Kotimaa

”Ennen vanhaan koulu loppui, kun kirkossa sanottiin aamen” – Pääsiäiskirkkoon osallistuminen on monessa koulussa muuttunut

Opetushallituksen ohjeen mukaan uskonnollisten tilaisuuksien ajaksi on tarjottava myös vaihtoehtoista toimintaa.

Monissa kouluissa osallistutaan yhä seurakunnan kanssa järjestettävään pääsiäiskirkkoon. Koulu voi osallistua kirkossa pidettävään tilaisuuteen tai tilaisuus saattaa olla myös koulun tiloissa.

Seurakunnat voivat myös järjestää kirkon sijasta näytelmällisiä pääsiäiskuvaelmia tai pääsiäispolkuja.

Opetushallitus on laatinut lainsäädännön pohjalta ohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. Niiden mukaan pääsiäiskirkko ja niihin rinnastettavat tapahtumat ovat uskonnon harjoittamista, jonka tulee olla erillään koulun muusta toiminnasta.

Uskonnon opetuksesta vastaava opetusneuvos Kati Mikkola kertoo, että tältä osin ne eroavat esimerkiksi koulun perinteisistä juhlista, kuten joulujuhlasta tai kevätjuhlasta.

”Yksi uskonnollinen elementti esimerkiksi joulujuhlassa, kuten yhden virren laulaminen, ei vielä tee koko tilaisuudesta uskonnollista. Sen sijaan esimerkiksi pääsiäiskirkko on jo sitä”, Mikkola sanoo.

Mikkola korostaa, että päätöksen uskonnolliseen tilaisuuteen osallistumisesta tekee lapsen huoltaja, eikä se riipu siitä, onko lapsi evankelis-luterilaisessa uskonnon opetuksessa, elämänkatsomustiedon opetuksessa tai muun uskonnon opetuksessa.

”Koulujen pitää siten tiedottaa ohjelman sisällöstä vanhemmille, jotta nämä voivat päätöksen tehdä”, Mikkola kertoo.

Uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten aikana koulun on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä myös vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa, jonka tulee olla luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista. Se ei siis saa olla esimerkiksi läksyjen lukua tai tavaroiden järjestelyä.

Opetushallitukseen tulee aika ajoin yhteydenottoja myös uskonnollisista tapahtumista, kertoo lakimies Sanna Haanpää. Ne ovat hänen mukaansa useimmiten koskeneet korvaavan toiminnan järjestämistä.

Uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä ei saa ohjeen mukaan aiheutua oppilaalle leimautumista. Olennaista myös on, että oppilaan huoltajalle jää vapaus valita, osallistuuko oppilas uskonnollista ainesta sisältyviin tilaisuuksiin ja toimituksiin.

Lait ja ohjeet eivät kuitenkaan kiellä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä koulussa.

”Suomessa on lähdetty siitä, että uskonnonvapauden pitää toteutua molempiin suuntiin. Uskonnollisia tilaisuuksia tai uskonnollista sisältöä ei ole kouluissa kielletty, eikä sen järjestämiselle ole estettä. Siitä pitää kuitenkin olla mahdollisuus jättäytyä pois ja saada tilalle yhtä tasokasta toimintaa”, Mikkola kertoo.

Helsingissä Torpparinmäen peruskoulussa pääsiäiskirkkoa on vietetty muutamia vuosia. Lukuvuoden lopussa olevasta kevätkirkosta luovuttiin ja tilaisuus siirrettiin pääsiäiseen, kertoo rehtori Rita Argillander.

”Koulustamme suurin osa oppilaista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, ja pääsiäiskirkko on sen yhtenä juhlana muiden joukossa.”

Kirkko järjestetään yhdessä seurakunnan kanssa koulussa, mutta sen ajaksi tarjotaan kuitenkin aina myös korvaavaa ohjelmaa. Siihen osallistuu noin 15 prosenttia koulun oppilaista.

”Ajatus on, että samalla tavalla kuin pääsiäiskirkko kuuluu kirkkovuoden tiettyyn teemaan, myös muussa ohjelmassa nostetaan vuodenkiertoon liittyviä teemoja.”

Argillanderin mukaan vanhemmilta on tullut palautetta, jonka mukaan on vain hyvä, että koulu avaa vapaapäivien merkitystä ja sitä, miksi jotain tiettyä pyhää tai perinnettä vietetään.

”Katsomme, että se on osa kulttuurin tuntemusta.”

Espoolaisessa Matinlahden koulussa sen sijaan pääsiäiskirkkoon ei tänä vuonna osallistuta. Koulun vs. rehtori Kirsi Paukku kertoo, ettei päätökseen liity dramatiikkaa.

”Espoossa on tavallista, että kouluissa valitaan jompikumpi, pääsiäiskirkko tai kevätkirkko, kumpi nyt koulun aikatauluun sopii paremmin. Me päätimme tänä vuonna, että se on kevätkirkko”, Paukku kertoo.

Kevätkirkko järjestetään Paukun mukaan lukuvuoden viimeisillä viikoilla, mutta se ei korvaa kuitenkaan koulun kevätjuhlaa, joka on kaikille yhteinen.

Matinkylän koulussa kirkkoon osallistuu noin kaksi kolmasosaa koulun oppilaista. Koulussa on paljon oppilaita, jotka kuuluvat muihin kuin kristillisiin uskontokuntiin sekä paljon elämänkatsomustiedon oppilaita. Heille järjestetään korvaavaa ohjelmaa kirkon ajaksi.

Jos kuuluu toiseen uskontokuntaan ja haluaa osallistua kirkkoon, sen voi halutessaan Paukun mukaan tehdä. ”Asiaa ei koeta meillä ongelmaksi. Meillä on hyvin monikulttuurinen koulu, jossa huoltajat ovat tehneet mielellään yhteistyötä.”

Kirkkoon osallistuvien määrä on vähentynyt Paukun mukaan muutamassa kymmenessä vuodessa merkittävästi. Hän on toiminut nykyisessä koulussa vasta syksystä mutta työskennellyt rehtorina muissa Espoon kouluissa.

”Korvaavan ohjelmaan osallistuvia oppilaita on tätä nykyä niin paljon, että me järjestämme useita tilaisuuksia, joissa on suunniteltu ohjelmaa eri-ikäisille oppilaan ikätaso huomioiden.”

 

”Ennen vanhaan koulu loppui, kun kirkossa sanottiin aamen.”

Myös Kuopion Neulamäen koulussa osallistutaan tänä vuonna pääsiäiskirkkoon. Kirkkoon osallistumisesta päätetään lukuvuosi kerrallaan.

”Se on keskellä koulupäivää. Sitä ennen on oppitunteja, ja sen jälkeen opetus jatkuu normaalisti”, kertoo rehtori Veli-Pekka Tikka.

Koulussa kunnioitetaan huoltajien mielipiteitä, mutta kuunnellaan myös oppilaiden omia toiveita.

”Varsinkin rippikouluikää lähestyvät yläkoululaiset pohtivat itsekin näitä asioita, ja he ovat itse hyvin valveutuneita. Eri asia on, jos haluaa mukavuuden tai kavereiden takia valita toisin, niin sitä harkitaan vähän eri tavalla. Ketään ei lähdetä kuitenkaan pakottamaan.”

Tikan mukaan uskonnollisiin tilaisuuksiin suhtautuminen on muuttunut koulumaailmassa vuosien varrella. ”Ennen vanhaan koulu loppui, kun kirkossa sanottiin aamen.”

Joroisten yhtenäiskoulussa pääsiäiskirkko ei ole yhtä vahva perinne kuin joulukirkko, kertoo apulaisjohtaja Satu Immonen.

”Suhtaudumme siihen sensitiivisesti. Yleisiä lupia kysymme joka vuosi syksyllä, ja kirkkoon osallistumisesta tiedotamme erikseen.”

Immosen mukaan koulussa on yhdessä seurakunnan kanssa keskusteltu laajemminkin, mitä yhteistyö seurakunnan kanssa tarkoittaa.

”Esimerkiksi päivänavaukset on linjattu tilaisuuksiksi, joita ei katsota uskonnon harjoittamiseksi. Niissä voi olla sisältönä yksi virsi, mutta se ei tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Laulaja Moby väittää tapailleensa nuorta Natalie Portmania – Portman kieltää tapailun ja puhuu ”vanhemmasta miehestä, joka käyttäytyi karmivasti”

  6. 6

   Tutkijat valmistivat olutta faaraoiden aikaisella hiivalla

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä on valko­viinin aikaa, ja HS:n testissä kaksi erottui edukseen: Näissä hana­pakkauksissa hinta ja laatu ovat kohdillaan

   Tilaajille
  9. 9

   Sadat lapset ovat saaneet hiv-tartuntoja Pakistanissa, eikä kukaan tiedä miksi

  10. 10

   Professori: Suomen turvapaikkapolitiikassa ei enää kiristämisvaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  5. 5

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  6. 6

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  7. 7

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  10. 10

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää