Kotimaa

Suomessa selvitetään kymmeniätuhansia vanhoja testituloksia, sillä klamydiaa on jäänyt paljastumatta – Ruotsissa muuntunut tauti jätti tuhansia tartuntoja piiloon

Suomessa on todettu ainakin sata klamydiatapausta, joista on tullut testeissä virheellinen tulos. Kyse voi olla muuntuneesta klamydiakannasta, jota testit eivät pysty havaitsemaan, kuten Ruotsissa kymmenen vuotta sitten.

Suomessa on todettu helmikuun alusta asti noin sata sukupuoliteitse tarttuvaa klamydiatapausta, joista on saatu testeissä alun perin virheellinen, negatiivinen tulos.

Virheellisiä tapauksia on löydetty Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä Synlabin ja Yhtyneet Medix Laboratorioiden yksityislaboratorioissa.

Nyt laboratoriot käyvät läpi ennen helmikuuta tehtyjä klamydiatestien tuloksia, kertoo ylilääkäri Maija Lappalainen Huslabista.

”Käymme kymmeniätuhansia testituloksia läpi. Emme osaa vielä sanoa, kuinka isosta ongelmasta on kyse”, Lappalainen kertoo.

Hänen mukaansa menee muutama viikko, ennen kuin tilanteesta saadaan selkeä käsitys.

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Syytä sille, miksi testi ei ole havainnut kaikkia tapauksia, ei vielä tiedetä. Laboratoriot, yliopistotutkijat, testivalmistajat ja viranomaiset selvittävät tätä nyt yhteistyössä.

Lappalaisen mukaan sama seulontamenetelmä on ollut käytössä pidempään, eikä testauksessa ole tapahtunut erityisiä muutoksia. Hänen mukaansa voi olla monta erilaista syytä siihen, mistä virheelliset tulokset johtuvat.

”Onko kyse esimerkiksi siitä, että eri testit toimivat vain eri tavalla vai onko kyseessä jokin klamydiakanta, jota testi ei tunnista”, hän sanoo.

Ruotsissa todettiin noin kymmenen vuotta sitten sukupuoliklamydiakanta, joka oli muuntunut niin, että sitä ei havaittu kahdella yleisesti käytetyllä seulontatestillä. Tällöin diagnosoimatta jäi useita tuhansia klamydiatapauksia.

On vielä vaarallista lähteä spekuloimaan, olisiko Suomessa kyse samantyyppisestä tapauksesta, sanoo ylilääkäri Antti Hakanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks). Hänen mukaansa alustavat havainnot voivat kuitenkin viitata siihen suuntaan.

”Lähtisin siitä, että tämä on tyyppiesimerkki siitä, että olemme jatkuvasti tekemisessä muuntuvien organismien kanssa. Se näkyy myös esimerkiksi influenssaviruksessa, johon tarvitaan joka vuosi uusi rokote”, hän sanoo.

”Bakteerien, kuten klamydian kohdalla muuntuminen ei tapahdu hetkessä, mutta pitäisin sitä hyvin mahdollisena.”

Hakasen mukaan ei ole silti syytä kyseenalaistaa laajasti testien luotettavuutta. Toistaiseksi virheellisen tuloksen on saanut sairaanhoitopiirien mukaan alle puoli prosenttia testatuista potilaista.

Ruotsissa muuntuneen klamydiakannan jäljille päästiin, kun länsirannikon Hallandissa alettiin ihmetellä, miksi klamydiatapaukset ovat kääntyneet yllättäen laskuun, kertoo osaston ylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava Tyksistä.

”Ei ollut mitään syytä, miksi niin olisi oikeasti käynyt. Bakteeri oli muuntunut niin, ettei se näkynyt testeissä. Se oli bakteerille hyödyksi ja se pääsi leviämään, kun osa ihmisistä oli oireettomia.”

Muuntuneen klamydiakannan arvioitiin syntyneen noin viisi vuotta ennen sen toteamista. Sen osuus klamydiatapauksista vaihteli alueittain. Eniten tapauksia oli paikoissa, joissa käytössä oleva testi ei pystynyt toteamaan tätä varianttia.

”Kun ongelma havaittiin, mutantin osuus oli noussut jo valtavan suureksi. Se oli joillain alueilla yli puolet kaikesta klamydiasta.”

Hakalan mukaan kaikkien klamydiatesteissä pitkällä aikavälillä käyneiden ei tarvitse lähteä testauttamaan itseään uudelleen.

”Normaali ohje on, että mikään testi ei ole aina sataprosenttisen varma. Jos on oireita tai asia huolestuttaa, tulee hakeutua uuteen testiin ja hoitoon”, Maija Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan klamydian testausta on parannettu Husissa maaliskuun alusta lähtien varmistusmenettelyllä. Se tarkoittaa, että osa näytteistä varmistetaan vielä toisella tutkimuksella.

”Näin jatketaan, kunnes tiedetään, mistä on kyse.”

Jos on käynyt klamydiatesteissä Husissa maaliskuussa tai sen jälkeen, ei ole syytä huoleen, Lappalainen sanoo.

Potilaita ei hänen mukaansa kutsuta vielä uuteen testaukseen ennen kuin ongelman laajuus saadaan selvitettyä. Todetut virheelliset tulokset on korjattu varmistustesteillä ja potilaat ovat saaneet niistä tiedon.

Viime vuonna Suomessa havaittiin lähes 15 000 klamydiatapausta. Suurin osa klamydiatartunnoista on oireettomia tai vähäoireisia.

Naisilla klamydian oireina voi esiintyä virtsankirvelyä, lisääntynyttä valkovuotoa, alavatsakipuja ja välivuotoja. Miehillä oireina ovat kirvely virtsatessa ja harmaa vuoto virtsaputkesta.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua myös silloin, kun kumppanilla on todettu tai epäillään klamydiatartuntaa, todetaan jokin muu seksitauti, on uusi seksikumppani tai lukuisia seksikumppaneita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää