Kotimaa

”Luottamus meihin on mennyt ja se täytyy nyt palauttaa”, sanoo Esperi Caren kehitys­johtaja

Valvira antoi Esperi Carelle poikkeuksellisen valvontamääräyksen, jonka mukaan yhtiön on korjattava epäkohdat ja puutteet kaikissa vanhustenhuollon yksiköissään.Yhtiö aikoo parantaa muun muassa tiedonkulkua ja aikoo panostaa henkilöstöön.

Luottamuksen palauttaminen vanhustenhoitoon on pitkä tie, mutta muutoksia on jo tehty, toteaa Esperi Caren laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhler.

”Se vaatii avoimuutta ja pitkäjänteisyyttä.”

HS kertoi tiistaina, että Valvira antoi Esperi Carelle poikkeuksellisen valvontamääräyksen, jonka mukaan yhtiön on korjattava epäkohdat ja puutteet kaikissa vanhustenhuollon yksiköissään.

Vanhustenhoidon ongelmat nousivat julkisuuteen, kun tammikuun lopussa Valvira keskeytti Esperi Caren toiminnan hoivakoti Ulrikassa vaaratilanteiden takia.

Köhler aloitti yhtiön laatu- ja kehitysjohtajana tammikuussa vain muutama päivä ennen Ulrika-hoivakodin toiminnan keskeyttämistä, joten hän ei kommentoi keskeyttämiseen johtaneita syitä.

”Valviran selvitys on ollut vireillä aika kauan. Yritys näyttää nyt aika erilaiselta kuin sen alkaessa. Olemme jo tehneet isoja muutoksia. Mutta vielä on matkaa”, Köhler kertoo.

HS tutustui Valviran Esperi Caresta tekemään 24-sivuiseen valvontapäätökseen, jonka perusteella näyttää selvältä, että ongelmat ovat jatkuneet vuosia ja sekä Valvira että aluehallintovirastot ovat puuttuneet Esperi Caren hoivayksiköiden toimintaan vuosien ajan.

Puutteet Esperi Caren vanhustenhuollon yksiköissä ovat olleet erittäin laajoja ja vakavia, selviää Valviran yhtiölle antamasta valvontamääräyksestä.

”Nämä puutteet ovat vaarantaneet iäkkäiden henkilöiden mahdollisuuden saada hyvää sosiaalihuoltoa ja palvelujensa tarpeen mukaista hoivaa”, Valviran valvontamääräyksessä todetaan.

Valvontamääräys kattaa aluehallintovirastojen vanhusten hoivakoteihin tekemiä tarkastuksia ja niihin saatuja selvityksiä tammikuun 2017 ja helmikuun 2019 väliseltä ajalta.

Niiden perusteella puutteita on ollut muun muassa hoidossa ja hoivassa, lääketurvallisuudessa sekä omavalvonnassa. Lisäksi on ollut turvattomuutta, eikä asiakkaan avun tarpeeseen ole vastattu riittävän nopeasti.

Köhlerin mukaan yhtiön ongelmana on ollut, ettei tieto ole kulkenut yksiköistä toiseen tai konsernitasolle.

”Kaikki viranomaisten selvityspyynnöt ovat jääneet liiaksi aluetasolle. Emme ole riittävästi konsernina seuranneet, mitä kaikkia huomautuksia on tullut eri yksiköiden yli. Tietty systemaattisuus on puuttunut.”

Auditointia on Köhlerin mukaan nyt lisätty. Kunnat ja viranomaiset ovat jo tarkastaneet yhtiön 250 yksiköstä 150, ja loput tarkastetaan kevään loppuun mennessä.

Hän muistuttaa, että suurimmassa osassa yhtiön yksiköistä asiat ovat hyvin.

”On kuitenkin selvää, että luottamus meihin on mennyt ja se täytyy nyt palauttaa.”

Yhtiö ottaa hänen mukaansa konsernitasolla käyttöön uuden laatumittariston, josta ensimmäinen osa koskee hoito- ja palvelusuunnitelmia sekä asiakaskirjauksia.

”Ensimmäinen dimensio koskee teknistä laatua eli sitä, teemmekö asiat kuten pitäisi.”

Myöhemmin mittaristoon lisätään hoidon vaikuttavuuden arviointia esimerkiksi siitä, miten ihmisten toimintakyky on kehittynyt.

Lisäksi asiakkaiden sekä henkilöstön tyytyväisyyttä ja työntekijöiden pysyvyyttä aletaan seurata tarkemmin, Köhler kertoo. ”Aiemmin näitä asioita on seurattu vuositasolla. Ensimmäinen mittaus tehdään jo toukokuussa.”

Valviran selvityksessä nostettiin esiin riittämätön henkilöstön määrää.

Köhlerin mukaan yhtiö on rekrytoinut lisää henkilöstöä sekä vakinaistanut ja kokoaikaistanut määräaikaisia ja osa-aikaisia työntekijöitään. Hoivaan käytetyn työn osuutta on lisätty ulkoistamalla tukitoimintoja.

”On totta, että alalla on haastava henkilöstötilanne, mutta meidän täytyy olla hyvä työnantaja ja kilpailla henkilöstöstä”, Köhler kertoo.

Valviran valvontamääräys on poikkeuksellinen, sillä se määrää yhtiön korjaamaan epäkohdat ja puutteet kaikissa vanhustenhuollon yksiköissään.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kiistää, että Valvira haluaisi valvontamääräyksellä tehdä Esperi Caresta varoittavan esimerkin vain varoitustarkoituksessa.

Valviralla on käynnissä samanlainen kokonaisvaltainen tarkastelu myös hoivapalveluja tarjoavasta Attendosta.

Valviran päätöksiä arvostellaan toisinaan liian lepsuiksi, toisinaan liian tiukoiksi, Henriksson kertoo.

”On huoli siitä, että vanhuspalveluiden saama kielteinen julkisuus vaikeuttaa työvoiman rekrytointia entisestään. Jotkut tahot ovat halunneet laittaa valvontaviranomaisten syyksi sen, että vanhuspalvelut ovat saaneet kielteistä julkisuutta.”

Julkista keskustelua päätöksistä hän pitää kuitenkin tervetulleena.

”Jos niillä on myönteisiä vaikutuksia myös muiden toimijoiden kohdalla, niin sehän on hyvä asia.”

Henriksson haluaakin korostaa sitä, etteivät kaikki vanhuspalveluyksiköt suinkaan ole huonoja, vaan myös suurilla toimijoilla on hyviä yksiköitä.

”Vaikka on todella vakavia ongelmia, näitä ongelmia voidaan ratkaista, ja näitä korjaustoimenpiteitä tehdään nyt.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten outoon kritiikkiin: ”Joku aasi voi olla, joka ajattelee niin”

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   Tiivistävätkö nämä kuvat suomalaisuuden ytimen? ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”, sanoo edelliset Leijona-fanien torijuhlat ikuistanut HS:n kuvaaja Sami Kero

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  10. 10

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää