Kotimaa

Vuosi sitten Kouvolassa mitattiin 28,5 asteen lämpölukemat – Siitä alkoi poikkeuksellinen aika, joka koetaan vain kerran 30 vuodessa

Eläimet pyörtyilivät, vanhuksia kuoli, ihmisiä nukkui ruokakaupassa. HS kertasi hellekevään ja kesän ilmiötä. Mikä on todennäköisyys, että vastaava toistuu?

Näihin aikoihin vuosi sitten se alkoi. Helle. Alkuun siitä iloittiin, kuten seuraavista otsikoista käy ilmi:

Huippulämmin toukokuu! Ilo irti helteestä!

Pian otsikoissa alkoi näkyä epätoivo:

Onko kuuma? 15 selviytymisvinkkiä

Viime vuoden toukokuu ja sitä seurannut kesä oli monella mittarilla poikkeuksellinen.

Sellaista tuskin tullaan ihan lähivuosina kokemaan, arvioi Petteri Pyykkö Ilmatieteen laitoksen ilmastopalveluista.

”Jos viime kesän poikkeavuutta verrataan tilastoihin, sellainen koetaan nykyilmastossa kerran sadassa vuodessa. Ilmastonmuutoksen myötä maapallon keskilämpötila nousee, jolloin tämänkaltaisten tapahtumien todennäköisyys nousee. Se, että se tapahtuisi kovin heti, on kuitenkin epätodennäköistä.”

Ilmatieteen laitos kutsuu sääilmiötä poikkeukselliseksi, kun se toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.


Viime kesä täyttää tämän kriteerin helposti. Jos tarkasteluun otetaan mukaan myös toukokuu, oli viime kesä koko Suomen mittaushistorian lämpimin sekä yksittäisillä havaintoasemilla että koko maan keskiarvona.

Helteet ja lämpötila olivat jatkuva puheenaihe ja säätä seurattiin viime kesänä Helsingin Sanomissa tiiviisti. Siihen linkittyivät monet ilmiöt.

Ennätysmäärä hellepäivä

Toukokuussa hellepäiviä oli viime vuonna neljätoista, melkein koko edeltävän kesän edestä. Hellepäiväksi lasketaan päivä, jolloin lämpötila jossain päin Suomea ylittää 25 astetta.

Kesäkuussa hellepäiviä oli ”vain” yhdeksän, mutta heinäkuussa helleraja ylitettiin 27 päivänä eli miltei joka päivä. Ihan kaikkien aikojen ennätys se ei ollut, sillä vuonna 2010 heinäkuussa mitattiin yhteensä 30 hellepäivää.

Elokuussa helleraja ylitettiin 13 kertaa, syyskuussakin vielä kerran. Yhteensä hellettä mitattiin touko–elokuussa 63 päivänä.


Kaikkiaan viime kesä eli kesä–elokuu oli noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Heinäkuun keskilämpötila koko maassa oli 19,6 astetta, joka oli mittaushistorian korkein. Edellinen ennätyslukema, vuoden 1941 keskilämpötila, ylittyi 0,4 asteella.

Vertailun vuoksi: Tänä keväänä helleraja on toistaiseksi ylitetty vain kerran, kun Ilomantsissa mitattiin lauantaina 25,2 astetta.

Heinäkuussa 2018 HS kävi kuvaamassa Helsinkiläisiä lämpökameran läpi:


Viime vuonna terminen kesä alkoi Etelä-Suomessa jo 6. toukokuutta. Termisestä kesästä puhutaan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi kymmenen asteen yläpuolelle.

Tänä vuonna termisen kesän alkamista saadaan vielä odottaa jonkin aikaa. Etelä-Suomessa toukokuu on alkanut paikoitellen harvinaisen kylmänä. Lämpötila on ollut keskimäärin jopa 2–3 astetta tavallista kylmempää.

Poikkeuksellinen kesä heijastui viime vuonna koko vuoden säätilastoihin: Vuosi 2018 kohosi Suomen kymmenen lämpimimmän vuoden joukkoon.

Lämpimät säät jatkuivat syksyllä. Lämpöennätyksiä rikottiin vielä lokakuussa, jolloin syyslomaa vietettiin poikkeuksellisen lämpimässä säässä.

Kuivuus toi metsäpalovaaran ja kuivatti pohjavedet

Myös kuivuudessa lyötiin ennätyksiä. Toukokuun erityisen pitkään jatkunut sateeton kausi aiheutti pitkittyneen metsäpalovaaran. Maastopaloja syttyi eri puolilla maata tavallista lämpimämmän ja kuivemman alkukesän seurauksena.


Poikkeuksellisen vähäsateinen kesä kuivatti myös pohjavesialueita. Kuivimmilla alueilla vuotuinen sademäärä jäi vain kahteen kolmasosaan tavanomaisesta. Merikarvialla vuosi oli 50 vuoden mittaushistorian kuivin.

HS uutisoi kesäkuussa, että kuiva alkukesä koetteli viljelysmaita lähes koko maassa. Heinäkuussa tilanne paheni. Vedenpinnat olivat paikoitellen alhaiset niin vesistöissä kuin pohjavesissäkin. Kuivuuden takia eläimiä jouduttiin laittamaan pakkoteurastukseen.

Uimavedet lämpenivät ennätysvarhain

Järvivedet lämpenivät uimiskuntoon ennätyksellisen aikaisin.

Sinilevä kuitenkin haittaisi luonnonvesistä nauttimista. Sinilevätilanne Suomenlahdella oli 2010-luvun pahin.


Kaupunkilaiset hakivat viilennystä merivedestä sinilevästä huolimatta. HS uutisoi heinäkuussa, että Hietaniemessä uimarit pulikoivat vedessä, vaikka rannalle oli tuotu varoituskylttejä.

Myös kaikki merialueet lämpenivät pohjaan asti. Merivesi oli liki kaikkialla astetta tai kolmea astetta normaalia lämpimämpää.

Tukala olot ajoivat epätoivoisiin tekoihin

Heinäkuussa Helsinkiin annettiin varoitus erittäin tukalasta helteestä. Erittäin tukalasta helteestä varoitetaan silloin, kun päivän ylin lämpötila nousee yli 30 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötila 24 asteeseen.

Asunnot lämpenivät öisinkin liki 30 asteeseen ja ihmiset etsivät helpotusta olotilaansa erilaisin konstein. Pullovettä kulutettiin niin paljon, ettei sen tuotanto pysynyt perässä.

Asuntoja yritettiin viilentää kaikin keinoin. Eikä helpotusta tuonut edes syksy, sillä asunnot pysyivät lämpiminä pitkään.

Erityisen tukala olo oli siksi, ettei hiki ei meinannut kuumalla ja tuulettomalla säällä haihtua iholta. Tukalaan olotilaan haettiin vilvoitusta mitä eriskummallisemmilla keinoin. Sata ihmistä yöpyi esimerkiksi pakastealtaiden vierellä ruokakaupassa Pohjois-Haagassa. Helsinkiläinen mies rakensi ilmastointilaitteen itse.


Helle lisäsi kuolemia

Tukalan olon lisäksi helle oli myös terveydelle vaaraksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että kesän pitkittyneestä helleaallosta aiheutui noin 380 ennenaikaista kuolemaa.

Helleaallon vaikutukset kohdistuivat erityisesti yli 65-vuotiaiden ikäryhmään, jossa päivittäinen kuolleisuus kasvoi hellejakson aikana keskimäärin 14 prosenttia tavanomaiseen verrattuna.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa jouduttiin laiterikon takia perumaan nukutusta vaativia leikkauksia, kun paineilmaputkistoon pääsi kosteaa helleilmaa.

Vanhassa Lastenlinnan sairaalassa osaston lämpötila nousi 25 ja 30 asteen välille.

Luonto meni sekaisin, eläimet olivat ahdingossa

Lämmin kevät sai luonnon sekaisin metsissä ja pelloilla. Helle kiihdytti kasvua mutta toisaalta kuivuus haittasi. Suomessakin havaittiin kukkia omenapuissa vielä syyskuussa.

Elokuussa HS uutisoi myös, että kuuman kesän johdosta gammayökköset saapuivat Suomeen tavallista aikaisemmin, ja niiden lisääntyminen oli nopeaa. Erityisesti ne haittasivat maanviljelijöitä, mutta viime kesänä gammayökkösiä nähtiin paljon myös kaupungissa.


Kuumuus ja kuivuus koettelivat ylipäätään luonnonvaraisia eläimiä poikkeuksellisella tavalla, ja ihmisiä kehotettiin viemään niille vettä. Korkeasaaren villieläinkeskuksesta kyseltiin neuvoja lämpöhalvauksesta kärsivän eläinten virvoittamiseen.

Myös lemmikit kärsivät kuumuudesta. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen muistutti HS:n haastattelussa vedensaannin tärkeydestä ja antoi vinkkejä lemmikin viilentämiseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  6. 6

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  7. 7

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  9. 9

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  10. 10

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää