Kotimaa

Levillä kolmen lapsen kuolemaan huhti­kuussa johtanut tuli­palo syttyi lattia­lämmityksestä, poliisi aloittaa selvityksen

Onnettomuustutkintakeskus: Vuokramökkien yläkerran tiloista ja parvista tulee helposti surmanloukkuja tulipalossa.

Kittilässä Levillä kolmen lapsen kuolemaan huhtikuussa johtanut tulipalo syttyi lattialämmityksestä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes). Sen mukaan palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa.

”Palo syttyi lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla. Näiden vaurioiden johdosta kaapeli vikaantui ja sytytti sen läheisyydessä olleen puun”, kertoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotteessa.

Palossa kuoli kolme kouluikäistä nuorta huhtikuun puolivälissä. Liki täysi-ikäinen nuori selvisi hengissä palosta. Kaikki neljä olivat sisaruksia.

Surmansa saaneet nuoret olivat majoittuneet kaksikerroksisen mökin yläkertaan. Ainoana hengissä selvinnyt oli alakerrassa. Otkesin mukaan olohuone oli korkeaa avointa tilaa, joten savu nousi suoraan yläkertaan.

Mukana lomamatkalla oli myös aikuinen, joka ei ollut mökissä palon syttyessä.

Otkes antoi perjantaiaamuna onnettomuudesta eräänlaisen väliaikatiedotteen. Varsinainen tutkintaselostus valmistuu loppusyksystä.

Myös poliisi on käynnistämässä selvityksen mökkipalosta, kerrotaan Lapin poliisista STT:lle. Poliisi tutkii, onko mökkipalossa syytä epäillä rikosta.

Esiselvityksessä huomio kohdistuu muun muassa mökin sähköasennuksiin. Poliisin mukaan mitään tahallisuuteen viittaavaa ei ole käynyt ilmi. Poliisi tutkii yhä palon syytä, ja muun muassa teknisiä tutkimuksia on vielä kesken.

Palovaroitin herätti alakerrassa nukkuneen

Otkes on kertonut, että alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimen ääneen. Hän soitti hätäkeskukseen nopeasti ja pääsi ulos. Yläkerrassa nukkuneita ei kuitenkaan ollut viranomaisten mukaan enää mahdollista pelastaa.

Otkesin mukaan lasten omista pelastautumisyrityksistä ei ole viitteitä. Jo Raahen vuoden 2015 rivitalopalon tutkinnassa selvisi, että lapset heräävät palovaroittimeen huomattavasti epävarmemmin kuin aikuiset. Lisäksi onnettomuustutkijat pitävät mahdollisena, että jo palon alkuvaiheessa syntyvät kaasut ovat voineet tainnuttaa lapset.

Mökissä majoittuneet olivat vuokranneet mökin viikoksi vapaa-ajan matkaa varten. Tutkinnan osana tarkastellaankin myös vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä.

”Suomessa on paljon vuokramökkejä, joissa vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla. Valitettavasti tulipalotilanteissa niistä tulee helposti surmanloukkuja. Ikkunoista voi olla käytännössä mahdotonta tai vaikeaa poistua. Vuokramökkien palo- ja pelastautumisturvallisuutta tulee parantaa”, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Sähköjärjestelmässä oli ollut häiriöitä

Tutkinnanjohtaja Valonen kertoo STT:lle, että tutkinnassa oli kohtalaisen selkeää päätellä alue, josta palo oli saanut alkunsa. Noin neliömetrin kokoisella alueella oli hänen mukaansa ollut lattialämmitys eikä muuta, mikä voisi selittää syttymistä.

”Sitten kun vielä siitä samasta kohdasta ja muistakin kohdista löytyi vikoja lattialämmityskaapelin asennukseen liittyen, niin pystyi laskemaan yksi plus yksi, että siitä sen on täytynyt syttyä. Vaihtoehtoja ei oikeastaan ole”, Valonen sanoo.

Hän kertoo, että Otkes oli jo viime viikolla hyvin varma palon syttymissyystä. Tietoa ei kuitenkaan voinut julkistaa vielä silloin, koska tutkintatoimet, kuten kuulemiset, olivat vielä kesken.

Otkesin mukaan mökin sähköjärjestelmässä oli vuosien varrella ollut häiriöitä. Valonen sanoo, että häiriöiden selvittely antaisi mahdollisuuden löytää ja korjata vaaraa aiheuttavia vikoja.

”Tässä tapauksessa siinä ei nyt onnistuttu. Se ei toteutunut niin, että tätä vikaa olisi ajoissa löydetty ja sitten saatu kuntoon.”

Levin tapauksessa vaikeutena oli, että kaapelit olivat lattian sisässä. Valosen mukaan tutkinnassa selvitetään, millaisia mahdollisuuksia on löytää tällaista vikaa ja päätellä, että se on aidosti vaaraa aiheuttava vika.

Yöpyjän kannattaa tarkastella mökin turvallisuutta

Palossa tuhoutunut vuokramökki ei kuulunut mihinkään ketjuun vaan yksittäiselle omistajalle. Onnettomuuspaikan vieressä ei ole samanlaisia mökkejä.

Lattialämmitys on Valosen mukaan mökeissä tavanomainen ratkaisu. Hänen mukaansa nyt täytyy puntaroida, voiko huonosti tai väärin asennettuja sähköllä toimivia lattialämmityksiä olla merkittävässä määrin ja voivatko ne aiheuttaa muuallakin vaaraa.

”Mutta ei se varsinaisesti siltä näytä, koska ei näitä jatkuvasti tule eteen.”

Valonen sanoo, että vuokramökissä yöpyvä voi kysellä vuokranantajalta ja itsekin havainnoida, miten mökin turvallisuuteen on panostettu.

”Sellaisia umpiperiä ei pitäisi olla, mistä ei pääse poistumaan. Ja palovaroitin on ihan olennainen, jotta herättäisiin, jos tulipalo yöllä syttyy.”

Levin tulipalon kuolonuhrit olivat yöpyneet mökin yläkerrassa, jossa oli avattava ikkuna. Valosen mukaan pitää kuitenkin ottaa huomioon, että uhrit olivat lapsia.

”Näyttäisi siltä, että he eivät ole tähän paloon ajoissa heränneet, jos ollenkaan. Poistumisyritystä ei ollut havaittavissa.”

”Vuokramökissä vaatimukset voisivat olla tiukemmat”

Valonen kertoo, että vuokramökkien vakavia tulipaloja on verrattain vähän. Samalla hän kuitenkin sanoo, että näin vakavaa onnettomuutta ei saisi tapahtua.

”Jos perhe tai kuka tahansa vuokraa itselleen mökin, turvallisuuden pitää kuulua siihen hintaan.”

Hän toteaa, että vuokramökki ei välttämättä ole kävijälle kovin tuttu.

”Me selvitämme, mitä voisivat olla erot turvallisuuskäytännöissä, kun on kyse ihmisen omasta mökistä ja vuokramökistä. Vuokramökissä vaatimukset voisivat ihan perustellusti olla tiukemmat. Nyt näyttäisi, että niissä vaatimuksissa ei kovin paljon ole eroa.”

Otkes antaa myöhemmin tarkempia turvallisuussuosituksia Levin mökkipalon pohjalta. Suositukset kohdistuvat ainakin sähköasennusten turvallisuuteen, poistumisteihin ja palovaroittimiin.

Asennustöihin kiinnitettävä huomiota

Valosen mukaan yksityiskohtia koskevat asiat ovat tärkeimpiä oppeja perjantaina kerrotuista tiedoista.

”Tällaisissa asennustöissä pitää varmistua siitä, että kaapeleita ei taivuteta liian tiukalle eikä kiinnitetä liian tiukasti niin, että eristeet painuvat lyttyyn”, hän sanoo.

”Jos mökin omistajalla on epäilyksiä, että lattialämmitys oireilee, tai ei olla varmoja, onko se tehty kunnolla, nyt on näyttöä, että se voi syttyä ja voi aiheuttaa hyvin vakavat seuraukset.”

Myös Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi toteaa Twitterissä, että puutteet sähköasennuksissa voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

”Oikea asennustapa on äärimmäisen tärkeä. Asennuksessa aiheutetut kaapelin eristevauriot voivat oirehtia pitkälläkin viiveellä, jopa vasta vuosien päästä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampumistapaus Helsingin keskustassa, silminnäkijän mukaan ensihoito auttaa maassa makaavaa ihmistä

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Helsinkiläistä poliisia epäillään törkeästä dopingrikoksesta fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huumetutkinnassa

  6. 6

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Boris Johnson on Britannian uusi pääministeri, ja nyt maata uhkaa entistä kovempi brexit-ralli

  7. 7

   Asiantuntijoiden mukaan Hussein al-Taeen kaunisteltu Linkedin-profiili ei ole poikkeus, monet vääristelevät netissä tietoja koulutuksestaan

  8. 8

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  9. 9

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  10. 10

   Lääkkeille vastustus­kykyinen malaria leviää Kaakkois-Aasiassa ”aggressiivisesti”, tutkijat varoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  6. 6

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  9. 9

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  10. 10

   Ampumistapaus Helsingin keskustassa, silminnäkijän mukaan ensihoito auttaa maassa makaavaa ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  9. 9

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää