Kotimaa

Poikkeukselliset työkomennukset Helsinkiin herättävät närää maaseudun poliiseissa

Valtion virkaehtosopimus ei tunne työskentelyä matka-ajalla, mutta poliisit kokevat olevansa töissä silloinkin.

Poliisit ovat närkästyneitä tulevien työkeikkojensa korvauksista Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä.

Heinäkuussa alkava puheenjohtajuuskausi tuo Helsinkiin EU-huippukokouksia, joiden turvallisuutta varmistamaan tarvitaan järeä poliisivahvuus. Pääkaupunkiseudun poliisien lisäksi Helsinkiin tarvitaan poliiseja myös maakuntien poliisilaitoksilta. Näin toimittiin myös viime kesän Trump-Putin-tapaamisessa.

Poliisihallitus on muistuttanut poliisilaitoksia, että EU-huippukokouksiin liittyvät työkeikat tulee hoitaa valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Tiukka tulkinta närkästyttää poliiseja.

Närkästys koskee matka-aikaa – ovatko poliisit töissä matkustaessaan työkeikalle Helsinkiin?

Valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaan matka-aika ei ole työaikaa, vaan matka-aika korvataan toisin.

Tilanne on ongelmallinen esimerkiksi, jos poliisin pitää matkustaa työkeikalle vapaapäivänä, jotta hän olisi seuraavana aamuna työvuoron alkaessa paikalla. Tuolloin poliisille maksetaan ”keskeytyspäivän” korvausta enimmillään 5,5 tunnista.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne huomauttaa, että 5,5 tuntia ei riitä matkantekoon pohjoisesta pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi Oulusta pelkkä ajoaika Helsinkiin kestää 7,5 tuntia, Rovaniemeltä kymmenen tuntia.

Lisäksi poliisit kokevat olevansa töissä myös matkan aikana, koska he matkustavat poliisiautolla poliisin kaikki varusteet mukanaan.

”Lähtökohta on, että he eivät ole vapaalla, vaan kiinni kalustossa. Jos jotain tapahtuu, he joutuvat ottamaan työvastuun hoitaakseen. He ovat silloin puhtaasti työnantajan käytettävissä ja siitä pitäisi maksaa työtunnit”, Rinne sanoo.

”Katsomme, että tämä on puhtaasti työsuorite. Työnantaja voi antaa poliiseille määräyksen niin, että tämä on teidän suorite: vastaatte yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta matkanne aikana. Meillä on toimintavelvollisuus koko maassa.”

Tiistaiaamuna turvallisuusalan virkamiesliitot ilmaisivat huolensa työnantajan tulkinnasta, jonka mukaan työkomennukselle matkustamista ei pidettäisi työsuorituksena.

Poliisien lisäksi EU-huippukokousten turvallisuus työllistää myös tullivirkailijoita, rajavartijoita ja sotilaita. Liittojen mukaan Helsinkiin keskitettyjä kokouksia turvaamaan saapuu satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen.

Kiista juontaa viime kesän Trump-Putin-tapaamiseen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä järjestettiin lyhyellä varoitusajalla.

Poliiseja järjesteltiin Helsinkiin töihin kiireessä ja paineisessa tilanteessa. Osa töihin hälytetyistä poliiseista joutui keskeyttämään lomansa. Poliisihallituksesta kerrotaan, että erityisen tilanteen vuoksi poliisilaitoksilla tehtiin myös ratkaisuja, jotka olivat virkaehtosopimuksen vastaisia.

Nyt poliisilaitoksia on ohjeistettu toimimaan sopimuksen mukaisesti.

”Emme ole Poliisihallituksessa jarruttelemassa työntekoa ja matka-aikaa, vaan pidämme huolta siitä, että noudatetaan voimassaolevia määräyksiä. Poliisille ei ole erityisiä pykäliä, vaan valtion virka- ja työehtosopimus koskee kaikkia valtion työntekijöitä”, sanoo ylitarkastaja Ismo Autio Poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa työvuorosuunnittelua ei voida tehdä esimerkiksi siten, että Lapista ajaisi poliisipartio Helsinkiin ja heille merkittäisiin matkan ajaksi kymmenen tunnin työpäivä.

”Se on virka- ja työehtosopimuksen vastaista, koska se on matkustamista, ja matkustaminen ei ole tulkinnan mukaan työaikaa.”

Poliisihallituksessa tiedetään, että tulevan kesän järjestelyt ovat aiheuttaneet närää poliisien keskuudessa.

Autio huomauttaa, että viime kesänä tilanne oli erilainen. Järjestelyaikaa oli vain parisen viikkoa, ja turvallisuus oli taattava tavalla tai toisella. Nyt EU-huippukokousten aikataulu on valtaosin tiedossa, ja suunnitelmat voidaan tehdä ennakoiden. Vilkkaimpina kokousaikoina lomia joudutaan rajoittamaan.

”Pystymme suunnittelemaan tunnit niin, että ne menisivät mahdollisimman hyvin myös henkilöstön kannalta”, Autio sanoo.

Poliisin on lähdettävä työkeikalle, jos työnantaja niin määrää. Autio ymmärtää, että poliisit kokevat olevansa töissä myös matka-ajalla, vaikkei virkaehtosopimus sitä tunnista.

”Voidaan olla sitä mieltä, ettei se (virkaehtosopimus) ole hyvä poliisin kohdalla. Onhan se vähän eri tilanne, jos ministeriön virkamies matkustaa salkkunsa kanssa kuin että poliisit ajavat varusteet mukanaan poliisiautolla”, Autio sanoo.

”Poliisilla on puuttumisvelvollisuus. Siinä mielessä en pitäisi huonona asiana, jos poliiseille tulisi tässä omaa soveltamista. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin tämä.”

Autio sanoo, että jos asiaan halutaan muutosta, selkeintä olisi, jos valtion virka- ja työehtosopimukseen tulisi erillinen osa poliisille ja muille turvallisuusalan viranomaisille.

Hän ei kuitenkaan usko, että asiaan voidaan puuttua ennen EU-puheenjohtajuuskauden alkua, sillä valtion virka- ja työehtosopimus on voimassa 2020 saakka.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton Jonne Rinteen mielestä asia pitäisi ratkaista jo tämän kesän työkeikkoihin liittyen.

”Tässä tapauksessa ei puhuta merkittävistä summista, vaan yksittäisten konstaapelien yksittäisistä työtunneista”, hän sanoo.

”Poliisin on lähdettävä komennukselle. Se on ihan ymmärrettävää. Mutta että vonkaillaan muutaman tunnin takia, se ei ole meidän mielestämme asiallista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  8. 8

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  9. 9

   Kissakohu paljasti ihmisen risti­riitaisen suhteen eläimiin – Miksi Suomessa saa satuttaa kalaa mutta ei koiraa?

  10. 10

   Pitäisikö arabialaisten numeroiden käyttö kouluissa kieltää, kysyttiin mielipide­kyselyssä, mutta mitä silloin oikeastaan kysytään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää