Kotimaa

Moni suomalainen ajaa tietämättään varastetulla autolla

Suomessa voi helposti rekisteröidä ulkomailta varastetun auton, mutta Traficom lupailee ongelmaan muutosta pian. Arviot Suomessa liikkuvista varastetuista autoista vaihtelevat kymmenistä satoihin.

Monet suomalaiset saattavat tietämättään ajella muualta Euroopasta varastetulla autolla.

Ulkomailla varastetun auton pystyy useissa tapauksissa rekisteröimään Suomeen, mitä muun muassa poliisi ja vakuutusala ihmettelevät. Arviot Suomeen rekisteröityjen, mutta ulkomailla varastettujen autojen määrästä vaihtelevat kymmenistä satoihin.

Yksi asian tunteva taho on poliisitaustainen turvallisuusalan yrittäjä, Bexor oy:n toimitusjohtaja Ari Huhtinen, joka muun muassa etsii ja palauttaa anastettua omaisuutta Suomessa ja ulkomailla.

”Hämmästyttävä juttu oli, kun sain noin vuosi sitten tietää rekisteröinnin helppoudesta. Minulle tuli Virosta toimeksianto firmalta, joka pyysi selvittämään, miksi Virossa rekisterissä oleva auto on yhtäkkiä rekisteröity Suomeen”, Huhtinen kertoo.

Myöhemmin selvisi, että firman entinen työntekijä oli tuonut auton Suomeen ja rekisteröinyt sen täällä.

”Kävi ilmi, että [tuolloinen Liikenteen turvallisuusvirasto] Trafi oli päivittänyt uudet ohjeet ulkomailta tuotujen ajoneuvojen rekisteröintiin. Niiden mukaan katsastuskonttorin ei tarvitse enää tarkistaa, kuka rekisteröitävän auton omistaa”, Huhtinen sanoo ja ihmettelee.

Myös keskusrikospoliisi tietää tilanteen. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom puolestaan lupaa siihen muutosta, kun uusi järjestelmä saadaan käyttöön.

”Varastettuja autoja löytyy tasaiseen tahtiin. Juuri viikko sitten hollantilaiset ottivat yhteyttä ja ilmoittivat löytäneensä netin kautta todisteet, että Suomessa on rekisterissä ja myynnissä sieltä varastettu auto. Selvittelin asiaa tarkemmin ja ilmoitin poliisille”, Huhtinen sanoo.

Hänen mukaansa tällaisia tilanteita syntyy kahdella tavalla. Jos rekisteröintikatsastuksessa ei tarkasteta autoa rekisteröivän henkilön omistussuhdetta autoon, huijari voi helposti rekisteröidä vuokratun, lainatun tai varastetun auton.

”Sen voi rekisteröidä, kunhan mukana on rekisteriote, maksaa verot ja auto on teknisesti kunnossa. Tällöin ei tarvitse väärennellä valmistenumeroita eikä ajoneuvon asiakirjoja”, Huhtinen kertoo.

Toinen ryhmä ovat ulkomailla rikoksella viedyt ajoneuvot, joihin on väärennetty valmistenumerot, asiakirjat ja muut tunnisteet.

”Nämä on myös helpohko rekisteröidä Suomeen, koska katsastajilla ei ole aikaa eikä ehkä osaamista tunnistaa ajoneuvon vääriä tunnistetietoja. Viranomaisilla on olemassa kansainväliset rekisterit anastetuille ajoneuvoille, mutta katsastusasemilla ei ole pääsyoikeutta rekistereihin.”

Huhtisen mukaan kyse on piilevästä ongelmasta Suomessa. Autoja jää kiinni tasaiseen tahtiin, ja hän veikkaa, että rikoksella vietyjä autoja olisi Suomessa rekisterissä vähintään satoja. Suomeen tuotiin pelkästään viime vuonna yhteensä yli 45 000 käytettyä henkilö- ja pakettiautoa, ja määrä on kasvussa.

”On ihan hullua tehdä suomalaisille näin ja palauttaa autoja takaisin, kun he ensin ostelevat autoja ulkomailta ja näin heille sitten jää mustapekka käteen”, Huhtinen sanoo. Oli kyse varastetusta tai petoksella hankitusta autosta, siitä joka tapauksessa seuraa iso kasa harmia, kuluja ja selvittelyä.

Poliisi on samoilla linjoilla, mutta on sanomisissaan pidättyväisempi. Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Tiainen on erikoistunut ajoneuvorikollisuuteen ja tuntee ilmiön.

Hänen mukaansa tuontiautojen massassa on aina ollut varastettuja autoja, mutta nyt viime vuosina tuontimäärät ovat lisääntyneet ja tuonti vain kiihtyy.

”Meillä on havaintoja, että niitä ponnahtelee pintaan Suomessa, mutta en osaa sanoa prosenttia eikä sitä kukaan tiedä. Ihmiset ajelevat niillä onnellisina, kunnes autot esimerkiksi menevät huoltoon ja asia ilmenee siellä”, sanoo Tiainen.

 

”Ihmiset ajelevat niillä onnellisina, kunnes autot esimerkiksi menevät huoltoon ja asia ilmenee siellä.”

”Suomessa on aika liberaali tämä rekisteröintijärjestelmä. Ajat auton Suomeen ja teet netin kautta ilmoitukset verottajalle ja rekisteröijälle. Kun hoitaa vain maksut, se on siinä ja saa kilvet”, hän kuvailee.

Keskusrikospoliisin Tiaisen mukaan on selvää, että varastetun auton omistaja voi menettää kymmeniätuhansia euroja. Hän myös sanoo, että kyse ei ole arvoautoihin liittyvästä ilmiöstä, vaan se koskee myös tavallisempia autoja, koska niissä on isompi volyymi ja siten rikollisten kannalta iso ansaintamahdollisuus.

Ilmiöstä on kertonut myös Savon Sanomat.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkaa vielä tässä kuussa oikeudenkäynti tapauksessa, jossa tamperelaisen autokaupan epäillään myyneen kuusi Espanjassa varastettua ja Suomeen rekisteröityä uudehkoa autoa. Niiden yhteisarvo oli lähes 250 000 euroa. Ne ovat nyt poliisin takavarikossa.

”Kaikki tietävät, kuinka paljon Suomeen tuotetaan ulkomailta käytettyjä autoja. Meillä tutkintaporukassa on keskusteltu, että olisi hyvä tietää, kuinka monella ulkomailta varastetuilla autolla suomalaiset nyt ajavat”, sanoo Tampereen jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Luoto. Viime vuonna Suomeen tuotiin 45 000 käytettyä autoa, ja tänä vuonna määrä kasvaa.

”Asia muhii siinä mielessä, että kun autot on saatu Suomessa rekisteriin, niin ei se poista sitä mahdollisuutta, että auto saattaa olla ulkomailla ilmoitettu anastetuksi.”

Bexor oy:n Huhtinen ottaisi Suomeen oppia Ruotsista, jossa paperit pitää toimittaa etukäteen rekisteröintiviranomaiselle, jolloin sillä on aikaa tutkia, onko kaikki kunnossa.

”Ruotsi teki tämän mielestäni pakon edessä, kun sinne tuli niin paljon näitä varastettuja autoja.”

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa asia tunnetaan, mutta sieltä myös kerrotaan, että asiaan ollaan jo puuttumassa. Traficomissa on haluttu kehittää digitaalista palvelua ja vähentää paperisten asiakirjojen määrää.

”Mitään kauppalaskuja tai saantokirjoja ei enää tarkisteta. Katsastustoimipaikalla katsotaan kyllä, että rekisteröintiä haluavalla on lähtömaan viimeisin rekisteröintitodistus hallussaan”, sanoo johtava asiantuntija Reijo Jälkö Traficomista.

”Suomi on parhaillaan liittymässä Eucaris-sopimukseen, jossa rekisteröinnin yhteydessä katsotaan, että onko järjestelmässä osumaa esimerkiksi anastusilmoituksesta. Kohtapuoliin tämä ovi on suljettu, ja kovasti tehdään töitä sen eteen”, Jälkö kertoo.

Eucaris on eurooppalainen ajoneuvo- ja ajokorttitietojärjestelmä, jossa jäsenvaltiot voivat vaihtaa tietoa muun muassa auton rekisteröintiä koskevista rajoituksista. Sen on tarkoitus tarkastaa tietoja automaattisesti Suomessa vuonna 2021.

Jälkö muistuttaa myös, että Suomesta lähtee kuukausittain ilmoituksia rekisteröidyistä ajoneuvoista ETA-maihin, mutta vastauksia ei juurikaan tule varastetuista ajoneuvoista.

Jälkön mukaan kauppalaskujen vaatiminen ei välttämättä olisi ratkaisu, koska kaikkea voidaan aina väärentää. Sen sijaan Eucaris-järjestelmään liittyminen on. Siinä näkyy muun muassa, onko auto varastettu.

”Sillä ongelmaa pystytään taklaamaan”, Jälkö sanoo.

Suomessa ajoneuvoihin kohdistuva rikollisuus on vielä huomattavasti esimerkiksi Ruotsia pienempi ilmiö.

Viime vuonna rikoksella vietiin noin 1 800 autoa, kun esimerkiksi Ruotsissa on viety saman verran pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Erona on myös se, että Suomessa viedään vanhoja, puoliksi arvottomia autoja, kun taas Ruotsissa viedään uudehkoja autoja. Asialla ovat useimmiten ulkomaiset liigat, kertoo ruotsalaisten vakuutusyhtiöiden Larmtjänst.

Suomalaista Toyota-kuskia saattaa ihmetyttää esimerkiksi se, että Ruotsissa on pelkästään tänä vuonna viety yli 60 uudehkoa Toyotaa ja niistä vain puolet on löydetty. Tuorein vitsaus on varkaiden kiinnostus uusiin Mazda CX -malleihin, joita on kadonnut Skånessa jo kymmenen tänä vuonna.

Ajonestolaitteet eivät siis ole varkauksia estäneet enää vuosiin, sanovat asiantuntijatkin. Rikollisten taidot kehittyvät, ja kysyntää on nimenomaan tavallisille, Toyotan ja Mazdan kaltaisille autoille niin EU:ssa kuin sen ulkopuolellakin.

Suomen ja Ruotsin eroa selittää ainakin se, että Ruotsin autokanta on suomalaista uudempi ja siten houkuttelevampi. Sieltä on myös helpommat reitit jatkomarkkinoille muualle Eurooppaan tai sen ulkopuolelle.

Suomessa poliisi on myös onnistunut hyvin torjumaan ulkomaisten liigojen operoinnin, kuten kävi muutama vuosi sitten nähdyssä Lexuksiin ja Toyota Land Cruisereihin kohdistuneessa varkausaallossa.

Rajavartiosto puolestaan osoitti vastikään, ettei Suomen itärajan läpi ajella Venäjälle tuosta vain, kun se pysäytti kaksi varastettua arvokasta autoa rajalle.

Fakta

Alle 2 000 vuodessa


  Viime vuonna Suomessa vietiin rikoksella vajaat 1 800 autoa. Kateisiin jää noin joka seitsemäs.

  Suosituimmat merkit olivat Toyota, Volkswagen, Nissan, Mercedes-Benz ja Volvo.

  Moottoripyöriä vietiin rikoksella vajaat 500, mopoja vajaat 600 ja kuorma-autoja noin 60.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

  4. 4

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  5. 5

   Uhkaako Suomen kouluja pian opettajapula?

  6. 6

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  7. 7

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  8. 8

   Nainen kavalsi 21 000 euroa kassasta, Suomen ainoa Unicef-kirpputori Suomessa lopettaa nyky­muotoisen toimintansa

  9. 9

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  10. 10

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  2. 2

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  10. 10

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  11. Näytä lisää