Kotimaa

”Suomesta on tulossa Pohjoismaiden lilliputti”, sanoo väestötutkija – Norjakin ajaa väkiluvullaan pian Suomen ohi

HS esittelee neljä vaihtoehtoista väestöennustetta, joissa maahanmuutto ja syntyvyys vaihtelevat. Kolme Suomessa työskentelevää tutkijaa kertoo, miksi he muuttivat juuri Suomeen.

Puhdas luonto, turvallinen maa, suomalainen koulu, ystävälliset ihmiset, mielenkiintoinen työ ja hyvä työyhteisö.

Muun muassa nämä asiat nousevat esiin, kun Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa työskentelevät tutkijat Susanna Csader, Hidemi Okuma ja Wujun Xu luettelevat syitä sille, mikä toi heidät Suomeen.

Kiinasta kotoisin oleva Xu on asunut perheineen Suomessa jo kahdeksan vuoden ajan. Okuma muutti lastensa kanssa Japanista Kuopioon viime kesänä ja saksalainen Csader tammikuussa.

Heidän kaltaisiaan tulijoita Suomi kaipaisi lisää.

Viisi kuukautta sitten Tilastokeskus julkaisi Suomen väestöennusteen, joka oli synkkää luettavaa. Suomen väkiluku kasvaa vielä 16 vuoden ajan, mutta kääntyy sitten laskuun.

Vuonna 2050 Suomessa on siten saman verran ihmisiä kuin nytkin eli noin 5,5 miljoonaa. Väestörakenne vaan on hyvin erilainen: väestöstä eläkeikäisiä on merkittävästi suurempi osa kuin nykyään.

Synkkä ennuste ei tullut yllätyksenä väestötieteen dosentti Ismo Söderlingille, mutta silti väestölliset madonluvut hätkähdyttivät kokenuttakin väestötutkijaa.

”Suomi on häviämässä pohjoismaisen väestökilvan. Suomesta on tulossa Pohjoismaiden lilliputtivaltio tällä menolla”, sanoo Söderling.

Hän on jäänyt eläkkeelle Siirtolaisuusinstituutin johtajan paikalta, mutta tekee yhä tutkimustyötä. Siirtolaisuusinstituutin lisäksi Söderling on työskennellyt myös Turun yliopistossa ja Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtajana.

Väestöennusteeseen vaikuttavat selvimmin syntyvyys ja maahanmuutto. Tilastokeskuksen kolmen vuoden välein tekemä väestöennuste pohjautuu sen hetkiseen syntyvyyteen ja maahanmuuttoon, joiden oletetaan pysyvän samalla tasolla ennustekauden ajan.

Syntyvyydessä ja maahanmuutossa voi kuitenkin tapahtua muutoksia, mitkä vaikuttavat ennusteeseen. Söderling halusi nähdä, miten väestöennuste muuttuisi, jos maahanmuutto tai syntyvyys olisi toisenlaista. Hän pyysi Tilastokeskukselta neljä vaihtoehtoista ennustetta, jotka on laskettu erilaisilla taustatiedoilla. Nyt hän esittelee ne HS:lle.

Mutta ensin vähän lisää synkästä nykyisestä ennusteesta ja siitä, miksi sen tulos huolestuttaa väestötutkijaa.

Söderlingin mukaan Suomen ennuste eroaa muista Pohjoismaista dramaattisesti. Kun Suomessa on 30 vuoden kuluttua saman verran ihmisiä kuin nyt, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa asukasmäärä kasvaa sikäläisten ennusteiden mukaan merkittävästi tuossa ajassa.

Pikkuruinen Islanti pysyy väestöllisesti Suomea pienempänä, mutta nykyään 5,3-miljoonainen Norja porhaltaa suomalaisten ohi jo vuonna 2030. Tämä selviää Norjan omasta väestöennusteesta.

”Muilla Pohjoismailla on ennusteissaan korkeammat hedelmällisyysluvut ja suhteessa suuremmat maahanmuuttoluvut”, Söderling selittää.

”Erityisesti Ruotsiin muutto on ollut perinteisesti pitkäaikaisempaa ja suurempaa. Maahanmuuttajien syntyvyys on korkeampi, joten toki sillä on vaikutusta Ruotsin syntyvyyteenkin. Samoin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella on ollut helpompi vaihtaa hakemus työluvaksi.”


Söderlingiä huolestuttaa se, että myös Suomen nuorten osuus kutistuu naapureita kiivaammassa tahdissa. Väestötutkijan mukaan Suomi on vuonna 2050 selvästi Pohjoismaiden pienin ja ikärakenteeltaan vanhin valtio.

Iäkäs väestörakenne johtaa kestävyysvajeeseen, kun pienten työssäkäyvien ikäluokkien on maksettava sekä suurten ikäluokkien eläkkeitä että omia tulevia eläkkeitään. Lue lisää aiheesta täältä.

”Jos taakka käy liian raskaaksi, suku­polvien välinen solidaari­suus saattaa olla koetuksella”, Söderling sanoo.

Marras­kuussa julkaistu Tilasto­keskuksen väestö­ennuste pohjautuu sen hetkiseen tietoon: suomalais­naiset synnyttävät keskimäärin 1,45 lasta ja Suomi saa muutto­voittoa 15 000 ihmisen verran vuodessa.

Nyt Ismo Söderling esittelee, miten ennuste muuttuisi toisenlaisella syntyvyydellä ja maahanmuutolla.

Vaihtoehto 1: Ei muuttovoittoa, korkea syntyvyys

Jos Suomi ei saisi lainkaan muuttovoittoa, vain korkeammalla syntyvyydellä saisimme pidettyä nykyisen väkiluvun. Jos hedelmällisyysluku olisi 1,85 lasta naista kohden, Suomen väkiluku pysyisi nykyisessä 5,5 miljoonassa vielä vuonna 2050.

Vaihtoehto 2: Ei muuttovoittoa, matala syntyvyys

Väestönkasvun kannalta pessimistisimmässä ennustemallissa muuttovoittoa ei olisi lainkaan ja hedelmällisyyskin laskisi yhä nykyisestä – mikä on Söderlingin mukaan hyvin mahdollista.

Ilman muuttovoittoa ja 1,35 lapsen hedelmällisyysluvulla Suomen asukasluku painuisi vuonna 2050 alle viiden miljoonan: 4,9 miljoonaan.

Vaihtoehto 3: Korkea maahanmuutto, alhainen syntyvyys

Söderlingin mukaan Suomen väestönkasvu nojaa maahanmuuttoon, mutta väestönkasvun jatkumiseksi maahanmuuttajia on tultava reilusti nykyistä enemmän.

Kolmannessa ennustemallissa Suomi nostaisi maahanmuuton tuoman muuttovoiton vuoteen 2030 saakka 20 000 ihmiseen vuodessa ja siitä eteenpäin 40 000 ihmiseen vuodessa.

Näillä muuttovoittoluvuilla ja alhaisella syntyvyydellä (1,35 lasta) Suomen väkiluku nousisi 6,1 miljoonaan vuonna 2050.

Vaihtoehto 4: Korkea maahanmuutto, korkea syntyvyys

Väestönkasvun kannalta optimistisimmassa mallissa sekä maahanmuutto että hedelmällisyysluku olisivat korkealla tasolla.

Muuttovoittoa tulisi kuten kolmannessa vaihtoehdossa: 20 000 ihmistä vuodessa vuoteen 2030 saakka ja siitä eteenpäin 40 000 vuodessa. Tällä yhtälöllä maan väkiluku nousisi vuonna 2050 noin 6,7 miljoonaan.

”Pysyisimme väestönkasvussa muiden Pohjoismaiden mukana”, Söderling sanoo.

”Kannattaa muistaa, että vielä vuonna 2010 hedelmällisyytemme oli korkea eli 1,83. Ja kun uusi hallitus miettii väestöasioita, niin ilman muuta työvoiman maahanmuuttoa olisi syytä helpottaa.”Suomessa syntyvyys on laskenut kahdeksana peräkkäisenä vuonna. Kolme vuotta luonnollinen väestönkasvu on ollut miinuksella eli ihmisiä on kuollut enemmän kuin on syntynyt.

Suomen väkiluku on kasvanut maahanmuuton ansiosta.

”Yleisesti ottaen väestönkasvu on enemmän yhteydessä maahanmuuttoon kuin syntyvyyteen”, Söderling sanoo.

Hänen mukaansa paineet maahanmuuton lisäämiseen kohdistuvat EU:n ulkopuolisista maista tuleviin. EU-alueella on jo nyt vapaa liikkuvuus, mutta Söderlingin mukaan se ei tuo Suomeen niin paljon muuttajia, että sillä olisi väestönkasvun kannalta merkitystä.

Söderlingin mukaan Suomen tilanne on läntisen Euroopan maista ongelmallinen myös siksi, että Suomen kantaväestön muuttotase on sitkeästi negatiivinen. Eli suomalaisia muuttaa enemmän pois maasta kuin takaisin tänne. Esimerkiksi Ruotsiin muuttaa yhä paljon suomenruotsalaisia, mutta myös suomenkielisiä.

”Meillä on erittäin kova ulosmuutto kantaväestön keskuudessa. Jos kantaväestöä muuttaisi vähemmän, tarve maahanmuuttoon olisi pienempi.”

Väestötutkijan mukaan syntyvyyskin voidaan saada nousuun, mutta siihen tarvitaan merkittäviä perhepoliittisia uudistuksia. Söderlingin mukaan Ruotsissa perhepolitiikan remontti 2000-luvun alussa kasvatti syntyvyyttä. Myös Virossa perhepoliittiset uudistukset ovat saaneet syntyvyyden nousuun.

Hän uskoo, että taloudelliset kannustimet vaikuttavat perheellistymispäätöksiin, mutta rahaa tärkeämpänä hän pitää työelämän joustoja. Hänen mukaansa tarvitaan uudistuksia, jotka helpottavat työn ja perheen yhteensovittamista.

”Lastenhankinta on täysin henkilökohtainen asia, mutta yhteiskunnan tehtävä on luoda edellytykset hankkia lapsia niille, jotka lapsia haluavat”, Söderling sanoo.

”Laskelmat eivät tuota lapsia, mutta ehkä ne herättävät päättäjät ajattelemaan, että jotain olisi syytä tehdä.”

Tutkijoita muuttaa Suomeen – ja Suomesta pois

Susanna Csader, Hidemi Okuma ja Wujun Xu istuvat yliopistolla Medistudian valoisassa aulassa Kuopiossa. He ovat päättäneet muuttaa Suomeen. Ainakin toistaiseksi.

”Minulle sanottiin, että Suomessa on kylmä, mutta sisällä on hyvä lämmitys”, saksalainen Csader sanoo.


Csader haki nuoremmaksi tutkijaksi kliinisen ravitsemustieteen tutkimusprojektiin, jossa vaihtoehtoina olivat Kuopio ja Amsterdam. Suomi oli Csaderille vieras, Kuopiosta puhumattakaan. Ystäväpiirissä Ruotsi ja Norjakin tunnettiin Suomea paremmin.

Lupaava ei ollut myöskään Csaderin ensimmäisen vierailun ajankohta: marraskuu. Silti Csader vaikuttui näkemästään ja kokemastaan, ystävällisistä ihmisistä ja hyvästä työyhteisöstä. Tammikuussa hän muutti Amsterdamin sijaan Kuopioon.

Kliinisen radiologian tutkijatohtori Hidemi Okuma sen sijaan halusi muuttaa juuri Suomeen. Maahan, johon hän oli ihastunut ensimmäisellä vierailullaan Helsingissä.

”Olen käynyt 50 maassa, ja Suomi oli paras”, hän toteaa ykskantaan.

”Halusin tulla Suomeen, mutta en tiennyt miten.”

Kotimaassaan Okuma oli edennyt urallaan pitkälle eikä hänellä olisi ollut tarvetta työskennellä ulkomailla. Hän halusi palata Suomeen asumaan ja tarjota sen mahdollisuuden myös lapsilleen.

Helsingin vierailun yllättävien kontaktien kautta asiat alkoivat edetä. Lopulta kahden päivän sisällä Okuma sai tiedot työpaikasta Itä-Suomen yliopistossa, lapsen koulusta ja toisen lapsen päiväkodista Kuopiossa.

Hän on asunut 5- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa savolaismaisemissa nyt yhdeksän kuukautta ja viihtyy hyvin.

”Suomi on ystävällinen ja turvallinen maa. Täällä elämäntyyli on samakaltainen kuin Japanissa. Kengät riisutaan sisälle tultaessa. Täällä on saunakulttuuri, meilläkin on kylpyläkulttuuri”, hän luettelee.

”Suomalaiset ovat luotettavia. Jos joku lupaa tulla johonkin, hän myös tulee ja ajallaan. Se on tärkeää Japanissa.”

Sovelletun fysiikan yliopistotutkijana työskentelevä Wujun Xu perheineen on asunut Kuopiossa jo kahdeksan vuoden ajan. Xu tuli ensin yksin, mutta vaimo ja vanhin lapsi muuttivat pian perässä. Toinen lapsi syntyi Suomessa.

Suomessa Xun vaimo opetteli kielikursseilla suomen kielen, jonka jälkeen hän opiskeli ammattikorkeakoulussa ja sai töitä.

Xu arvostaa Suomessa puhdasta ilmaa, yhteiskunnan ja ruuan turvallisuutta. Hän on tyytyväinen myös siihen, että 7- ja 10-vuotiailla lapsilla on mahdollisuus käydä suomalaista, maailmalla arvostettua koulua.

”Kiinassa koulutus on hyvin kilpailtua”, Xu sanoo.

”Jos on perhettä, Suomi on hyvä paikka asua.”

Mutta kuinka pitkään?

Tutkimusyhteisöissä työt ovat usein projektiluonteisia ja määräaikaisia. Wujun Xu perheineen tietää asuvansa Suomessa ainakin ensi vuoden ajan, johon saakka hänen tutkimushankkeellaan on rahoitus. Jatko on epävarmaa.

Hidemi Okuma työskentelee Kuopiossa ainakin vuoden, ehkä toisenkin. Susanna Csaderilla on Suomessa töitä 3–4 vuodeksi.

Kolmikon mukaan tieto työpaikasta on olennaisen tärkeä heidän miettiessään tulevaisuuttaan, mutta ehkä työtäkin tärkeämpi on perhe ja läheiset.

Okuma aviomiehen työ on Japanissa eikä mies pysty muuttamaan. Todennäköisesti äiti ja lapset palaavat sinne ennemmin tai myöhemmin.

Csaderia Saksassa odottavat poikaystävä, perhe ja ystävät, joten paluu kotimaahan on todennäköinen. Vaikka Xun perhe on Suomessa ja hän yrittää järjestää jatkoa työlleen, hänelläkin olisi syitä palata Kiinaan.

”Vanhempani asuvat Kiinassa, kaipaavat meitä ja toivovat kovasti meidän palaavan.”

Xuta mietityttää myös tuoreiden eduskuntavaalien tulos, jossa maahanmuuttokriittiset perussuomalaiset olivat yksiä voittajia.

”Mitenhän se vaikuttaa tulevaisuudessa politiikkaan. Ja ilmapiiriin”, hän pohtii.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  2. 2

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  3. 3

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  4. 4

   Jukka Jalosen satumaiset Leijonat ovat suosituin jääkiekko­joukkue sitten vuoden 1995

  5. 5

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  6. 6

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  7. 7

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  8. 8

   EU-mieliset voittivat eurovaalit, ja se voi tarkoittaa myös tiukempaa ilmastokeskustelua

  9. 9

   Leijonat saapuvat Suomeen maanantaina iltapäivällä, illalla maailmanmestareille järjestetään kansanjuhla

  10. 10

   Yksi kaikkien aikojen suomalaisista joukkueista – tässä ovat jääkiekon maailmanmestarit 2019

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Suomalaiset riehaantuivat kiekko­kullasta – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  6. 6

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  10. 10

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää