Kotimaa

Huumeongelmainen poika hakkasi äitiään Saaraa, 79, ja vei rahat – vanhukset kokevat rajua väkivaltaa, usein pahoinpitelijä on oma lapsi

Väkivallan tekijä on usein myös ikääntyneen ainoa läheinen tai auttaja. Naisten Linja ja Suvanto ry avaavat toukokuussa väkivaltaa kokeneille ikääntyneille ja heidän läheisilleen erityisen chattipalvelun.

Ikääntyneiden kohtaama väkivalta on sekä yleistä että vaiettua, sanoo Turvallisen vanhuuden puolesta Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho. Väkivallan tekijä on usein ikääntyneen puoliso tai oma lapsi, mikä nostaa kynnystä asiasta ilmoittamiseen.

Tätä kynnystä madaltamaan on päätetty avata toukokuussa kahdeksi perjantaiksi erityinen chattipalvelu, joka on suunnattu väkivaltaa kokeneille ikääntyneille. Chatin järjestävät Naisten Linja ja Suvanto ry. Ensimmäinen pidettiin viime perjantaina, ja seuraava järjestetään 17. toukokuuta.

Tavoitteena on tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen palvelu ottaa yhteyttä väkivaltatyön ammattilaisiin.

Ikääntyneet kohtaavat niin henkistä, fyysistä, seksuaalista, hengellistä kuin taloudellistakin väkivaltaa. Fyysisen väkivallan tekijä on useimmiten puoliso tai elämänkumppani. Taloudellisessa kaltoinkohtelussa ja laiminlyönnissä puolestaan tekijä on yleensä oma, aikuinen lapsi.

”Kotihan on se vaarallisin paikka”, Taiveaho toteaa.Vuonna 2017 poliisille tehtiin ilmoitus 208:sta yli 65-vuotiaaseen kohdistuneesta pahoinpitelystä. Ikääntyneiden kokema väkivalta ei kuitenkaan yleensä näy tilastoissa, Taiveaho kertoo.

Rikosilmoituksen tekemisen kynnystä nostaa se, että väkivallan tekijä on usein myös ikääntyneen ainoa läheinen tai auttaja.

”Aina uhri ei edes ymmärrä olevansa väkivallan uhri tai että on kyse rikollisesta toiminnasta”, Taiveaho sanoo. ”On myös paljon sota-ajan eläneitä ikääntyneitä, joiden näkemys väkivallasta voi olla hyvin erilainen kuin meillä nuoremmilla.”

Taiveaho huomauttaa, että yli 75-vuotiaiden tiedot puuttuvat suomalaisista uhritilastoista.

”Siinä on meidän mielestämme ikäsyrjintäelementti.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi vuosina 2009–2011 eurooppalaista tutkimusta, jossa kysyttiin yli 60-vuotiailta naisilta heidän kokemuksiaan lähisuhdeväkivallasta ja kaltoinkohtelusta viimeisen vuoden ajalta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä yli 2 800 kotona asuvaa 60–97-vuotiasta naista viidessä Euroopan maassa. Suomen lisäksi tutkimuksessa olivat mukana Portugali, Belgia, Itävalta ja Liettua.

Suomessa tutkimus tehtiin kesällä 2010 postikyselynä, joka lähetettiin 1 700:lle kotona asuvalle yli 60-vuotiaalle naiselle. Tutkimustulosten mukaan joka neljäs ikääntynyt suomalaisnainen oli kokenut väkivaltaa tai kaltoinkohtelua viimeisen vuoden aikana.

Tutkimuksessa todettiin, että iäkkäisiin naisiin kohdistuva väkivalta on uskottua yleisempää ja että yli puolet väkivaltaa kokeneista naisista ei puhu kokemastaan.

”Lapset käyttävät hyväkseen vanhempien hyväntahtoisuutta”, sanoo Suvanto ry:n vanhempi suunnittelija Päivi Helakallio. Hän ohjaa kolmea vertaistukiryhmää, jotka on tarkoitettu väkivaltaa kokeneille vanhuksille.

Ryhmien keskusteluissa toistuu yksi tunne: häpeä. Etenkin silloin kun väkivallan tekijänä on oma lapsi.

”Ajatellaan, että tämä on oma syy. Että olen aiheuttanut lapsen teot omalla toiminnallani ja ollut huono vanhempi.”

Toisaalta läsnä on myös lasta kohtaan tunnettu pelko.

”Vanhus saattaa joutua aika hurjan väkivallan kohteeksi.”

Helakallion mukaan lapset saattavat asettua ikuisen lapsen rooliin ja olettaa, että vanhemmat kustantavat heidän elämisensä loppuun asti. Hän kertoo vanhuksesta, joka menetti säästönsä, asuntonsa ja luottotietonsa maksaakseen aikuisen lapsensa ostoksia, ja toisesta, joka otti pikavippejä voidakseen antaa huumeriippuvaiselle pojalleen neljäkymmentä euroa päivässä.

”Lapset vetoavat äidinrakkauteen. Että sinä olet minun äitini, sinun kuuluu pitää minusta huolta.”

Tällaiseen tilanteeseen on ulkopuolisen hyvin vaikea puuttua, Helakallio kertoo. Hänen kokemuksensa mukaan vaatii kaksi ja puoli vuotta säännöllistä työskentelyä sekä vertaistukiryhmässä että yksilötyöskentelyssä, ennen kuin ikäihminen kykenee tekemään tilanteelle jotain niin konkreettista kuin rikosilmoituksen tai lähestymiskiellon.

”Keskustelemme ryhmissä usein siitä, mitä rakkaus omaa lasta kohtaan oikeastaan on. Voisiko se olla sitä, että pysäyttää lapsen ja antaa tälle sitä kautta mahdollisuuden muutokseen.”

Tämän vuoksi on tärkeää järjestää apua myös vanhempaansa kaltoin kohtelevalle lapselle, Helakallio toteaa. ”Vanhuksen elämä ei muutu, jos ympäristö ei muutu.”Vanhempaansa taloudellisesti hyväksi käyttävällä lapsella on usein päihde- tai mielenterveysongelmia. Erityisesti huumeet ovat näkyneet Helakallion työssä viime vuosina aiempaa enemmän.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijät saattavat syyllistää lasta, Helakallio kertoo. Tämä voi kuitenkin olla hänen mukaansa virhe, sillä se saattaa poistaa ikääntyneen yhteistyöhalut.

”Jokainen haluaa olla omasta lapsestaan ylpeä.”

Toisinaan ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin katkaista vanhuksen ja häntä kaltoin kohdelleen lapsen suhde.

Väkivaltaa saattaa esiintyä myös ikääntyneen ja hänen omaishoitajanaan toimivan puolison suhteessa. Tässä uhri voi olla kumpi tahansa tai kumpikin, Satu Taiveaho huomauttaa. Hoidettavalla saattaa esimerkiksi olla muistisairaus, joka aiheuttaa aggressiivisuutta.

”Sen kuorman kestäminen on omaishoitajalle haastavaa. Saattaa tulla tilanteita, joissa myös omaishoitaja sortuu toimintaan, jota ei pitäisi hyväksyä.”

Tällainen toiminta voi olla henkistä väkivaltaa, kovaotteisuutta, fyysistä väkivaltaa tai jopa heitteillejättöä. Suvanto ry:ssä toivotaankin, että omahoitosuhdetta rakennettaessa kartoitettaisiin myös parisuhteen historiaa.

”Onko suhteessa ollut aiemmin väkivaltaa, tai onko sellaisia kiintymys- ja riippuvuussuhteita, jotka voivat altistaa erilaiselle kaltoinkohtelulle. Jos esimerkiksi hoidettava on aiemmin vaimoaan lyönyt mies, saattaa roolien vaihtuessa tulla vastaisku ihan tiedostamatta.”

Tärkeä tapa puuttua vanhukseen kohdistuvaan väkivaltaan on niin sanottu huoli-ilmoitus, Taiveaho sanoo. Vanhuspalvelulakiin sisältyvän ilmoituksen virallinen nimi on ilmoitus iäkkään henkilön palvelutarpeesta.

Viranomaisilla on velvollisuus ilmoituksen tekemiseen, mutta sen voi tehdä kuka tahansa, joka huomaa iäkkään henkilön tarvitsevan apua. Yksityishenkilö voi tehdä ilmoituksen myös nimettömänä.

”Se on selkeä ja hyvä tapa edetä ja valitettavan vähän tunnettu”, Taiveaho sanoo.

Hän harmittelee sitä, että huoli-ilmoitusta koskevat käytännöt vaihtelevat kunnittain varsin paljon eikä eri puolilla maata tehtyjen ilmoitusten tietoja ole koottu yhteen.

Toki läheiseltä vanhukselta voi myös kysyä huolta herättävästä asiasta suoraan, Taiveaho toteaa.

”Toivoisin, että näistä vaikeistakin asioista uskallettaisiin kysyä ja puhua. Ymmärrän, että se ei aina ole helppoa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  5. 5

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  8. 8

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää