Kotimaa

Poikkeukselliset työkomennukset Helsinkiin herättävät närää maaseudun poliiseissa

Valtion virkaehtosopimus ei tunne työskentelyä matka-ajalla, mutta poliisit kokevat olevansa töissä silloinkin.

Poliisit ovat närkästyneitä tulevien työkeikkojensa korvauksista Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä.

Heinäkuussa alkava puheenjohtajuuskausi tuo Helsinkiin EU-huippukokouksia, joiden turvallisuutta varmistamaan tarvitaan järeä poliisivahvuus. Pääkaupunkiseudun poliisien lisäksi Helsinkiin tarvitaan poliiseja myös maakuntien poliisilaitoksilta. Näin toimittiin myös viime kesän Trump-Putin-tapaamisessa.

Poliisihallitus on muistuttanut poliisilaitoksia, että EU-huippukokouksiin liittyvät työkeikat tulee hoitaa valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Tiukka tulkinta närkästyttää poliiseja.

Närkästys koskee matka-aikaa – ovatko poliisit töissä matkustaessaan työkeikalle Helsinkiin?

Valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaan matka-aika ei ole työaikaa, vaan matka-aika korvataan toisin.

Tilanne on ongelmallinen esimerkiksi, jos poliisin pitää matkustaa työkeikalle vapaapäivänä, jotta hän olisi seuraavana aamuna työvuoron alkaessa paikalla. Tuolloin poliisille maksetaan ”keskeytyspäivän” korvausta enimmillään 5,5 tunnista.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne huomauttaa, että 5,5 tuntia ei riitä matkantekoon pohjoisesta pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi Oulusta pelkkä ajoaika Helsinkiin kestää 7,5 tuntia, Rovaniemeltä kymmenen tuntia.

Lisäksi poliisit kokevat olevansa töissä myös matkan aikana, koska he matkustavat poliisiautolla poliisin kaikki varusteet mukanaan.

”Lähtökohta on, että he eivät ole vapaalla, vaan kiinni kalustossa. Jos jotain tapahtuu, he joutuvat ottamaan työvastuun hoitaakseen. He ovat silloin puhtaasti työnantajan käytettävissä ja siitä pitäisi maksaa työtunnit”, Rinne sanoo.

”Katsomme, että tämä on puhtaasti työsuorite. Työnantaja voi antaa poliiseille määräyksen niin, että tämä on teidän suorite: vastaatte yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta matkanne aikana. Meillä on toimintavelvollisuus koko maassa.”

Tiistaiaamuna turvallisuusalan virkamiesliitot ilmaisivat huolensa työnantajan tulkinnasta, jonka mukaan työkomennukselle matkustamista ei pidettäisi työsuorituksena.

Poliisien lisäksi EU-huippukokousten turvallisuus työllistää myös tullivirkailijoita, rajavartijoita ja sotilaita. Liittojen mukaan Helsinkiin keskitettyjä kokouksia turvaamaan saapuu satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen.

Kiista juontaa viime kesän Trump-Putin-tapaamiseen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä järjestettiin lyhyellä varoitusajalla.

Poliiseja järjesteltiin Helsinkiin töihin kiireessä ja paineisessa tilanteessa. Osa töihin hälytetyistä poliiseista joutui keskeyttämään lomansa. Poliisihallituksesta kerrotaan, että erityisen tilanteen vuoksi poliisilaitoksilla tehtiin myös ratkaisuja, jotka olivat virkaehtosopimuksen vastaisia.

Nyt poliisilaitoksia on ohjeistettu toimimaan sopimuksen mukaisesti.

”Emme ole Poliisihallituksessa jarruttelemassa työntekoa ja matka-aikaa, vaan pidämme huolta siitä, että noudatetaan voimassaolevia määräyksiä. Poliisille ei ole erityisiä pykäliä, vaan valtion virka- ja työehtosopimus koskee kaikkia valtion työntekijöitä”, sanoo ylitarkastaja Ismo Autio Poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa työvuorosuunnittelua ei voida tehdä esimerkiksi siten, että Lapista ajaisi poliisipartio Helsinkiin ja heille merkittäisiin matkan ajaksi kymmenen tunnin työpäivä.

”Se on virka- ja työehtosopimuksen vastaista, koska se on matkustamista, ja matkustaminen ei ole tulkinnan mukaan työaikaa.”

Poliisihallituksessa tiedetään, että tulevan kesän järjestelyt ovat aiheuttaneet närää poliisien keskuudessa.

Autio huomauttaa, että viime kesänä tilanne oli erilainen. Järjestelyaikaa oli vain parisen viikkoa, ja turvallisuus oli taattava tavalla tai toisella. Nyt EU-huippukokousten aikataulu on valtaosin tiedossa, ja suunnitelmat voidaan tehdä ennakoiden. Vilkkaimpina kokousaikoina lomia joudutaan rajoittamaan.

”Pystymme suunnittelemaan tunnit niin, että ne menisivät mahdollisimman hyvin myös henkilöstön kannalta”, Autio sanoo.

Poliisin on lähdettävä työkeikalle, jos työnantaja niin määrää. Autio ymmärtää, että poliisit kokevat olevansa töissä myös matka-ajalla, vaikkei virkaehtosopimus sitä tunnista.

”Voidaan olla sitä mieltä, ettei se (virkaehtosopimus) ole hyvä poliisin kohdalla. Onhan se vähän eri tilanne, jos ministeriön virkamies matkustaa salkkunsa kanssa kuin että poliisit ajavat varusteet mukanaan poliisiautolla”, Autio sanoo.

”Poliisilla on puuttumisvelvollisuus. Siinä mielessä en pitäisi huonona asiana, jos poliiseille tulisi tässä omaa soveltamista. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin tämä.”

Autio sanoo, että jos asiaan halutaan muutosta, selkeintä olisi, jos valtion virka- ja työehtosopimukseen tulisi erillinen osa poliisille ja muille turvallisuusalan viranomaisille.

Hän ei kuitenkaan usko, että asiaan voidaan puuttua ennen EU-puheenjohtajuuskauden alkua, sillä valtion virka- ja työehtosopimus on voimassa 2020 saakka.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton Jonne Rinteen mielestä asia pitäisi ratkaista jo tämän kesän työkeikkoihin liittyen.

”Tässä tapauksessa ei puhuta merkittävistä summista, vaan yksittäisten konstaapelien yksittäisistä työtunneista”, hän sanoo.

”Poliisin on lähdettävä komennukselle. Se on ihan ymmärrettävää. Mutta että vonkaillaan muutaman tunnin takia, se ei ole meidän mielestämme asiallista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin”

  2. 2

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  3. 3

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaivosyhtiö Mawson löysi grafiittia Lapista

  5. 5

   Kauniaisissa rysähti taas: kuorma-autot jumiutuvat armottomaan tunneliin, jossa tapahtuu onnettomuuksia kerta toisensa jälkeen

  6. 6

   Instagram piilottaa tykkäykset näkyvistä kuudessa maassa, jotta käyttäjät voisivat henkisesti paremmin

  7. 7

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin ehdotellessa kongressin naisedustajille maasta muuttamista suositulla tv-juontajalla on myös Trumpille ehdotus: Trump voisi painua helvettiin

  9. 9

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  10. 10

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  5. 5

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  6. 6

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  8. 8

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  9. 9

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  10. 10

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää