Kotimaa

Lentäjä havaitsi vapunpäivänä lentoliikennettä häirinneen lennokin kolmessa kilometrissä Kirkkonummella, toinen havainto tehtiin Suomenlinnassa

Lennokit ylittivät selvästi niiden sallitun lentokorkeuden, joka on 150 metriä. Poliisi tutkii lennokkirikkeitä usein ilmailurikkomuksina.

Vapunpäivänä lentoliikennettä häirinneistä lennokkihavainnoista yksi tehtiin Kirkkonummella ja yksi Suomenlinnassa, kertoo Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Lentäjät havaitsivat vapunpäivänä vuorokauden aikana kolme lennokkia vaarallisen lähellä lentokonetta ja ilmoittivat havainnoistaan Helsinki-Vantaan lentoaseman lennonjohtoon. Kolmannesta tapauksesta virasto ei ole vielä saanut lisätietoja.

”Ensimmäinen tapaus sattui keskiviikkona puoli viideltä aamulla, toinen puoli yhdeksän aikoihin”, Hannola kertoo.

Kirkkonummella reittiliikenteessä olleen matkustajalentokoneen kapteeni havaitsi lennokin lähes kolmen kilometrin korkeudessa.

Helsingissä Suomenlinnan lähistöllä pienlentokoneen kapteeni huomasi puolestaan toisen lennokin vajaassa 300 metrissä. Lennokeiden sallittu lentokorkeus on 150 metriä.

”Huolestuttavaa tämä on. Kyseessä on huomattava välinpitämättömyys pelisäännöistä. Uskoisin, että säännöt ovat kaikkien tiedossa, sillä olemme laaja-alaisesti tiedottaneet siitä, missä lennokkeja saa lennättää”, sanoo Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Traficom odottaa vapunpäivän tapahtumien selvittämiseksi raportteja havainnot tehneiltä lentäjiltä. Lentäjät toimittavat raportit havainnoistaan 72 tunnin kuluessa.

Havaintojen mukaan yksi lennokeista oli lähes kolmen kilometrin korkeudessa. Kaupallisten lennokkien suorituskyky voisi Hentun mukaan riittää jopa tällaisen korkeuden saavuttamiseen, mutta se vaatisi erityistoimia.

”Analysoimme tapahtunutta saatuamme raportit. Lisätiedot havainnot tehneiltä piloteilta auttavat selvittämään, mitä todella on tapahtunut. Mediatietojen perusteella tapahtumat ovat todella törkeitä.”

Harrastajalennokit eivät näy lennonjohdon tutkassa, ja siksi lennokkien huomaaminen lentokieltoalueilla perustuu lentäjien havaintoihin.

”Lennokki on ilmatilassa varsin pieni ilma-alus, ja sen havaitseminen on todella vaikeaa. Jos pilotti sen havaitsee, sen on oltava lähellä. Myös nopeudet tuovat omat vaikeutensa lennokkien havaitsemiseen.”

Kauko-ohjatun lennokin lennättämistä on rajoitettu lentoasemien läheisyydessä. Alle kilometrin etäisyydellä lentoasemasta lennokin lennättäminen on kielletty, ellei lentoaseman lennonjohdolta pyydä siihen erikoislupaa.

Jos etäisyys kiitotiestä on yhdestä kolmeen kilometriä, lennokkia voi lennättää muiden esteiden tasalla. Vähintään kolmen kilometrin etäisyydellä lentäminen on lentoaseman lähialueilla sallittua alle 50 metrin korkeudessa.

Henttu ei kommentoi tarkemmin, millaisessa tilanteessa lennokkihavainto voisi johtaa lentoliikenteen keskeyttämiseen. Hänen mukaansa lennonjohdolla on linjauksensa siitä, milloin ja missä tapauksessa toimiin ryhdyttäisiin.

Poliisi tutkii lennokin lennättämistä kielletyllä alueella useimmiten ilmailurikkomuksena ja vaaran aiheuttamisena, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen. Niistä voi seurata sakkorangaistus.

Karvonen painottaa, että lennokkien lennättäjien tulisi ottaa lentoaseman rajoitukset vakavasti. Vaikka lennokkia ohjaisi sallitulla alueella, siihen on aina säilytettävä suora näköyhteys.

Lennokit aiheuttavat päänvaivaa etenkin lähestyvien koneiden reitillä. Kolmen kilometrin rajoitusalue on lyhyt, ja lentokoneet lähestyvät kiitotietä Keravan ja Järvenpään suunnasta varsin matalalla.

”Usein tapaukset aiheutuvat toki tietämättömyydestä, eikä aiheutettua vaaraa osata arvioida. Lähestymissuunnat ovat ongelmallisia, ja pitäisi muistaa, että lennokki on aina se, joka väistää”, Karvonen sanoo.

Myös poliisitutkintaa vaikeuttaa se, että lennokki havaitaan usein aistinvaraisesti. Ilmailurikkomusten tutkinta ei yleensä salli järeämpien pakkokeinojen käyttöä.

”Kun ollaan aistihavaintojen varassa, on lennättäjäkin todennäköisesti lähimailla. Toki jos lentokorkeutta on useampi kilometri, on lennättäjän löytäminen hankalampaa. Taivas voi olla tyhjä, kun poliisi ehtii paikalle.”

Poliisi toivoo silti ilmoituksia, jos lennokin huomaa kielletyllä alueella tai esimerkiksi liian korkealla.

”Kysymys on maailmanlaajuisesta ongelmasta. Jatkuvasti yritetään rakentaa kyvykkyyttä lennokkien havaitsemiseen ja siihen, että kielletyllä alueella lennättämiseen pystyttäisiin puuttumaan”, Traficomin Henttu sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää