Kotimaa

Piskuinen Ii nousi ilmastotoivon airueksi – BBC hehkuttaa kunnan olevan Euroopan ilmasto­taistelun johtaja

Kansainvälinen huomio on otettu Iissä vastaan hämmentyneesti, kertoo Leena Vuotovesi. Kunnassa on tehty hänen mukaansa taloudellisestikin kannattavaa ilmastotyötä, josta on esimerkiksi myös muille.

Pieni pohjoispohjalainen Iin kunta on noussut maailmalla ilmastotoivon airueksi, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC esitteli aihetta Twitterissä ja Facebookissa julkaisemallaan videolla.

Iitä kuvaillaan videolla paikkana, jossa kasvava sukupolvi sankareita taistelee ilmastonmuutosta vastaan yrittämällä tehdä kunnasta kokonaan roskattoman.

Lapsille opetetaan ympäristötietoisuutta päiväkodista alkaen. He säästävät jutun mukaan energiaa kulkemalla esimerkiksi koulumatkat potkukelkalla lumessa ja mittaamalla koulussa eri laitteiden sähkönkulutusta.

Iissä ei käytetä fossiilisia polttoaineita vaan uusiutuvaa energiaa. ”Ii on nyt ilmastotoimien johtaja Euroopassa”, teksti BBC:n videolla julistaa.”Saamme voimaa auringosta – – minä luotan tuuleen, luotan aurinkoon”, esikouluikäiset lapset laulavat ja viittoilevat videolla.

Osa kommentoijista on ottanut sanoman vastaan ihastuneina.Iissä kansainvälinen huomio on hämmentänyt ihmisiä, kertoo kehittämisyhtiö Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi.

Noin 10 000 asukkaan kunnassa on tehty hänen mukaansa vuodesta 2012 järjestelmällistä ilmastotyötä, jonka on haluttu olevan taloudellisesti kannattavaa. Tässä on Vuotoveden mukaan onnistuttu.

Hän kertoo olleensa puhumassa asiasta viimeksi pari viikkoa sitten Euroopan komissiossa, jossa kuulijat olivat ihmeissään. Kunnan hiilidioksidipäästöt on saatu puolitettua vuodesta 2012 vuoteen 2016.

”Lähestymistapamme on, että jos Ii pystyy tekemään ilmastotyötä taloudellisesti kannattavasti, kaikki pystyvät siihen. Kellään ei ole tekosyytä jättää työtä tekemättä, vaan se on asenteesta kiinni”, Vuotovesi sanoo.

”Me olemme kuitenkin pieni kunta pohjoisessa lähellä napapiiriä.”

Ilmastotoimet on ollut Vuotoveden mukaan helppo esitellä kunnan päätöksentekijöille, sillä niiden taloudellinen hyöty on pystytty osoittamaan mittaamalla ja laskemalla.

Energiansäästötoimilla kunnan kassaan kilahtaa joka vuosi noin 550 000 euroa. Siirtyminen öljyn käytöstä maalämpöön, tuulivoimaan sekä aurinko- ja bioenergiaan on tuonut alueelle liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Kunta ansaitsee tuulivoimasta Vuotoveden mukaan 1,2 miljoonaa euroa vuodessa.

”Keskeisimmät toimemme liittyvät uusiutuvan energian käyttöön. Tuotamme energiaa kymmenen kertaa enemmän kuin kulutamme.”

Säästöjä ovat tuoneet myös leasingsopimuksilla käytettävät sekä aurinko- ja tuulienergialla ladattavat sähköautot.

Ilmastotyön keskeisessä osassa ovat tosiaan paikkakunnan lapset ja nuoret. Iissä kaikki koulut ja päiväkodit toteuttavat niin sanottua 50/50-menetelmää.

Se tarkoittaa, että lapset ja nuoret mittaavat omaa sähkön, veden ja lämmön kulutustaan. Syntyneistä säästöistä he saavat käyttöönsä puolet. Se merkitsee konkreettista rahaa, jolla on ostettu Vuotoveden mukaan esimerkiksi biljardipöytiä ja sohvia.

”Yhdessä koulussa lapset olivat hankkineet kompostoreita, kasvattaneet mullassa kukkia ja vieneet niitä vanhuksille.”

Jossain koulussa on esimerkiksi kisailtu, että jos biojätteen määrä puolittuu, kaikki saavat jäätelöt. Vuotoveden mukaan lapset kirittävät ilmastotyötä, sillä he vievät sen viestiä koteihinsa.

”He oppivat koulussa, että energian tuhlaaminen on järjetöntä. He sammuttelevat kotona valoja ja sanovat äidille, että pistä vesihana kiinni. Se, mitä tapahtuu, kun tämä sukupolvi johtaa yhteiskuntaa, herättää ilmastonmuutoksen aikana suurta toivoa.”

Euroopan komissio palkitsi pari vuotta sitten Iin kunnan Euroopan parhaasta alueellisesta ilmastotyöstä. Palkinto tuli Vuotoveden mukaan innovatiivisuudesta ja osallistamisesta, sillä työtä on tehty laajasti kuntalaisten kanssa.

Haasteita kuitenkin riittää esimerkiksi matkalla kohti roskattomuutta, Vuotovesi myöntää.

”Emme missään nimessä ole valmiita. Tavoitteet ovat kuitenkin kovat, ja niitä kohti mennään.”

BBC:n videota Iistä oli katsottu Facebookissa ja Twitterissä perjantai-iltaan mennessä satojatuhansia kertoja. Vuotoveden mukaan Suomen pitäisi näyttää esimerkkiä siinä, että globaalit haasteet ovat ratkaistavissa paikallisesti.

”Kansainvälinen huomio merkitsee, että viesti on vastaanotettu. Se kannustaa hirveästi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Kemikaaleja sisältävä lasti syttyi tuleen satamassa Thaimaassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää