HS:n artikkeleiden kommentoinnissa otetaan käyttöön omalla nimellä kirjoittaminen

Jatkossa osaa HS.fi:ssä julkaistuista artikkeleista voi kommentoida vain omalla nimellään. Muutoksen toivotaan tuovan lisää kirjoittajia keskusteluun mukaan, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen

15.5.2019 13:19

HS.fi:ssä on ollut tähän asti mahdol­lista käydä keskus­telua artikkeleista niiden lopussa nimimerkillä. Nimimerkiksi on voinut valita myös oman nimensä, mutta harva on tehnyt niin.

Tänään keskiviikkona HS muuttaa käytäntöä. Jatkossa osaa artikkeleista voi kommen­toida vain omalla nimellään.

Oman nimen käyttö koskee alkuvaiheessa pääkirjoituksia, mielipide­kirjoituksia ja politiikan artikkeleita. Useimmissa muissa artikkeleissa on mahdollista valita, haluaako keskustella omalla nimellään vai käyttää nimimerkkiä.

Kokeile kommentointia omalla nimellä esimerkiksi tässä jutussa.

Muutoksen tarkoitus on parantaa keskustelua ja laajentaa keskusteluun osallistuvien joukkoa. HS:n mielipidetoimituksen toimittamat mielipidekirjoitukset julkaistaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta vain omalla nimellä. Nyt tämä käytäntö tuodaan myös verkon kommentteihin.

Artikkelien kommentointi on tärkeä osa HS.fi:n sisältöä. HS.fi:hin lähetetään julkaistavaksi kuukausittain yli satatuhatta kommenttia. Kaikki HS:lle lähetetyt kommentit luetaan ennen julkaisua, ja moderaattorit päättävät toimituksen tekemien linjausten mukaisesti, mitkä kommentit julkaistaan. Moderointikäytäntö ei muutu tässä uudistuksessa.

Eri kommentoijia artikkeleissa on kymmeniätuhansia. Keskustelua käydään monista eri aiheista, ja usein kommentit tuovat esiin sellaisia näkökulmia, joita jutun kirjoittajat tai haastateltavat eivät ole tuoneet esiin.

Aktiivisesta keskustelusta huolimatta nimimerkillä kirjoittaminen on myös rajoittanut keskustelijoiden joukkoa ja vähentänyt keskustelujen suosiota.

Kun tätä muutosta suunniteltiin, kysyimme lukijoilta, mitä mieltä he olisivat kommenttien kirjoittamisesta omalla nimellä.

Nimellä kirjoittamisen arveltiin lisäävän kommenttien lukemista selvästi: 42 prosenttia arvioi muutoksen lisäävän lukemista ainakin jonkin verran. Vain neljännes arvioi lukemisen vähenevän, jos oma nimi tulee käyttöön.

Avoimissa vastauksissa moni oletti keskustelun sävyn rauhoittuvan, jos käytössä olisi oma nimi. Toisaalta moni myös arveli, että omalla nimellä käytävä keskustelu olisi tylsempää, jos ihmiset alkaisivat varoa sanomisiaan.

Jo aiemmin HS:n toimittajan Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogissa saattoi käydä keskustelua vain omalla nimellä. Blogi oli hyvin suosittu juuri laadukkaan keskustelun vuoksi. Keskusteluun osallistui laajasti poliitikkoja, kansalaisia, tutkijoita ja yritysmaailman edustajia.

Uskomme, että omalla nimellä käyty keskustelu on ajan mittaan laadukkaampaa ja rakentavampaa.

Muutos tulee voimaan vähitellen. HS toivoo, että mahdollisimman moni nykyisen keskustelupalstan käyttäjä ottaisi oman nimensä käyttöön nimimerkin sijaan. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa nimimerkillä kommentointi olisi rajoitettu vain herkkiin ja vaikeisiin aiheisiin ja valtaosa kommenteista kirjoitettaisiin omalla nimellä.

Kommenteissa käytettävä oma nimi on sama kuin Sanoman tilausjärjestelmässä käytettävä Sanoma-tilin nimi. Kommentoiminen vaatii siis Sanoma-tilin luomisen, kuten tähänkin asti.

Omalla nimellään kommentoivien näkemyksiä on tarkoitus julkaista artikkeleissakin. Oman nimen käyttö mahdollistaa aiempaa paremmin sen, että toimitus voi ottaa yhteyttä mielipiteen kirjoittajaan ja siten nostaa kommentteja osaksi artikkeleita ja myös painettuun lehteen.

Mitä mieltä olet?

Kerro mielipiteesi muutoksesta alla. HS:n toimitus osallistuu keskusteluun ja vastaa kysymyksiin. Tätä tekstiä voi kommentoida sekä oikealla nimellään että nimimerkillä.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

esa.makinen@hs.fi, Twitter: esamakinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat