Kotimaa

”Ennen vanhaan koulu loppui, kun kirkossa sanottiin aamen” – Pääsiäiskirkkoon osallistuminen on monessa koulussa muuttunut

Opetushallituksen ohjeen mukaan uskonnollisten tilaisuuksien ajaksi on tarjottava myös vaihtoehtoista toimintaa.

Monissa kouluissa osallistutaan yhä seurakunnan kanssa järjestettävään pääsiäiskirkkoon. Koulu voi osallistua kirkossa pidettävään tilaisuuteen tai tilaisuus saattaa olla myös koulun tiloissa.

Seurakunnat voivat myös järjestää kirkon sijasta näytelmällisiä pääsiäiskuvaelmia tai pääsiäispolkuja.

Opetushallitus on laatinut lainsäädännön pohjalta ohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. Niiden mukaan pääsiäiskirkko ja niihin rinnastettavat tapahtumat ovat uskonnon harjoittamista, jonka tulee olla erillään koulun muusta toiminnasta.

Uskonnon opetuksesta vastaava opetusneuvos Kati Mikkola kertoo, että tältä osin ne eroavat esimerkiksi koulun perinteisistä juhlista, kuten joulujuhlasta tai kevätjuhlasta.

”Yksi uskonnollinen elementti esimerkiksi joulujuhlassa, kuten yhden virren laulaminen, ei vielä tee koko tilaisuudesta uskonnollista. Sen sijaan esimerkiksi pääsiäiskirkko on jo sitä”, Mikkola sanoo.

Mikkola korostaa, että päätöksen uskonnolliseen tilaisuuteen osallistumisesta tekee lapsen huoltaja, eikä se riipu siitä, onko lapsi evankelis-luterilaisessa uskonnon opetuksessa, elämänkatsomustiedon opetuksessa tai muun uskonnon opetuksessa.

”Koulujen pitää siten tiedottaa ohjelman sisällöstä vanhemmille, jotta nämä voivat päätöksen tehdä”, Mikkola kertoo.

Uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten aikana koulun on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä myös vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa, jonka tulee olla luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista. Se ei siis saa olla esimerkiksi läksyjen lukua tai tavaroiden järjestelyä.

Opetushallitukseen tulee aika ajoin yhteydenottoja myös uskonnollisista tapahtumista, kertoo lakimies Sanna Haanpää. Ne ovat hänen mukaansa useimmiten koskeneet korvaavan toiminnan järjestämistä.

Uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä ei saa ohjeen mukaan aiheutua oppilaalle leimautumista. Olennaista myös on, että oppilaan huoltajalle jää vapaus valita, osallistuuko oppilas uskonnollista ainesta sisältyviin tilaisuuksiin ja toimituksiin.

Lait ja ohjeet eivät kuitenkaan kiellä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä koulussa.

”Suomessa on lähdetty siitä, että uskonnonvapauden pitää toteutua molempiin suuntiin. Uskonnollisia tilaisuuksia tai uskonnollista sisältöä ei ole kouluissa kielletty, eikä sen järjestämiselle ole estettä. Siitä pitää kuitenkin olla mahdollisuus jättäytyä pois ja saada tilalle yhtä tasokasta toimintaa”, Mikkola kertoo.

Helsingissä Torpparinmäen peruskoulussa pääsiäiskirkkoa on vietetty muutamia vuosia. Lukuvuoden lopussa olevasta kevätkirkosta luovuttiin ja tilaisuus siirrettiin pääsiäiseen, kertoo rehtori Rita Argillander.

”Koulustamme suurin osa oppilaista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, ja pääsiäiskirkko on sen yhtenä juhlana muiden joukossa.”

Kirkko järjestetään yhdessä seurakunnan kanssa koulussa, mutta sen ajaksi tarjotaan kuitenkin aina myös korvaavaa ohjelmaa. Siihen osallistuu noin 15 prosenttia koulun oppilaista.

”Ajatus on, että samalla tavalla kuin pääsiäiskirkko kuuluu kirkkovuoden tiettyyn teemaan, myös muussa ohjelmassa nostetaan vuodenkiertoon liittyviä teemoja.”

Argillanderin mukaan vanhemmilta on tullut palautetta, jonka mukaan on vain hyvä, että koulu avaa vapaapäivien merkitystä ja sitä, miksi jotain tiettyä pyhää tai perinnettä vietetään.

”Katsomme, että se on osa kulttuurin tuntemusta.”

Espoolaisessa Matinlahden koulussa sen sijaan pääsiäiskirkkoon ei tänä vuonna osallistuta. Koulun vs. rehtori Kirsi Paukku kertoo, ettei päätökseen liity dramatiikkaa.

”Espoossa on tavallista, että kouluissa valitaan jompikumpi, pääsiäiskirkko tai kevätkirkko, kumpi nyt koulun aikatauluun sopii paremmin. Me päätimme tänä vuonna, että se on kevätkirkko”, Paukku kertoo.

Kevätkirkko järjestetään Paukun mukaan lukuvuoden viimeisillä viikoilla, mutta se ei korvaa kuitenkaan koulun kevätjuhlaa, joka on kaikille yhteinen.

Matinkylän koulussa kirkkoon osallistuu noin kaksi kolmasosaa koulun oppilaista. Koulussa on paljon oppilaita, jotka kuuluvat muihin kuin kristillisiin uskontokuntiin sekä paljon elämänkatsomustiedon oppilaita. Heille järjestetään korvaavaa ohjelmaa kirkon ajaksi.

Jos kuuluu toiseen uskontokuntaan ja haluaa osallistua kirkkoon, sen voi halutessaan Paukun mukaan tehdä. ”Asiaa ei koeta meillä ongelmaksi. Meillä on hyvin monikulttuurinen koulu, jossa huoltajat ovat tehneet mielellään yhteistyötä.”

Kirkkoon osallistuvien määrä on vähentynyt Paukun mukaan muutamassa kymmenessä vuodessa merkittävästi. Hän on toiminut nykyisessä koulussa vasta syksystä mutta työskennellyt rehtorina muissa Espoon kouluissa.

”Korvaavan ohjelmaan osallistuvia oppilaita on tätä nykyä niin paljon, että me järjestämme useita tilaisuuksia, joissa on suunniteltu ohjelmaa eri-ikäisille oppilaan ikätaso huomioiden.”

 

”Ennen vanhaan koulu loppui, kun kirkossa sanottiin aamen.”

Myös Kuopion Neulamäen koulussa osallistutaan tänä vuonna pääsiäiskirkkoon. Kirkkoon osallistumisesta päätetään lukuvuosi kerrallaan.

”Se on keskellä koulupäivää. Sitä ennen on oppitunteja, ja sen jälkeen opetus jatkuu normaalisti”, kertoo rehtori Veli-Pekka Tikka.

Koulussa kunnioitetaan huoltajien mielipiteitä, mutta kuunnellaan myös oppilaiden omia toiveita.

”Varsinkin rippikouluikää lähestyvät yläkoululaiset pohtivat itsekin näitä asioita, ja he ovat itse hyvin valveutuneita. Eri asia on, jos haluaa mukavuuden tai kavereiden takia valita toisin, niin sitä harkitaan vähän eri tavalla. Ketään ei lähdetä kuitenkaan pakottamaan.”

Tikan mukaan uskonnollisiin tilaisuuksiin suhtautuminen on muuttunut koulumaailmassa vuosien varrella. ”Ennen vanhaan koulu loppui, kun kirkossa sanottiin aamen.”

Joroisten yhtenäiskoulussa pääsiäiskirkko ei ole yhtä vahva perinne kuin joulukirkko, kertoo apulaisjohtaja Satu Immonen.

”Suhtaudumme siihen sensitiivisesti. Yleisiä lupia kysymme joka vuosi syksyllä, ja kirkkoon osallistumisesta tiedotamme erikseen.”

Immosen mukaan koulussa on yhdessä seurakunnan kanssa keskusteltu laajemminkin, mitä yhteistyö seurakunnan kanssa tarkoittaa.

”Esimerkiksi päivänavaukset on linjattu tilaisuuksiksi, joita ei katsota uskonnon harjoittamiseksi. Niissä voi olla sisältönä yksi virsi, mutta se ei tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kovempia huumetuomioita vaatineen Brasilian presidentin seurueen G20-matka keskeytyi Espanjassa, kun lentokoneesta löytyi 39 kiloa kokaiinia

  2. 2

   Jari Aarnio ilmoittautuu vankilaan itse, sanoo asian­ajaja Riitta Leppi­niemi – Aarniosta tehtiin normaali etsintä­kuulutus

  3. 3

   Pitseriasta löytyi luvatta työskentelevä mies, jolla ei ole minkään maan kansalaisuutta – Miten se on mahdollista?

  4. 4

   Krapula tai kova jännittäminen aiheuttavat helposti vapinaa, mutta joskus vapina on oire vakavasta sairaudesta

  5. 5

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  6. 6

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  7. 7

   Suomalaiset ovat luottaneet sokeasti poliisit ja rosvot -jakoon, ja sen varaan Jari Aarnio rakensi rikollisen imperiuminsa

  8. 8

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  9. 9

   Video näyttää, kuinka 17-vuotias nuorukainen ottaa kopin toisen kerroksen ikkunasta putoavasta lapsesta

  10. 10

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  4. 4

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  5. 5

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  6. 6

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  7. 7

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  8. 8

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  9. 9

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  10. 10

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää