Kotimaa

Mistä vanhuksille hoitajat kesällä? Sijaisten saaminen vanhusten koti­hoitoon takkuaa suurissa kaupungeissa

Tampere houkuttelee hoitajia kotihoitoon rapvideolla: ”Kaikki keinot ovat käytössä.”

Suurimmilla kaupungeilla on vaikeuksia täyttää kesäsijaisten tarve erityisesti vanhusten kotihoidossa.

Helsingin Sanomat kysyi kuudesta suurimmasta kaupungista, kuinka ne ovat saaneet kesäsijaisia vanhustenhoitoon.

Kyselyn perusteella kesäsijaisten houkutteleminen kotihoitoon on vaikeampaa kuin vanhusten ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin tai palvelutaloihin.

Alan haasteena on pätevän henkilökunnan löytyminen. Erityisesti sairaanhoitajista on pulaa. Myös puutteellinen kielitaito ja puuttuvat lääkeluvat ovat haaste.

Hoitajista on pulaa kotihoidossa kaikissa suurissa kaupungeissa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Turussa ja Tampereella.

Turussa on pulaa erityisesti lääkeluvallisista lähihoitajista. Heitä ei ole lainkaan vapaana työmarkkinoiden käytettävissä, kertoo Turun kaupungin avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen.

Turussa kotihoitoon haettiin kesäksi kaikkiaan 220 hoitajaa. Heistä puuttuu Vuorisen mukaan edelleen liki kolmannes.

Nyt Turku rekrytoi lisähaulla vielä sairaanhoitajia ja kotiavustajia. Sijaisten rekrytointi on Vuorisen mukaan ollut haasteellista myös vanhusten asumispalveluihin.

”Kaiken kaikkiaan tuleva kesä näyttää haasteellisemmalta kuin vuosiin. Hakijamäärät eivät ole yltäneet toivottuun”, Vuorinen kertoo.

Myös Vantaan vanhus- ja vammaispalveluissa on jouduttu avaamaan maaliskuussa päättynyt haku osittain uudestaan, sillä kaikkiin sijaisuuksiin ei ole löytynyt työntekijää.

Kotihoitoon on saatu sairaanhoitajat, mutta lähihoitajien rekrytointi jatkuu.

”Vuokrahenkilöstöä joudutaan todennäköisesti käyttämään sijaistarpeeseen ainakin jonkin verran,” projektipäällikkö Maija Valkama Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta kertoo.

Valkaman mukaan hakijamäärät ovat selvästi laskeneet kuluneen vuoden aikana.

Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluista kerrotaan, että kesäsijaisissa on tyypillisesti enemmän alan opiskelijoita kuin muina vuodenaikoina.

Alan opiskelijat ovat kuitenkin käytettävissä pääsääntöisesti vain kesä–heinäkuun ajan, kun kesälomakausi on touko–syyskuussa.

Lisäksi osa oppilaitoksista on mahdollistanut aiempaa laajemman kesäopintojen suorittamisen.

Joitain sijaiseksi lupautuneita onkin perunut tulonsa, kertoo Tampereen kaupungin vt. palvelulinjapäällikkö Sirkku Miettinen.

”Elokuun ajalle on vaikea saada sijaisia, koska oppilaitosten lukukauden aloitus on aikaistunut.”

Kesäsijaisia rekrytoidaan Miettisen mukaan ympäri vuoden. Alan opiskelijoita houkutellaan töihin loma-ajoiksi jo syksyllä.

Sijaisena toimivilta opiskelijoilta edellytetään oppilaitoksen kirjoilla olemista sekä määrättyjen opintokokonaisuuksien ja näyttöjen suorittamista.

Tampere teki syksyllä hoitajien houkuttelemiseksi alla näkyvän rekrytointivideon, joka on julkaistu Youtube-palvelussa. Videolla työntekijät esittävät rapmusiikkia yhdessä vanhusten kanssa.”Kaikki keinot ovat käytössä. Idea lähti siitä havainnosta, ettei kotihoidon työpaikkoihin ole tarpeeksi tulijoita. Halusimme nostattaa kotihoidon imagoa ja tehdä näkyväksi sen, miten työtä tehdään yhdessä vanhusten kanssa”, videon ideoinut palveluesimies Tiina Saarinen kertoo.

Saarinen kertoo, että kaupungin työntekijät katsoivat useita muita lähihoitajille suunnattuja rekrytointivideoita. ”Niissä hoitaja näytettiin juoksemassa reppu selässä rappusia ylös ja alas. Me halusimme näyttää myös sen, mikä kotihoidossa on kivaa eli yhteisöllisyyden.”

Video keräsi Saarisen mukaan 45 000 katselukertaa Tampereen kaupungin verkkosivuilla. Lisäksi kampanja näkyi bussien kyljissä. Kampanja toimi, sillä sen seurauksena kotihoitoon saatiin rekrytoitua uusia työntekijöitä.

”Videolla esiintyville vanhuksille itselleen oli äärettömän tärkeää, että he saavat olla mukana tämmöisessä asiassa, että heille saadaan hyviä hoitajia.”

 

”Vanhustyö ei ole ollut lähihoitajien suuntautumisvaihtoehtona kovin suosittu.”

Espoossa kotihoidon kesäsijaisten kokonaistarve on noin 80 työntekijää, joista puolet on saatu, sanoo Espoon kaupungin vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

”Hakijoita saattaa olla lukumääräisesti paljon, mutta rekrytointitilanteessa sopivaa ja pätevää ei löydy”, Lyytikäinen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla kesäsijaisten rekrytointia vaikeuttaa korkea asumisen hinta. Lisäksi kesäsijaisille on tarjolla myös useita muita töitä.

”Näyttää siltä, että vanhusten hoito ei ole suosituimpia sektoreita”, Lyytikäinen kertoo.

Nuoret suosivat hänen mukaansa lähihoitajaopinnoissa mielenterveys- ja päihdepuolta sekä akuuttihoitoa. Sairaanhoitajia taas houkuttelee erikoissairaanhoito ja sairaalamaailma.

”Mitä akuutimpaa, sen parempi.”

Myöskään Vantaan Maija Valkaman mukaan vanhustyö ei ole ollut lähihoitajien suuntautumisvaihtoehtona kovin suosittu.

Turun Anne Vuorisen mukaan kiinnostusta vanhustyötä kohtaan on pyritty lisäämään oppilaitosten rekrytointimessuilla.

”Rekrytilaisuuksissa on tullut ilmi, että monella valmistuvalla on jo vakituinen työpaikka tiedossa.”

Helsinki aloitti kesäsijaisten rekrytoinnin vanhustenhoidon palveluihin helmikuussa ja rekrytointia jatketaan edelleen, Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstösuunnittelupäällikkö Tiina Luoma kertoo.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalla on noin 14 000 työntekijää, joten sijaisia tarvitaan useita satoja.

”Rekrytointikäytänteissä ei ole eroja, vaan samoilla kriteereillä rekrytoidaan ympäri vuoden. Kesäsijaisissa toki on enemmän alan opiskelijoita kuin muina vuodenaikoina”, Luoma kertoo.

Palvelukeskusten ja palvelutalojen kesäsijaistilanne on Helsingissä Luoman mukaan suhteellisen hyvä, mutta esimerkiksi kotihoidossa kesäsijaisten rekrytointi on yhä käynnissä.

Oulussa pätevää henkilökuntaa on saatu pääsääntöisesti hyvin, kertoo Oulun kaupungin palvelupäällikkö Sirkku Kaltakari.

”Varsinkin vakituisiin tehtäviin on hyvin hakijoita, joten vanhustenhoitoala yhä kiinnostaa työntekijöitä ja nuoria”, Kaltakari kertoo.

Kotihoidon kesäsijaisten tarve on Oulussa noin 100 sijaista. Kaikkia sijaisuuksia ei kuitenkaan Oulussakaan ole vielä saatu täytettyä ja rekrytointi on vielä kesken.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  5. 5

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  6. 6

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  9. 9

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää