Kotimaa

Heroiini korvautui Subutexilla lähes 20 vuotta sitten, mutta viranomaiset pelkäävät huumeen uutta tulemista: Tulli takavarikoi isoimman heroiinierän vuosiin

Tyypillisimmin huumekuolema aiheutuu Suomessa sekakäytön vuoksi.

Juhannuksen 2001 aikoihin Juha-Pekka Pääskysaaren vaihtoehtoina oli kävellä junan alle tai lopettaa heroiinin käyttö ja kestää kammottavat vieroitusoireet.

Kädet ja kaula olivat tulehtuneet, sydän ei toiminut kunnolla ja keuhkot tuntuivat olevan rutussa. Jalat eivät pitäneet noustessa.

”Jotenkin aina puhuin, että lähdetään vapaana jonnekin. Että siellä on rokkia ja naisia ja kokaiinia. Ja sitten se tarina päättyi 15 vuotta myöhemmin Kontulan häkkikellariin jotain lampun jalkoja kaivellessa otsalamppu päässä”, Pääskysaari kertoo.

Pääskysaaren heroiinimuistot ovat ajalta, jolloin Suomea riivasi paha heroiiniepidemia. Hän itse pääsi aineesta eroon ilman korvaavia tuotteita. Koko epidemian päättymiseen samoihin aikoihin vaikutti kuitenkin korvaushoitojen ilmestyminen.

Vuosituhannen taitteen jälkeen markkinoille tuli hitaasti vaikuttava opioidi nimeltä buprenorfiini, jonka tunnetuin tuotenimi on Subutex. Tabletti tulee lääkepakkauksesta, minkä vuoksi sen puhtaus ja vaikuttavan aineen määrä ovat käyttäjän tiedossa ennalta.

Subutex on saavuttanut Suomessa vankan suosion. Silti viranomaiset ovat herkillä merkeistä, jotka voisivat viitata pirullisen heroiinin uuteen tulemiseen.

Tammikuussa Postitullin haaviin jäi huolestuttava löydös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tulli takavarikoi kahdessa pakkauksessa liki puoli kiloa heroiinia.

”Toivon, että markkinoita ei ole. Mutta jos heroiinia tulee 483 grammaa, pelkään, että markkinat löytyvät”, sanoo tulliylitarkastaja Tero Virtanen.

Virtasen laskelman mukaan takavarikoidusta puolesta kilosta 66-prosenttista heroiinia olisi voinut tehdä vähintään 10 000 käyttöannosta. Jatkettuina käyttöannoksia olisi voinut tulla huomattavasti enemmän.

Puoli kiloa heroiinia ei vielä vastaa heroiiniepidemian ajan pahimpia määriä, mutta viimeksi Tullin heroiinitakavarikot koko vuonna ylittivät puoli kiloa 2011. Poliisin puolella löydökset tutkii rikostekninen laboratorio, jossa viimeinen puolta kiloa lähentelevä määrä on vuodelta 2010.Tammikuisen takavarikkojutun kotietsinnöissä löytyi heroiinin sijasta liki kaksi kiloa psykoaktiivisia kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä aineita.

Virtasen mukaan mitään varmuutta ei silti ole siitä, etteikö heroiinia olisi kulkenut maahan jo aiemmissa postilähetyksissä.

Heroiinin käyttäminen silloin tällöin on äärimmäisen harvinaista tai mahdotonta, minkä vuoksi suuri takavarikko on huono merkki.

”Heroiinin vetäminen on sellaista kopissa vetämistä. Siinä rakentaa vankilan omaan päähänsä. Se on vain ja ainoastaan sitä. Ja siinä myy kaiken moraalin. Se on aivan sama, onko se äiti, naapurin Hilkka vai vanha luokkakaveri Mikko. Kaikilta sä vedät kaiken. Se on niin helvetillinen se koukku”, Pääskysaari sanoo.

Pääskysaari parantaa nykyisin päihde- ja mielenterveystaustaisten asumisen edellytyksiä Sininauha oy:ssä. Hän kouluttautui lähihoitajaksi ja on työskennellyt päihde- ja mielenterveysongelmien parissa muun muassa työnvalmennuksen esimiehenä.

Pääskysaaren mukaan viime vuosina on ollut ilmassa vihiä, että heroiini voi lisätä suosiotaan. Kiinnostusta aineeseen on hänen mukaansa myös nuorten keskuudessa, mutta eniten sitä käyttävät yli 50-vuotiaat kovien huumeiden käyttäjät.

”Se on niiden huume, eivätkä he siitä puhu. Eivät he halua sitä tuoda näille kolmekymppisille ja nuoremmille, jotka Helsingin rautatieaseman kulmilla pyörivät. Ei nuorilla ole rahaa sitä ostaa, eivätkä he osaa sitä käyttää.”

Huumeidenkäyttöä seuraa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Toistaiseksi opioidien käytön määrä on THL:n käsityksen mukaan pysynyt tasaisena, mutta tiedon saanti juuri tästä ryhmästä ei ole aukotonta.

Johtava asiantuntija Tuukka Tammi THL:n päihteet ja riippuvuudet -yksiköstä kertoo, että käyttäjäkunnan syrjäytymisen vuoksi opioidien käytöstä ei saa luotettavaa kuvaa väestökyselyistä.

THL selvittää asiaa aika ajoin myös viranomaisten rekistereihin pohjautuvalla tutkintamenetelmällä, mutta edellinen tällainen tutkimus löytyy vuodelta 2012.

Tammen mukaan huumekuolema alkaa yleensä siitä, että käyttäjät arvioivat buprenorfiinin liian turvalliseksi. He tehostavat hidasvaikutteista Subutexia ottamalla lisäksi ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon käytettyä bentsodiatsepiinia ja alkoholia.

”Suomalainen huumekuolema on tyypillisesti sekakäyttökuolema, jossa nämä kolme ainetta ovat yhdessä. Se tapahtuu esimerkiksi nukkuessa niin, että siihen on hankala reagoida”, Tammi sanoo.

Heroiinin ja opioidien pelkoon ovat vaikuttaneet myös viime vuosikymmenen kokemukset Yhdysvalloista, jossa opioidiriippuvuus on riistäytynyt käsistä.

Yhdysvalloissa kipulääkkeitä ja muita reseptilääkkeitä saa markkinoida suoraan kuluttajille vapaasti, minkä lisäksi reseptinkirjoituskäytäntö on ollut löyhää. Tammen mukaan heroiinille ja fentanyylille syntyivät Yhdysvalloissa markkinat, kun reseptilääkkeiden saaminen kiristyi.

Yhdysvalloissa aiemmalta päihdehistorialtaan varsin viattomat ihmiset ovat päätyneet opioidikoukkuun. Tammi ei usko, että sama voisi tapahtua Suomessa.

”Ensimmäinen ehto siitä, että Suomeen syntyisi kipulääkkeiden kautta suuri opioideja tarvitsevien massa, ei varmaan toteudu. Mutta eräät kipulääkärit ovat viime vuosina huolestuneina raportoineet, että meillä on yllättävänkin paljon tällaisia opioidien jatkuvia reseptikäyttäjiä.”

Tammi ja päihteidenkäyttäjien kanssa työskentelevä Pääskysaari pitävät laillista piikitystilaa hyvänä konstina valmistautua heroiinin ja fentanyylin kaltaisten huumeiden suosion kasvuun.

Pääskysaari oli myös työstämässä aloitetta, jonka tarkoituksena on saada huumeiden pistohuoneet kokeiluun Helsingissä. Ideana on tarjota turvallinen ja laillinen tila piikittää huumeita ja säilyttää henkilökunnan kautta käyttäjille kontakti yhteiskunnan palveluihin.

”En näe, miksi sen Peran pitäisi vetää aine nivuseen sen japanilaisen turistin, Sanomatalon henkilökunnan tai vaikka Oodiin menevien keravalaisten nähden. Miksi hän ei voisi tehdä sitä piikityshuoneessa?” Pääskysaari kysyy.

Helsingin kaupunki on päättänyt esittää tulevalle hallitukselle lainsäädäntöaloitetta, joka mahdollistaisi pistohuoneen kokeilemista.

THL:n Tammen mukaan pistohuoneet ja läheisille jaettavat naloksoni-vastalääkkeet heroiinin ja fentanyylin yliannostukseen ovat paras keino ehkäistä huumekuolemia, jos aine nostaa taas päätään.

”Jos heroiini tulee Suomeen, Naloksoniohjelmat pitäisi saada käyntiin nopeasti”, Tammi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää