Kotimaa

Poikkeukselliset työkomennukset Helsinkiin herättävät närää maaseudun poliiseissa

Valtion virkaehtosopimus ei tunne työskentelyä matka-ajalla, mutta poliisit kokevat olevansa töissä silloinkin.

Poliisit ovat närkästyneitä tulevien työkeikkojensa korvauksista Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä.

Heinäkuussa alkava puheenjohtajuuskausi tuo Helsinkiin EU-huippukokouksia, joiden turvallisuutta varmistamaan tarvitaan järeä poliisivahvuus. Pääkaupunkiseudun poliisien lisäksi Helsinkiin tarvitaan poliiseja myös maakuntien poliisilaitoksilta. Näin toimittiin myös viime kesän Trump-Putin-tapaamisessa.

Poliisihallitus on muistuttanut poliisilaitoksia, että EU-huippukokouksiin liittyvät työkeikat tulee hoitaa valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti. Tiukka tulkinta närkästyttää poliiseja.

Närkästys koskee matka-aikaa – ovatko poliisit töissä matkustaessaan työkeikalle Helsinkiin?

Valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaan matka-aika ei ole työaikaa, vaan matka-aika korvataan toisin.

Tilanne on ongelmallinen esimerkiksi, jos poliisin pitää matkustaa työkeikalle vapaapäivänä, jotta hän olisi seuraavana aamuna työvuoron alkaessa paikalla. Tuolloin poliisille maksetaan ”keskeytyspäivän” korvausta enimmillään 5,5 tunnista.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne huomauttaa, että 5,5 tuntia ei riitä matkantekoon pohjoisesta pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi Oulusta pelkkä ajoaika Helsinkiin kestää 7,5 tuntia, Rovaniemeltä kymmenen tuntia.

Lisäksi poliisit kokevat olevansa töissä myös matkan aikana, koska he matkustavat poliisiautolla poliisin kaikki varusteet mukanaan.

”Lähtökohta on, että he eivät ole vapaalla, vaan kiinni kalustossa. Jos jotain tapahtuu, he joutuvat ottamaan työvastuun hoitaakseen. He ovat silloin puhtaasti työnantajan käytettävissä ja siitä pitäisi maksaa työtunnit”, Rinne sanoo.

”Katsomme, että tämä on puhtaasti työsuorite. Työnantaja voi antaa poliiseille määräyksen niin, että tämä on teidän suorite: vastaatte yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta matkanne aikana. Meillä on toimintavelvollisuus koko maassa.”

Tiistaiaamuna turvallisuusalan virkamiesliitot ilmaisivat huolensa työnantajan tulkinnasta, jonka mukaan työkomennukselle matkustamista ei pidettäisi työsuorituksena.

Poliisien lisäksi EU-huippukokousten turvallisuus työllistää myös tullivirkailijoita, rajavartijoita ja sotilaita. Liittojen mukaan Helsinkiin keskitettyjä kokouksia turvaamaan saapuu satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen.

Kiista juontaa viime kesän Trump-Putin-tapaamiseen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä järjestettiin lyhyellä varoitusajalla.

Poliiseja järjesteltiin Helsinkiin töihin kiireessä ja paineisessa tilanteessa. Osa töihin hälytetyistä poliiseista joutui keskeyttämään lomansa. Poliisihallituksesta kerrotaan, että erityisen tilanteen vuoksi poliisilaitoksilla tehtiin myös ratkaisuja, jotka olivat virkaehtosopimuksen vastaisia.

Nyt poliisilaitoksia on ohjeistettu toimimaan sopimuksen mukaisesti.

”Emme ole Poliisihallituksessa jarruttelemassa työntekoa ja matka-aikaa, vaan pidämme huolta siitä, että noudatetaan voimassaolevia määräyksiä. Poliisille ei ole erityisiä pykäliä, vaan valtion virka- ja työehtosopimus koskee kaikkia valtion työntekijöitä”, sanoo ylitarkastaja Ismo Autio Poliisihallituksesta.

Hänen mukaansa työvuorosuunnittelua ei voida tehdä esimerkiksi siten, että Lapista ajaisi poliisipartio Helsinkiin ja heille merkittäisiin matkan ajaksi kymmenen tunnin työpäivä.

”Se on virka- ja työehtosopimuksen vastaista, koska se on matkustamista, ja matkustaminen ei ole tulkinnan mukaan työaikaa.”

Poliisihallituksessa tiedetään, että tulevan kesän järjestelyt ovat aiheuttaneet närää poliisien keskuudessa.

Autio huomauttaa, että viime kesänä tilanne oli erilainen. Järjestelyaikaa oli vain parisen viikkoa, ja turvallisuus oli taattava tavalla tai toisella. Nyt EU-huippukokousten aikataulu on valtaosin tiedossa, ja suunnitelmat voidaan tehdä ennakoiden. Vilkkaimpina kokousaikoina lomia joudutaan rajoittamaan.

”Pystymme suunnittelemaan tunnit niin, että ne menisivät mahdollisimman hyvin myös henkilöstön kannalta”, Autio sanoo.

Poliisin on lähdettävä työkeikalle, jos työnantaja niin määrää. Autio ymmärtää, että poliisit kokevat olevansa töissä myös matka-ajalla, vaikkei virkaehtosopimus sitä tunnista.

”Voidaan olla sitä mieltä, ettei se (virkaehtosopimus) ole hyvä poliisin kohdalla. Onhan se vähän eri tilanne, jos ministeriön virkamies matkustaa salkkunsa kanssa kuin että poliisit ajavat varusteet mukanaan poliisiautolla”, Autio sanoo.

”Poliisilla on puuttumisvelvollisuus. Siinä mielessä en pitäisi huonona asiana, jos poliiseille tulisi tässä omaa soveltamista. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin tämä.”

Autio sanoo, että jos asiaan halutaan muutosta, selkeintä olisi, jos valtion virka- ja työehtosopimukseen tulisi erillinen osa poliisille ja muille turvallisuusalan viranomaisille.

Hän ei kuitenkaan usko, että asiaan voidaan puuttua ennen EU-puheenjohtajuuskauden alkua, sillä valtion virka- ja työehtosopimus on voimassa 2020 saakka.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton Jonne Rinteen mielestä asia pitäisi ratkaista jo tämän kesän työkeikkoihin liittyen.

”Tässä tapauksessa ei puhuta merkittävistä summista, vaan yksittäisten konstaapelien yksittäisistä työtunneista”, hän sanoo.

”Poliisin on lähdettävä komennukselle. Se on ihan ymmärrettävää. Mutta että vonkaillaan muutaman tunnin takia, se ei ole meidän mielestämme asiallista.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  2. 2

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  3. 3

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  4. 4

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  5. 5

   Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  8. 8

   Oliko Jari Aarnio huumekauppaa tehnyt ”Pasilan mies”? Hovi­oikeus antaa torstaina tuomionsa Helsingin entisen huumepoliisin päällikön syytteistä

  9. 9

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  10. 10

   Poliisi selvitti Suviseuroille alaikäistä seuraa etsineen miehen henkilöllisyyden ja epäilee häntä nyt rikoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  7. 7

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää