Kotimaa

Selvitys laski, mikä ruokavalio on ekologisin Suomessa

Lihaa vähentämällä voidaan tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää ruokavalion ilmastovaikutusta 40 prosenttia.

Suomalaisten nykyisen ruokavalion ilmastovaikutus saattaa olla tähän saakka arvioitua suurempi. Tämä johtuu peltomaan hiilidioksidipäästöistä, jotka on nyt sisällytetty ruokavalioarviointiin.

Tuoreen selvityksen mukaan ilmastohyötyjä tuottava ja samalla ravitsemussuositukset täyttävä ruokavalio edellyttää merkittävää lihankulutuksen vähentämistä ja kasviperäisten tuotteiden lisäämistä. Parhaimmillaan ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan pienentää 40 prosenttia.

Ruokavalioiden roolia kulutuksen ilmastovaikutuksessa tarkasteltiin valtioneuvoston rahoittamassa Ruokaminimi-hankkeessa, jonka toteuttivat Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (Syke).

Selvityksessä tarkasteltiin ensi kertaa myös peltojen hiilivarastojen merkitystä ruoan ilmastokuormassa ja ruokavalion ilmastovaikutuksen pienentämisessä. Tämä osoittautui suureksi.

Perjantaina julkistettujen tulosten mukaan ruokavalion ilmastovaikutus ja myös vesistöjä rehevöittävä vaikutus pienenevät, kun eläinperäisten tuotteiden osuutta vähennetään.

Runsaasti kotimaista luonnonkalaa sisältävän ruokavalion vaikutukset ovat pienemmät kuin lihaa sisältävien ruokavalioiden mutta suuremmat kuin vegaaniruokavalion.

”Suunta on selkeä. Lihankulutusta pitää vähentää, jos halutaan nykyistä kestävämpää ruoantuotantoa”, sanoo hankkeen vastuullinen johtaja, tutkija Merja Saarinen Lukesta.


Vegaaniruokavalio sekä runsaasti kalaa ja maitoa sisältävä ruokavalio osoittautuivat ilmasto­ystävällisimmäksi. Lähelle niitä päästiin ruokavaliossa, jossa lihojen määrä on vähennetty kolmasosaan nykyisestä, mikäli samalla pidetään huolta peltojen hiilivarannosta.

Vegaaniruokavalioon sisältyi Saarisen mukaan eniten haasteita ravintoaineiden saannin suhteen, kun taas kalaa ja maitoa sisältävä ruokavalio oli ravitsemuksellisesti paras.


Kalaisan ruokavalion kohdalla haasteena on se, että perustulos korostaa kotimaista luonnonkalaa, mutta Suomessa syödään tällä hetkellä paljon viljeltyä ja ulkomailta tuotua kalaa.

Ruoalla on merkittävä rooli tavallisen kuluttajan ympäristökuormassa.

Ruoan kulutus aiheuttaa asumisen ohella suuren osan kotitalouksien ilmastovaikutuksesta. Ruoka ja asumisen jätevedet puolestaan vastaavat lähes kokonaan kuluttajan vesistöjä rehevöittävästä vaikutuksesta.

Ruoankulutuksen merkitys Itämeren rehevöitymisessä korostui HS:n julkaiseman Itämerilaskurin yhteydessä tehdyssä tutkimuksessa. Se osoitti, että noin 60 prosenttia tavallisen kuluttajan ravinnekuormituksesta on peräisin ruoantuotannossa.

Ruoantuotannosta eniten merta kuormittavat maitotuotteiden ja naudanlihan tuotanto. Yksinkertaisin tapa pienentää kuormitusta on lisätä kotimaisen luonnonkalan ja kasvisten osuutta ruokavaliossa.


Uudessa tutkimuksessa verrattiin ravitsemussuositukset täyttäviä vaihtoehtoisia ruokavalioita nykyiseen ruokavalioon. Tarkastellut ympäristöhyötyjä tuovat ruokavaliot olisivat myös nykyistä terveellisempiä ja toisivat ravitsemushyötyjä.

Tarvittava suuri muutos ruokavaliossa on tutkijoiden mukaan mahdollinen, mutta se edellyttäisi suurta muutosta maa- ja elintarviketeollisuuden rakenteeseen.

Muutokseen vastaaminen edellyttää merkittäviä investointeja kasvintuotannon ja -jalostuksen lisäämiseksi, hankkeessa korostetaan. Se edellyttää myös uusien tuotteiden kehittämistä sekä tuekseen poliittista ohjausta.

Saarisen mukaan muun muassa vero-ohjaus on tullut esille hankkeen työpajoissa. ”Kaikkien vaikutuskeinojen vaikutuksia pitää selvittää huolellisesti ennen soveltamista”, hän sanoo.

Ruoan merkitys ilmastotoimissa on korostumassa sekä Suomessa että maailmalla.

Syken professorin Jyri Seppälän mukaan tutkimus osoittaa, että kotimaisen ruoan ilmastovaikutus on selvästi suurempi kuin tähän asti on arvioitu.

Muutos johtuu siitä, että tutkimuksessa on ensi kertaa selvitetty myös pellon orgaanisen aineksen hajoamisesta vapautuvat hiilidioksidipäästöt. Pellon hiilivarannon vähenemisestä aiheutuvat päästöt muodostavat merkittävän osan eri ruokavalioiden ilmastovaikutuksista.

Tätä ei ole otettu huomioon aikaisemmissa ruokavalioiden hiilijalanjälkeä hahmottelevissa tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu lähinnä fossiilisten polttoaineiden, märehtijöiden metaanipäästöjen ja lannoitetypen vaikutuksia.

Tuorekaan tutkimus ei kuitenkaan anna lopullista vastausta keskustelua aiheuttaneiden turvemaiden päästöistä, Seppälä korostaa.

”Tulokset ovat suuntaa-antavia. Ne eivät anna kokonaistotuutta Suomen pelloista valmistettujen elintarvikkeiden välisiin eroihin”, Seppälä sanoo.

Turvemaat kattavat 10 prosenttia Suomen peltoalasta. Suolle raivattujen peltojen hiilidioksidipäästöt ovat kuitenkin paljon suuremmat, jopa 30–40-kertaiset tavallisiin peltoihin verrattuna.

EU:n ilmastotavoitteissa nämä päästöt ovat maankäyttösektorin eli niin sanotun LULUCF-sektorin päästöjä, jotka eivät ole olleet mukana perinteisissä maatalouden päästöissä. Niillä on merkittävä rooli Suomen LULUCF-tavoitteiden saavuttamisessa ensi vuosikymmenellä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää