Kotimaa

Jari Aarniota epäillään yhä murhasta – vanhat telekuuntelut toivat uutta tietoa palkkamurhasta

Tutkinta vuonna 2003 tapahtuneesta palkkamurhasta valmistui ja lähti loppulausunnoille.

Jari Aarnioon kytkeytyvän palkkamurhan esitutkinta on saatu valmiiksi ja lähetetty asianosaisille loppulausunnoille. Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta epäillään edelleen osallisuudesta ruotsinturkkilaisen alamaailman miehen murhaan. Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa.

Rikosnimike sekä Aarnion että Vilhusen osalta on murha. Aarnion rikosepäily koskee sitä, että hän tiesi murhahankkeesta etukäteen, muttei ryhtynyt toimiin henkirikoksen estämiseksi.

Sekä Aarnio että Vilhunen kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haaviston mukaan tutkinnassa on saatu palautettua telekuuntelutallenteita, jotka eivät olleet alkuperäisten murhatutkijoiden käytössä.

Murhaepäillyt olivat ennen henkirikosta Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin kuuntelussa huumerikosepäilyjen takia. Huumepoliisit eivät Haaviston mukaan kuitenkaan luovuttaneet Helsingin väkivaltarikosyksikölle kaikkea olennaista materiaalia.

Alkuperäisen murhatutkinnan jälkeen neljä miestä sai elinkautiset vankeusrangaistukset osallisuudestaan murhaan. Kolme heistä tuomittiin tekijöinä, yksi yllyttäjänä.


Palautetuilta tallenteilta on paljastunut uusia yhteyksiä epäiltyjen välillä, Haavisto kertoo. Hän ei osaa sanoa, miksi huumepoliisi ei aikoinaan luovuttanut kaikkia olennaisia tallenteita murhatutkijoiden käyttöön.

Huumepoliisin tekemästä huumerikosepäilystä ei koskaan löytynyt näyttöä, vaan poliisi lopetti tutkinnan. Haavisto ei halua arvioida, hakiko huumepoliisi murhaepäillyt kuunteluun tekaistuilla perusteilla.

Ensimmäisen murhatutkinnan pöytäkirjoista selviää, että Vilhusen osuus tutkittiin erittäin ohuesti, vaikka tutkinnassa ilmeni, että hän oli pitänyt tiivistä yhteyttä murhaepäiltyihin. Hän oli esimerkiksi tavannut kaksi heistä murhaa edeltävänä iltana, ja murhan jälkeisenä päivänä hän tapasi heidät uudelleen.

STT kertoi helmikuussa, että Aarnio ilmoitti murhahankkeesta Ruotsin poliisille lähes puoli vuotta ennen tekoa. Pöytäkirjoista ilmenee, että Ruotsin poliisi välitti varoituksen uhrille ja yritti vaikuttaa siihen, ettei tämä lähtisi Suomeen lapsuudenkaverinsa luo.

Varoituksista huolimatta mies pakeni Suomeen Ruotsin alamaailmaa, ja vajaan kuukauden kuluttua hänet murhattiin. Yksi murhaajista oli hänen lapsuudenkaverinsa. Ruumista ei ole vieläkään löytynyt.

Haavisto ei halua kertoa, mitä Jari Aarnio on kuulusteluissa kertonut tapahtumista. Kuitenkin jo Aarnion Ruotsiin välittämä varoitus osoittaisi, että hän on tiennyt murhahankkeesta, Haavisto kommentoi tietoa Aarnion Ruotsin-varoituksesta.

Tapahtuma-aikaan murhan valmistelu ei ollut rikos. Haavisto pitää kuitenkin selvänä, että poliisilla olisi ollut velvollisuus puuttua tiedossaan olevaan suunnitelmaan.

”En ymmärrä, miksi pitää antaa jonkun kuolla sen takia, että murhan valmistelu ei ole rikos.”

Kahta Aarnion alaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäilyjen mukaan he saivat murhan jälkeen tietoonsa Aarnion menettelyn, mutta eivät ilmoittaneet siitä syyttäjälle. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Haavisto korostaa, että poliisi ei lain mukaan saa tehdä edes esiselvittelyä poliisimiehen epäillyssä rikoksessa. Kaikki epäillyt rikokset on saatettava syyttäjän harkittavaksi. Syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana poliisimiesten epäillyissä virkarikoksissa.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei ole vielä saanut loppulausunnoille siirtyvää esitutkintapöytäkirjaa nähtäville. Fredman viittaa viime kesän vangitsemisistunnon lopputulokseen.

”Vilhusta on esitetty asiassa vangittavaksi kesällä 2018. Vaatimus hylättiin, koska ei ollut todennäköisiä syitä [epäillä Vilhusta murhasta].”

Myös Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo, että saa esitutkintapöytäkirjan vasta torstaina.

”Aarnion kanta on, että häntä vastaan on sommiteltu täysin perusteeton rikosepäily. Ei hänellä ole ollut mitään yksilöityä tietoa Ünsalin murhasta, sen tekijöistä, tekopaikasta tai tekoajankohdasta. Eikä hän ole ottanut Volkan Ünsalin suojelemista tehtäväkseen.”

Leppiniemi ei halua pöytäkirjaa näkemättä ottaa kantaa tietoihin siitä, että Aarnio olisi varoittanut Ünsalia koskevista murha-aikeista ruotsalaisia kollegoitaan.

”Aarnion kanta on se, että kaikki saatu tieto on asianmukaisesti kerrottu sinne, minne se on pitänytkin kertoa.”

Fakta

Volkan Ünsalin murha


 Ruotsissa asunut, turkkilaistaustainen Volkan Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003.

 Murhasta tuomittiin elinkautisiin rangaistuksiin neljä miestä.

 Yksi tuomituista oli chilenruotsalainen Leopoldo Fernando Gonzalez Carmona. Hovioikeuden tuomion mukaan hän oli murhan tilaaja.

 Murhan motiivi liittyi siihen, että Ünsal oli kertonut Ruotsin poliisille Arlandan lentokentällä tapahtuneesta rahankuljetusryöstöstä.

 Murhasta tuomittiin myös Raimo Andersson ja Janne Raninen, jotka tunsivat sekä Carmonan että Ünsalin. Lisäksi tuomittiin Jani Leinonen.

 Raimo Andersson joutui henkirikoksen uhriksi vankilomalla vuosi sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi hallitus voi saada ikäviä yllätyksiä maailmalta

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  8. 8

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  10. 10

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää