Kotimaa

Asikkala ratkoo liikenneongelmia itse: Kunnan omaa pikkubussia ajaa kuljetussuunnittelija

Lisäksi Asikkalassa on käytössä palveluseteli, jolla tuetaan joukkoliikenteen käyttöä. ”Tällä on pelastettu monta bussivuoroa”, kertoo Asikkalan sivistysjohtaja Juha Leppialho. Malli voi levitä muuallekin Suomeen.

Asikkala

Asikkalan kunnalla on töissä virkamies, joka tietää millaista on istua linja-auton ratin takana. Kuljetussuunnittelija Petri Kärki istuu suunnittelupöydän takana puolet työajastaan. Sen toisen puolen hän ajaa itse bussia.

”Viranomaispuolella ei ole aina osaamista liikennöintiin. Jos kuljetussuunnittelija ei ole edes matkustanut linja-autolla, hänen on hankala tehdä yhteistyötä liikennöitsijöiden kanssa”, Kärki sanoo.

Asikkala on tyypillinen maaseutukunta, josta ihmiset käyvät töissä muualla. Kun vaaleja edeltäneissä puheenjohtajatenteissä puhuttiin Suomen jakautumisesta hiljenevään maaseutuun ja kasvaviin kaupunkeihin, muun muassa liikenneyhteyksiä pidettiin tärkeinä maaseudun vireänä pitämisessä. Niihin Asikkala on keksinyt aivan omia keinoja.

Kun Kärki aloitti työt Asikkalassa vuoden 2018 kesäkuussa, kunta käynnisti ainutlaatuisen kokeilun.

Kunnalla on oma pikkubussi, jolla hoidetaan osa koululaiskuljetuksista. Bussilla hoidetaan myös koululaisten urheilu- ja retkikuljetuksia. Lisäksi tarjotaan kuntalaisille viikoittain ilmainen kyyti Päijät-Hämeen maakuntakeskukseen Lahteen, jossa asiakkaat voivat käydä esimerkiksi uimassa, ostoksilla tai sairaalassa tapaamassa omaisiaan.

”Koko paketti tulee kymmeniä prosentteja halvemmaksi kuin vastaava ulkoa ostettu kuljetuspalvelu.”

Kuljetussuunnittelija Petri Kärki tarjoaa yksinkertaista Asikkalan reseptiä kaikille maaseutumaisille kunnille. ”Kunnalle kannattaa hankkia oma huoltoleasing-pikkubussi ja kuljetuskoordinaattori, joka osaa myös ajaa bussia.”

Koulujen lukujärjestyksiä optimoimalla voidaan hyödyntää markkinaehtoinen bussiliikenne koululaiskuljetuksissa mahdollisimman hyvin. Lopuista kuljetuksista mahdollisimman suuri osa hoidetaan kunnan omalla bussilla.

”Tähän voidaan yhdistää ilmaiset asiointikyydit, vaihtoyhteydet kaukoliikenteeseen ja koulujen retket. Näin saadaan enemmän palvelua vähemmällä rahalla. Jos mukaan otetaan vielä sote-kyydit, tehokkuus kasvaa entisestään.”

Asikkala on käynnistänyt myös toisen pioneerihankkeen, jossa on aineksia valtakunnalliseksi malliksi. Kunnassa on käytössä palveluseteli, jolla tuetaan säännöllisesti joukkoliikennettä käyttävien matkakuluja.

Palveluseteli paikkaa aukkoa, jonka valtakunnallisen seutulippujärjestelmän lakkauttaminen aiheutti. Seutulippu oli valtion ja kuntien tukema alueellinen joukkoliikenteen kausilippu, joka oli erityisesti työmatkalaisten ja opiskelijoiden suosiossa.

Vuonna 2009 viran­omaiset tulkitsivat EU:n kilpailu­lainsää­däntöä niin, että markkina­ehtoiselle joukko­liikenteelle ei voi maksaa valtion­tukea esimerkiksi tuettujen lippu­tuotteiden muodossa. Sen jälkeen alueellisia seutu­lippuja on lakkautettu asteittain, ja viimeisetkin loppuvat vuoden 2019 kesällä.

”Kun seutu­lippu lakkautettiin, matkustamisen hinta kaksinkertaistui. Pelkäsimme, että autottomat alkavat muuttaa pois kunnasta. Olimme myös kestävän kehityksen kannalta huolissamme yksityisautoilun lisääntymisestä”, Asikkalan sivistysjohtaja Juha Leppialho kuvailee.

Palvelusetelin käytännön toteutus on mahdollisimman yksinkertainen. Kuntalaiset saavat Matkahuollon sarjalipun puoleen hintaan, ja kunta maksaa loput.

”60 prosenttia seutulippulaisista on siirtynyt käyttämään palveluseteliä. Tällä on myös pelastettu monta bussivuoroa”, Leppialho kertoo.

Myös palveluseteli merkitsee kunnalle säästöä kahdella tavalla. Ensinnäkin kunnan verotulot kasvavat, sillä henkilöautoa työmatkoihin käyttävä voi vähentää verotuksessa matkakuluistaan vain edullisimman joukkoliikennelipun hinnan.

Lisäksi markkinaehtoisen liikenteen säilyminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin se, että kunta joutuisi kustantamaan kaikki bussivuorot omasta pussistaan.

Linja-autoliiton aluepäällikkö Tuomo Kojo toivoo, että palveluseteli leviäisi mahdollisimman laajalle. Seutulipuilla oli enimmillään noin 30 000 käyttäjää, joista osa on nyt luopunut joukkoliikenteen käytöstä.

”Seutulippu oli yhteinen lapsi, josta kaikki tykkäsivät: asiakkaat, liikennöitsijät, kunnat, ely-keskukset”, hän sanoo.

Alueellisten seutulippujen käyttöönotto vuosina 1995–2000 toi bussiliikenteeseen uusia asiakkaita ja vähensi maaseutuliikenteen lakkautuspaineita.

”Viimeisen vuosikymmenen aikana joukkoliikennetarjonta on jälleen kääntynyt laskuun. Seutulippujen lakkautus katkaisi kamelin selän”, Kojo suree.

Heinäkuussa 2018 voimaan tulleessa liikennepalvelulaissa selkiytettiin palvelusetelin asemaa ja mahdollistettiin myös valtion maksama tuki joukkoliikenteen käyttäjille. Käytännön toteutus ei kuitenkaan ole edennyt.

”Nyt tällaista budjettia ei ole. Kunnat voivat toteuttaa palvelusetelihankkeita, ja se on kannustettavaa”, yksikön johtaja Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä muotoilee.

Asikkalasta lähtee ministeriöön terveisiä kunnantalon lisäksi myös linja-auton kyydistä. ”Palveluseteli on helppo ja edullinen ratkaisu, jonka ansiosta perheemme pärjää yhdellä autolla”, työmatkalainen Pirkko Lohtari kiittelee.

”Palveluseteliasiakkaat tekevät vuoroillamme 15 000 matkaa vuodessa, mikä on auttanut liikenteen säilyttämisessä. Olisi hyvä, jos palveluseteli laajenisi ja valtio tulisi mukaan”, linja-autoliikennöitsijä Janne Nieminen sanoo.

Fakta

Asikkala panostaa joukkoliikenteeseen


 Päijäthämäläisellä kunnalla on oma pikkubussi, jota kunnan liikennesuunnittelija ajaa itse.

 Koulukuljetusten lisäksi bussilla muun muassa järjestetään kuntalaisille ilmaisia kyytejä naapurikaupunkiin Lahteen.

 Asikkala on myös ottanut käyttöön palvelusetelin, jolla kunta korvaa säännöllisesti joukkoliikennettä käyttävien kuluja noin 50 prosenttia.

 Palveluseteli korvaa seutulipun, joka lakkautettiin EU:n kilpailulainsäädännön vastaisena.

 Linja-autoliitto toivoo palvelusetelin laajenevan valtakunnalliseksi ja myös valtion osallistuvan matkustamisen tukemiseen.

 Lakkautetulla seutulipulla oli enimmillään noin 30 000 käyttäjää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  6. 6

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  9. 9

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  10. 10

   Väkivallan ja vainon uhrit jättävät hakematta lähestymis­kieltoja uuden maksun vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää