Kotimaa

Jari Aarniota epäillään yhä murhasta – vanhat telekuuntelut toivat uutta tietoa palkkamurhasta

Tutkinta vuonna 2003 tapahtuneesta palkkamurhasta valmistui ja lähti loppulausunnoille.

Jari Aarnioon kytkeytyvän palkkamurhan esitutkinta on saatu valmiiksi ja lähetetty asianosaisille loppulausunnoille. Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta epäillään edelleen osallisuudesta ruotsinturkkilaisen alamaailman miehen murhaan. Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa.

Rikosnimike sekä Aarnion että Vilhusen osalta on murha. Aarnion rikosepäily koskee sitä, että hän tiesi murhahankkeesta etukäteen, muttei ryhtynyt toimiin henkirikoksen estämiseksi.

Sekä Aarnio että Vilhunen kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haaviston mukaan tutkinnassa on saatu palautettua telekuuntelutallenteita, jotka eivät olleet alkuperäisten murhatutkijoiden käytössä.

Murhaepäillyt olivat ennen henkirikosta Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin kuuntelussa huumerikosepäilyjen takia. Huumepoliisit eivät Haaviston mukaan kuitenkaan luovuttaneet Helsingin väkivaltarikosyksikölle kaikkea olennaista materiaalia.

Alkuperäisen murhatutkinnan jälkeen neljä miestä sai elinkautiset vankeusrangaistukset osallisuudestaan murhaan. Kolme heistä tuomittiin tekijöinä, yksi yllyttäjänä.


Palautetuilta tallenteilta on paljastunut uusia yhteyksiä epäiltyjen välillä, Haavisto kertoo. Hän ei osaa sanoa, miksi huumepoliisi ei aikoinaan luovuttanut kaikkia olennaisia tallenteita murhatutkijoiden käyttöön.

Huumepoliisin tekemästä huumerikosepäilystä ei koskaan löytynyt näyttöä, vaan poliisi lopetti tutkinnan. Haavisto ei halua arvioida, hakiko huumepoliisi murhaepäillyt kuunteluun tekaistuilla perusteilla.

Ensimmäisen murhatutkinnan pöytäkirjoista selviää, että Vilhusen osuus tutkittiin erittäin ohuesti, vaikka tutkinnassa ilmeni, että hän oli pitänyt tiivistä yhteyttä murhaepäiltyihin. Hän oli esimerkiksi tavannut kaksi heistä murhaa edeltävänä iltana, ja murhan jälkeisenä päivänä hän tapasi heidät uudelleen.

STT kertoi helmikuussa, että Aarnio ilmoitti murhahankkeesta Ruotsin poliisille lähes puoli vuotta ennen tekoa. Pöytäkirjoista ilmenee, että Ruotsin poliisi välitti varoituksen uhrille ja yritti vaikuttaa siihen, ettei tämä lähtisi Suomeen lapsuudenkaverinsa luo.

Varoituksista huolimatta mies pakeni Suomeen Ruotsin alamaailmaa, ja vajaan kuukauden kuluttua hänet murhattiin. Yksi murhaajista oli hänen lapsuudenkaverinsa. Ruumista ei ole vieläkään löytynyt.

Haavisto ei halua kertoa, mitä Jari Aarnio on kuulusteluissa kertonut tapahtumista. Kuitenkin jo Aarnion Ruotsiin välittämä varoitus osoittaisi, että hän on tiennyt murhahankkeesta, Haavisto kommentoi tietoa Aarnion Ruotsin-varoituksesta.

Tapahtuma-aikaan murhan valmistelu ei ollut rikos. Haavisto pitää kuitenkin selvänä, että poliisilla olisi ollut velvollisuus puuttua tiedossaan olevaan suunnitelmaan.

”En ymmärrä, miksi pitää antaa jonkun kuolla sen takia, että murhan valmistelu ei ole rikos.”

Kahta Aarnion alaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäilyjen mukaan he saivat murhan jälkeen tietoonsa Aarnion menettelyn, mutta eivät ilmoittaneet siitä syyttäjälle. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Haavisto korostaa, että poliisi ei lain mukaan saa tehdä edes esiselvittelyä poliisimiehen epäillyssä rikoksessa. Kaikki epäillyt rikokset on saatettava syyttäjän harkittavaksi. Syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana poliisimiesten epäillyissä virkarikoksissa.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei ole vielä saanut loppulausunnoille siirtyvää esitutkintapöytäkirjaa nähtäville. Fredman viittaa viime kesän vangitsemisistunnon lopputulokseen.

”Vilhusta on esitetty asiassa vangittavaksi kesällä 2018. Vaatimus hylättiin, koska ei ollut todennäköisiä syitä [epäillä Vilhusta murhasta].”

Myös Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo, että saa esitutkintapöytäkirjan vasta torstaina.

”Aarnion kanta on, että häntä vastaan on sommiteltu täysin perusteeton rikosepäily. Ei hänellä ole ollut mitään yksilöityä tietoa Ünsalin murhasta, sen tekijöistä, tekopaikasta tai tekoajankohdasta. Eikä hän ole ottanut Volkan Ünsalin suojelemista tehtäväkseen.”

Leppiniemi ei halua pöytäkirjaa näkemättä ottaa kantaa tietoihin siitä, että Aarnio olisi varoittanut Ünsalia koskevista murha-aikeista ruotsalaisia kollegoitaan.

”Aarnion kanta on se, että kaikki saatu tieto on asianmukaisesti kerrottu sinne, minne se on pitänytkin kertoa.”

Fakta

Volkan Ünsalin murha


 Ruotsissa asunut, turkkilaistaustainen Volkan Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003.

 Murhasta tuomittiin elinkautisiin rangaistuksiin neljä miestä.

 Yksi tuomituista oli chilenruotsalainen Leopoldo Fernando Gonzalez Carmona. Hovioikeuden tuomion mukaan hän oli murhan tilaaja.

 Murhan motiivi liittyi siihen, että Ünsal oli kertonut Ruotsin poliisille Arlandan lentokentällä tapahtuneesta rahankuljetusryöstöstä.

 Murhasta tuomittiin myös Raimo Andersson ja Janne Raninen, jotka tunsivat sekä Carmonan että Ünsalin. Lisäksi tuomittiin Jani Leinonen.

 Raimo Andersson joutui henkirikoksen uhriksi vankilomalla vuosi sitten.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää