Kotimaa

Poliisi epäilee uusnatsijärjestöä uudesta rikoksesta: vastarintaliike toimii oikeuden kiellosta huolimatta

Äärioikeistotutkijan mukaan osa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiiveista jatkaa toimintaa ilman liikkeen tunnuksia.

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä on alkanut uusi rikostutkinta. Poliisi epäilee, että liikkeen edustajat ovat rikkoneet korkeimman oikeuden määräämää väliaikaista toimintakieltoa.

Myös äärioikeistoon perehtyneen tutkijan mukaan osa vastarintaliikkeen aktiiveista jatkaa entisenkaltaista toimintaansa, mutta toiminta on kuitenkin hiipunut.

”Vielä on kourallinen toimijoita, jotka yrittävät ylläpitää toimintaa”, sanoo tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

Pohjoismainen vastarintaliike on ollut avoimesti kansalaissosialistinen liike. Poliisihallitus on vaatinut liikkeen lakkauttamista oikeudessa, koska se toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Poliisihallituksen mukaan vastarintaliike levittää vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista, kyseenalaistaa holokaustin, ihannoi fasisteja sekä hyväksyy yhdistyksen toiminnassa tapahtuneen väkivallan.

Sekä Pirkanmaan käräjäoikeus että Turun hovioikeus ovat määränneet liikkeen lakkautettavaksi, mutta tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Korkein oikeus (KKO) myönsi maaliskuun lopussa uusnatsijärjestölle valitusluvan.

Samalla KKO määräsi liikkeen toiminnan väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes tuomioistuin on ratkaissut asian lopullisesti. Asian käsittely oikeudessa on yhä kesken.

Poliisihallitus epäilee, että toimintakieltoa ei ole noudatettu.

Poliisihallitus teki huhtikuussa tutkintapyynnön keskusrikospoliisille, koska liikkeen edustajien epäillään jatkaneen toimintaa julkaisemalla materiaalia suomenkielisellä nettisivustollaan korkeimman oikeuden kieltopäätöksen jälkeen.

Sivustoa päivitetään aktiivisesti. Siellä julkaistaan muun muassa uutisia sekä kerrotaan vastarintaliikkeestä.

”Katsomme, että toiminta verkossa rikkoo korkeimman oikeuden antamaa väliaikaista toimintakieltoa”, sanoo poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa.

Keskusrikospoliisi vahvistaa aloittaneensa tutkintapyynnöstä esitutkinnan.

Tutkinnanjohtaja Erkki Rossi ei kuitenkaan kommentoi tutkintaa eikä kerro, millä rikosnimikkeellä tapausta tutkitaan. Hän perustelee niukkaa tiedotusta tutkinnallisilla syillä.

Vastarintaliike tiedotti viime marraskuussa, että Vastarinta.com-sivuston ylläpito siirtyy muihin Pohjoismaihin sikäläisille suomea puhuville jäsenille.

Äärioikeistoon perehtynyt tutkijatohtori Tommi Kotonen kertoo, että vastarintaliike ei ole järjestänyt korkeimman oikeuden väliaikaisen kieltopäätöksen jälkeen mielenosoituksia tai muita julkisia tilaisuuksia liikkeen nimissä.

Vastarintaliikkeen toiminta alkoi Kotosen mukaan hiipua jo viime vuoden loppupuolella eli useita kuukausia ennen korkeimman oikeuden toimintakieltoa. Toiminta on näyttänyt päättyvän useilla paikkakunnilla.

”Esimerkiksi Jyväskylästä ei ole raportoitu vastarintaliikkeen toimintaa viime syksyn jälkeen”, Kotonen sanoo.

Hän arvelee, että osa aiemmista aktiiveista on lopettanut toiminnan kokonaan.

Osa vastarintaliikkeen aktiiveista on kuitenkin jatkanut entisenkaltaista toimintaansa ilman vastarintaliikkeen tunnuksia.

”He yrittävät pitää toimintaa jollakin tasolla elossa. He pyörittävät edelleen Vastarinta.com-nettisivustoa. Samat toimijat jakavat edelleen myös mainoksia ja muuta materiaalia”, Kotonen sanoo.

Osa vastarintaliikkeen aiemmasta toiminnasta tapahtuu Kotosen mukaan nyt Kohti vapautta -liikkeen nimissä. Sen toimintaan on osallistunut keskeisiä vastarintaliikkeen aktiiveja.

Vastarinta.com-sivustolla julkaistaan edelleen myös ”aktivismiraportteja”.

Raporteissa kerrottiin aiemmin, miten vastarintaliikkeen jäsenet ovat levittäneet aatettaan esimerkiksi liimailemalla tarroja ja jakamalla lentolehtisiä.

Uusissa raporteissa sama toiminta jatkuu, mutta toimijoina ovat esimerkiksi tarkemmin määrittelemättömät ”kansallissosialistit”.

Vastarintaliike-termi ei ole kadonnut kokonaan tuoreista raporteista. Nettisivuston mukaan Hyvinkäälle levitettiin huhtikuussa Vastarintaliikkeen tarroja.

Fakta

Poliisi puuttuu toimintaan


 Poliisihallitus ohjeisti korkeimman oikeuden antaman väliaikaisen toimintakiellon jälkeen poliisilaitoksia puuttumaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mahdolliseen toimintaan.

 Poliisin mukaan kiellettyä on kaikenlainen yhdistystoiminta, mielenosoitukset sekä yhdistysten tunnusten tai lippujen käyttö.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Sukellus sameaan Itämereen – Erikoisartikkeli näyttää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mutta myös meren kauneuden

   Tilaajille
  3. 3

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  4. 4

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian uusi pääministeri selviää tänään, voittajaksi povataan brexit-uhkapeliin luottavaa Boris Johnsonia

  7. 7

   Moni lentoyhtiö tarjoaa nykyään verkkoyhteyttä koko matkan ajaksi: HS vertaili nopeuksia ja hintoja

  8. 8

   Näin hankit vuokra-asunnon: asunnonvälittäjä kertoo, mitä hakijan kannattaa tehdä ja mitä välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Joka kymmenes tiedottomana pidetty potilas saattaakin olla tajuissaan, tutkija arvioi

  10. 10

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  9. 9

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  10. 10

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää