteröityjen, mutta ulkomailla varastettujen autojen määrästä vaihtelevat kymmenistä satoihin.

Yksi asian tunteva taho on poliisitaustainen turvallisuusalan yrittäjä, Bexor oy:n toimitusjohtaja Ari Huhtinen, joka muun muassa etsii ja palauttaa anastettua omaisuutta Suomessa ja ulkomailla.

”Hämmästyttävä juttu oli, kun sain noin vuosi sitten tietää rekisteröinnin helppoudesta. Minulle tuli Virosta toimeksianto firmalta, joka pyysi selvittämään, miksi Virossa rekisterissä oleva auto on yhtäkkiä rekisteröity Suomeen”, Huhtinen kertoo.

Myöhemmin selvisi, että firman entinen työntekijä oli tuonut auton Suomeen ja rekisteröinyt sen täällä.

”Kävi ilmi, että [tuolloinen Liikenteen turvallisuusvirasto] Trafi oli päivittänyt uudet ohjeet ulkomailta tuotujen ajoneuvojen rekisteröintiin. Niiden mukaan katsastuskonttorin ei tarvitse enää tarkistaa, kuka rekisteröitävän auton omistaa”, Huhtinen sanoo ja ihmettelee.

Myös keskusrikospoliisi tietää tilanteen. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom puolestaan lupaa siihen muutosta, kun uusi järjestelmä saadaan käyttöön.

”Varastettuja autoja löytyy tasaiseen tahtiin. Juuri viikko sitten hollantilaiset ottivat yhteyttä ja ilmoittivat löytäneensä netin kautta todisteet, että Suomessa on rekisterissä ja myynnissä sieltä varastettu auto. Selvittelin asiaa tarkemmin ja ilmoitin poliisille”, Huhtinen sanoo.

Hänen mukaansa tällaisia tilanteita syntyy kahdella tavalla. Jos rekisteröintikatsastuksessa ei tarkasteta autoa rekisteröivän henkilön omistussuhdetta autoon, huijari voi helposti rekisteröidä vuokratun, lainatun tai varastetun auton.

”Sen voi rekisteröidä, kunhan mukana on rekisteriote, maksaa verot ja auto on teknisesti kunnossa. Tällöin ei tarvitse väärennellä valmistenumeroita eikä ajoneuvon asiakirjoja”, Huhtinen kertoo.

Toinen ryhmä ovat ulkomailla rikoksella viedyt ajoneuvot, joihin on väärennetty valmistenumerot, asiakirjat ja muut tunnisteet.

”Nämä on myös helpohko rekisteröidä Suomeen, koska katsastajilla ei ole aikaa eikä ehkä osaamista tunnistaa ajoneuvon vääriä tunnistetietoja. Viranomaisilla on olemassa kansainväliset rekisterit anastetuille ajoneuvoille, mutta katsastusasemilla ei ole pääsyoikeutta rekistereihin.”

Huhtisen mukaan kyse on piilevästä ongelmasta Suomessa. Autoja jää kiinni tasaiseen tahtiin, ja hän veikkaa, että rikoksella vietyjä autoja olisi Suomessa rekisterissä vähintään satoja. Suomeen tuotiin pelkästään viime vuonna yhteensä yli 45 000 käytettyä henkilö- ja pakettiautoa, ja määrä on kasvussa.

”On ihan hullua tehdä suomalaisille näin ja palauttaa autoja takaisin, kun he ensin ostelevat autoja ulkomailta ja näin heille sitten jää mustapekka käteen”, Huhtinen sanoo. Oli kyse varastetusta tai petoksella hankitusta autosta, siitä joka tapauksessa seuraa iso kasa harmia, kuluja ja selvittelyä.

Poliisi on samoilla linjoilla, mutta on sanomisissaan pidättyväisempi. Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Tiainen on erikoistunut ajoneuvorikollisuuteen ja tuntee ilmiön.

Hänen mukaansa tuontiautojen massassa on aina ollut varastettuja autoja, mutta nyt viime vuosina tuontimäärät ovat lisääntyneet ja tuonti vain kiihtyy.

”Meillä on havaintoja, että niitä ponnahtelee pintaan Suomessa, mutta en osaa sanoa prosenttia eikä sitä kukaan tiedä. Ihmiset ajelevat niillä onnellisina, kunnes autot esimerkiksi menevät huoltoon ja asia ilmenee siellä”, sanoo Tiainen.

 

”Ihmiset ajelevat niillä onnellisina, kunnes autot esimerkiksi menevät huoltoon ja asia ilmenee siellä.”

”Suomessa on aika liberaali tämä rekisteröintijärjestelmä. Ajat auton Suomeen ja teet netin kautta ilmoitukset verottajalle ja rekisteröijälle. Kun hoitaa vain maksut, se on siinä ja saa kilvet”, hän kuvailee.

Keskusrikospoliisin Tiaisen mukaan on selvää, että varastetun auton omistaja voi menettää kymmeniätuhansia euroja. Hän myös sanoo, että kyse ei ole arvoautoihin liittyvästä ilmiöstä, vaan se koskee myös tavallisempia autoja, koska niissä on isompi volyymi ja siten rikollisten kannalta iso ansaintamahdollisuus.

Ilmiöstä on kertonut myös Savon Sanomat.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkaa vielä tässä kuussa oikeudenkäynti tapauksessa, jossa tamperelaisen autokaupan epäillään myyneen kuusi Espanjassa varastettua ja Suomeen rekisteröityä uudehkoa autoa. Niiden yhteisarvo oli lähes 250 000 euroa. Ne ovat nyt poliisin takavarikossa.

”Kaikki tietävät, kuinka paljon Suomeen tuotetaan ulkomailta käytettyjä autoja. Meillä tutkintaporukassa on keskusteltu, että olisi hyvä tietää, kuinka monella ulkomailta varastetuilla autolla suomalaiset nyt ajavat”, sanoo Tampereen jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Luoto. Viime vuonna Suomeen tuotiin 45 000 käytettyä autoa, ja tänä vuonna määrä kasvaa.

”Asia muhii siinä mielessä, että kun autot on saatu Suomessa rekisteriin, niin ei se poista sitä mahdollisuutta, että auto saattaa olla ulkomailla ilmoitettu anastetuksi.”

Bexor oy:n Huhtinen ottaisi Suomeen oppia Ruotsista, jossa paperit pitää toimittaa etukäteen rekisteröintiviranomaiselle, jolloin sillä on aikaa tutkia, onko kaikki kunnossa.

”Ruotsi teki tämän mielestäni pakon edessä, kun sinne tuli niin paljon näitä varastettuja autoja.”

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa asia tunnetaan, mutta sieltä myös kerrotaan, että asiaan ollaan jo puuttumassa. Traficomissa on haluttu kehittää digitaalista palvelua ja vähentää paperisten asiakirjojen määrää.

”Mitään kauppalaskuja tai saantokirjoja ei enää tarkisteta. Katsastustoimipaikalla katsotaan kyllä, että rekisteröintiä haluavalla on lähtömaan viimeisin rekisteröintitodistus hallussaan”, sanoo johtava asiantuntija Reijo Jälkö Traficomista.

”Suomi on parhaillaan liittymässä Eucaris-sopimukseen, jossa rekisteröinnin yhteydessä katsotaan, että onko järjestelmässä osumaa esimerkiksi anastusilmoituksesta. Kohtapuoliin tämä ovi on suljettu, ja kovasti tehdään töitä sen eteen”, Jälkö kertoo.

Eucaris on eurooppalainen ajoneuvo- ja ajokorttitietojärjestelmä, jossa jäsenvaltiot voivat vaihtaa tietoa muun muassa auton rekisteröintiä koskevista rajoituksista. Sen on tarkoitus tarkastaa tietoja automaattisesti Suomessa vuonna 2021.

Jälkö muistuttaa myös, että Suomesta lähtee kuukausittain ilmoituksia rekisteröidyistä ajoneuvoista ETA-maihin, mutta vastauksia ei juurikaan tule varastetuista ajoneuvoista.

Jälkön mukaan kauppalaskujen vaatiminen ei välttämättä olisi ratkaisu, koska kaikkea voidaan aina väärentää. Sen sijaan Eucaris-järjestelmään liittyminen on. Siinä näkyy muun muassa, onko auto varastettu.

”Sillä ongelmaa pystytään taklaamaan”, Jälkö sanoo.

Suomessa ajoneuvoihin kohdistuva rikollisuus on vielä huomattavasti esimerkiksi Ruotsia pienempi ilmiö.

Viime vuonna rikoksella vietiin noin 1 800 autoa, kun esimerkiksi Ruotsissa on viety saman verran pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Erona on myös se, että Suomessa viedään vanhoja, puoliksi arvottomia autoja, kun taas Ruotsissa viedään uudehkoja autoja. Asialla ovat useimmiten ulkomaiset liigat, kertoo ruotsalaisten vakuutusyhtiöiden Larmtjänst.

Suomalaista Toyota-kuskia saattaa ihmetyttää esimerkiksi se, että Ruotsissa on pelkästään tänä vuonna viety yli 60 uudehkoa Toyotaa ja niistä vain puolet on löydetty. Tuorein vitsaus on varkaiden kiinnostus uusiin Mazda CX -malleihin, joita on kadonnut Skånessa jo kymmenen tänä vuonna.

Ajonestolaitteet eivät siis ole varkauksia estäneet enää vuosiin, sanovat asiantuntijatkin. Rikollisten taidot kehittyvät, ja kysyntää on nimenomaan tavallisille, Toyotan ja Mazdan kaltaisille autoille niin EU:ssa kuin sen ulkopuolellakin.

Suomen ja Ruotsin eroa selittää ainakin se, että Ruotsin autokanta on suomalaista uudempi ja siten houkuttelevampi. Sieltä on myös helpommat reitit jatkomarkkinoille muualle Eurooppaan tai sen ulkopuolelle.

Suomessa poliisi on myös onnistunut hyvin torjumaan ulkomaisten liigojen operoinnin, kuten kävi muutama vuosi sitten nähdyssä Lexuksiin ja Toyota Land Cruisereihin kohdistuneessa varkausaallossa.

Rajavartiosto puolestaan osoitti vastikään, ettei Suomen itärajan läpi ajella Venäjälle tuosta vain, kun se pysäytti kaksi varastettua arvokasta autoa rajalle.

Fakta

Alle 2 000 vuodessa


  Viime vuonna Suomessa vietiin rikoksella vajaat 1 800 autoa. Kateisiin jää noin joka seitsemäs.

  Suosituimmat merkit olivat Toyota, Volkswagen, Nissan, Mercedes-Benz ja Volvo.

  Moottoripyöriä vietiin rikoksella vajaat 500, mopoja vajaat 600 ja kuorma-autoja noin 60.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Timo Soini jättää politiikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää