Kotimaa

Puolustusvoimien oikeudellisen osaston päällikkö ihmetteli Ilmavoimien ex-komentajan Lemmenjoki-puheita oikeudessa

Oikeudenkäynti alkoi Helsingin hovioikeudessa. Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen puolusti maanantaina oikeudessa toimintaansa Lemmenjoki-tapauksessa. Puolustusvoimien oikeudellisen osaston päällikkö kiisti myöhään iltapäivällä osan hänen kertomistaan asioista.

Oikeudellisen osaston päällikön mukaan näyttää siltä, että Ilmavoimissa on yleisemminkin ollut liian korkea kynnys aloittaa esitutkinta epäillyistä rikoksista.

Syyttäjä vaatii Helsingin hovioikeudessa Eskeliselle sakkorangaistusta palvelusrikoksesta. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Eskelisen syyte liittyy Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumiin, joita käsiteltiin viime viikolla oikeudessa harjoituksen johtajan eli Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön osalta.

Syytteen mukaan Eskelinen viivytteli esitutkinnan aloittamisessa Päiviön toiminnasta. Päiviö nimitteli harjoitukseen osallistuneita ja johti harjoitusta humalassa Lemmenjoella syyskuussa 2017.

Eskelinen toimi Päiviön esimiehenä ja siten myös kurinpitoesimiehenä.

Syyttäjän mukaan Eskelinen sai tietoa Päiviön toiminnasta jo samana iltana, kun Lemmenjoen harjoitus päättyi. Seuraavina päivinä hän sai eri henkilöiltä lisää tietoa tapahtumista. Eskelinen kävi asioita läpi myös suoraan Päiviön kanssa.

Syyttäjän mukaan Eskelinen aloitti esitutkinnan vasta joulukuussa 2017, kun Puolustusvoimien oikeudellinen osasto oli saanut tietää tapahtumista muuta kautta ja asessori oli kiinnittänyt hänen huomiotaan kurinpitoesimiehen velvollisuuteen huolehtia esitutkinnan toimittamisesta.

Syyttäjän mukaan esitutkinnan aloittaminen viivästyi kaksi ja puoli kuukautta. Siten Eskelinen syyllistyi syyttäjän mukaan palvelusrikokseen tai vaihtoehtoisesti tuottamukselliseen eli huolimattomuudesta tehtyyn palvelusrikokseen.

Eskelinen kiistää viivytelleensä esitutkinnan aloittamisessa. Puolustuksen mukaan kurinpitoesimiehellä on asiassa harkintavalta eikä Eskelinen ylittänyt sitä.

Puolustuksen mukaan alkuvaiheessa oli myös epäselvää, oliko Päiviön toiminnassa kyse mahdollisesti rikoksesta.

”Huono käytös ei välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkkejä”, sanoi Päiviön asianajaja Heikki Maunila oikeudessa.

Eskelinen kertoi oikeudessa reagoineensa Lemmenjoen tapahtumiin, selvittäneensä oma-aloitteisesti tapahtumia ja välittäneensä tietoa eteenpäin muun muassa Puolustusvoimien johdolle ja oikeudelliselle osastolle.

Hän sanoi myös puhutelleensa ja ojentaneensa Päiviötä syyskuussa 2017 kahdenkeskisessä keskustelussa huomauttamalla tätä.

Tällöin Päiviö oli Eskelisen mukaan luonnehtinut sanomisiaan Lemmenjoella mustaksi huumoriksi. Eskelisen mukaan Päiviö puolusteli myös muuten tilannettaan Karjalan lennoston johdossa.

”Sanoin hänelle, että minulla on täysin eri käsitys kuin sinulla. Sinulla ei mene siellä hyvin”, Eskelinen sanoi oikeudessa.

Eskelisen oma käsitys Lemmenjoen tapahtumien jälkeen oli sellainen, ettei Päiviö ole sopiva tehtäväänsä Karjalan lennoston komentajana. Hän ei erityisesti tuntenut Päiviötä entuudestaan.

Eskelinen ei kuitenkaan tehnyt kertomansa mukaan pikaisesti rikosilmoitusta Päiviöstä, koska hänen käsityksensä mukaan ei ollut selvää rikosnimikettä ilmoituksen perusteeksi.

Lisäksi hän kertoi saaneensa myöhemmin syksyllä käsityksen, että pääesikunnan oikeudellinen osasto arvioi mahdollisen rikosprosessin käynnistämistä.

Eskelinen sanoi puhuneensa oikeudellisen osaston päällikön kanssa Päiviön tapauksesta Pääesikunnan käytävällä 23. tai 24. lokakuuta. Hän ilmoitti Eskelisen mukaan, että asiaa selvitetään.

Eskelinen jäi omien sanojensa mukaan siihen uskoon, että Pääesikunnan oikeudellinen osasto päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

”Kukaan ei ole neuvonut häntä [Eskelistä] tekemään tutkintapyyntöä ennen kuin 15. joulukuuta”, asianajaja Maunila sanoi.

Puolustusvoimien oikeudellisen osaston päällikkö todisti oikeudessa tapahtumista toisin kuin Eskelinen kertoi tapahtumista. Hän ei muista käyneensä Eskelisen kanssa lokakuussa mitään käytäväkeskustelua asiasta.

”En tunnista tällaista keskustelua lainkaan.”

Päällikön mukaan oikeudellinen osasto alkoi itse selvittää joulukuussa Lemmenjoen tapahtumia saamansa vihjetiedon perusteella. Vihje oli peräisin Pääesikunnan tiedusteluosastolta.

Oikeudellisen osaston selvityksen mukaan esitutkintakynnys oli ylittynyt. Päällikkö oli asian vuoksi yhteydessä Eskeliseen joulukuun puolivälissä 2017.

”Eskelinen sanoi aluksi tehneensä päätöksen, ettei käynnistetä esitutkintaa. Kun kysyin perusteita, hän alkoi epäröidä ja sanoi, ettei tällaista päätöstä olekaan tehty.”

Oikeudellisen osaston päällikön mukaan Eskelinen sanoi myös, että työilmapiiritoimia on tehty ja anteeksipyyntöjä esitetty. Päällikön mukaan ne eivät kuitenkaan poista velvollisuutta käynnistää rikostutkintaa.

Hän kertoi saaneensa lopulta Eskelisen käynnistämään esitutkinnan. Hänen mukaansa Eskelinen ymmärsi, että jos hän ei itse käynnistä esitutkintaa, joku muu aloittaa sen.

Myös Ilmavoimien esikuntapäällikkö kertoi oikeudessa käyneensä aiemmin keskustelun esitutkinnan aloittamisesta Eskelisen kanssa. Esikuntapäällikkö oli kertonut Eskeliselle, että hänen mielestään esitutkintakynnys on ylittynyt ja tutkinta olisi syytä aloittaa.

Esikuntapäällikön mukaan Eskelinen oli eri mieltä ja halusi vielä lisäselvityksiä tapahtumista.

Oikeudenkäynnille on varattu kaksi istuntopäivää tällä viikolla. Syyte käsitellään ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa, koska kyse on sotilasasiasta.

Eskelinen johti Ilmavoimia maaliskuun loppuun asti, jolloin komentaja vaihtui ja hän siirtyi reserviin.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti perjantaina, että myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toiminnasta alkaa esitutkinta Lemmenjoki-tapauksessa.

Lindbergin rikosepäily koskee sitä, onko hän omalta osaltaan huolehtinut Päiviön tapauksen selvittämisestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Suomalais­asiantuntijat täysin eri mieltä Facebookin uuden valuutan vaikutuksista arkeen

  4. 4

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  9. 9

   Poika juoksee taulusta ulos, kun uusi kuvankäsittely herättää kaksiulotteisen kuvan eloon

  10. 10

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  6. 6

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  7. 7

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  8. 8

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää