Kotimaa

Verenluovuttajiksi haetaan afrikkalaisia ja perimmäiset syyt ovat malariasääski ja evoluutio

Muutamat verisairaudet esiintyvät pääasiallisesti afrikkalaistaustaisten geeniperimässä. Näitä potilaita on Suomessakin aiempaa enemmän.

Tarve harvinaisten veriryhmien verelle Suomen sairaaloissa on kasvanut viime vuosina.

Siihen vaikuttaa maahanmuutto, sillä etenkin afrikkalais-, aasialais- ja arabitaustaisilla ihmisillä on geeniperimänsä takia osin erilaisia verisairauksia kuin kantasuomalaisilla.

Tällainen sairaus on esimerkiksi sirppisoluanemia, joka muuttaa happea kuljettavat veren punasolut muodoltaan sirppimäisiksi.

Afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia on Suomessa toistaiseksi pieni määrä, kun verrataan sitä väestöryhmän kasvavaan kokoon. Monissa Euroopan maissa tilanne on sama.

Heillä on myös suomalaisista poikkeavia harvinaisia veriryhmiä. Yksi sellainen on U-negatiivinen. Toistaiseksi Suomesta ei ole vielä löytynyt tälle ryhmälle yhtään sopivaa luovuttajaa.

”Kymmenen viime vuoden aikana sirppisoluanemiapotilaiden määrä on jatkuvasti kasvanut. Nyt heitä on Husissa hoidossa noin 60. Käytännössä kaikki potilaamme ovat afrikkalaistaustaisia, ja usein heidän hoidossaan tarvitaan punasolusiirtoja”, lastenhematologi, professori Kirsi Jahnukainen Husin Lastensairaalasta sanoo.Kaikkien maailman ihmisten veri kuuluu yhteen neljästä ABO-veriryhmästä eli veriryhmään A, B, O tai AB. Nämä jaetaan vielä reesustekijän (Rh D -tekijän) mukaan vielä Rh D -positiiviseen ja Rh D -negatiiviseen ryhmään.

Nämä pääryhmät huomioidaan aina verensiirroissa. Useimmiten sopiva veri voidaan valita vain pääryhmien perusteella. Lisäksi tunnetaan monia muita veriryhmiä, joissa punasolujen pinnalla on erilaisia rakenteita. Ne on myös huomioitava verensiirroissa.

Harvinaisena veriryhmää pidetään, kun se on harvemmalla kuin yhdellä tuhannesta. Afrikkalaisten veriryhmät eroavat eniten suomalaisesta kantaväestöstä. Kaikilla väestöryhmillä esiintyy harvinaisia veriryhmiä, myös kantasuomalaisilla, mutta ne ovat erilaisia. Suomalainen erikoisuus on esimerkiksi veriryhmä JK-3.

Jos suomalainen joutuu sairaalahoitoon Thaimaassa ja tarvitsee tietyn veriryhmän verta, siellä sitä todennäköisesti myös on saatavilla.

”Afrikkalaistaustaisilla O- ja B-veriryhmät ovat yleisempiä ja A-veriryhmä taas on harvinaisempi kuin Suomen kantaväestöllä. O-veriryhmän potilaalle voi antaa vain O-ryhmän verta, joten mitä enemmän heitä on, sitä enemmän tarvitsemme O-ryhmän luovuttajia”, sanoo Veripalvelun erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg.

Veripalvelu yrittää etsiä ja rekrytoida lisää afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia, jotta potilaiden hoito sairaaloissa helpottuisi. Joskus harvinaisempien veriryhmien verta joudutaan tilaamaan ulkomaisista veripankeista, kerran jopa Etelä-Afrikasta asti.

”Sirppisoluanemian hoitoa pystytään pääosin suunnittelemaan, joten keräämme tarvittavan määrän verta hoitopäivään mennessä. Onneksi harvinaisia punasoluja voi pakastaa ja säilyttää jopa kymmenen vuotta”, Ekblom-Kullberg sanoo.

Esimerkiksi Husissa osalle lapsi- ja aikuispotilaista tehdään punasolujen vaihtohoito noin kuukauden välein. Aikuiset tarvitsevat kerralla jopa kymmenen pussia verta, lapset kuusi.

”Hoito vaikuttaa nopeasti. Monet potilaamme sanovat, että kivut katoavat heti ja voimat palaavat, kun he ovat saaneet uutta verta”, sanoo aikuisten hematologi, ylilääkäri Ulla Wartiovaara-Kautto.

Lääkäreiden mukaan parasta olisi päästä hoitamaan sirppisoluanemiaa lapsena, jotta se ei pääsisi kehittymään vakavaan muotoon. Pahimmillaan se aiheuttaa aivoinfarktivaaran.

Sirppisoluanemia ja toinen hemoglobiinipoikkeavuus talassemia ovat pääasiassa Päiväntasaajan Afrikasta lähtöisin olevien sairauksia, koska siellä asuneiden ihmisten geeniperimä on muuttunut vuosien kuluessa evoluution lakien mukaan malarian vaikutuksesta.

”Malarialoinen ei halua elää sirppisoluanemian kantajan punasoluissa”, Kirsi Jahnukainen selittää.

Malaria-alueilla jopa 25 prosenttia ihmisistä on sirppisoluanemian kantajia. Kun kaksi kantajaa saa lapsen, sairaus voi puhjeta hänelle.

Husissa toimii harvinaisten verisairauksien lasten ja aikuisten yhteinen poliklinikka, jossa lasten- ja aikuisten lääkärit toimivat yhdessä.

Oikaisu 15.5.2019 klo 20.51: Korjattu otsikkoon malariasääski alun perin olleen malariasääksen tilalle. Oikaisu 16.5.2019 klo 17.37: Jutusta poistettu kappale, jossa kerrottiin virheellisesti, että sirppisoluanemiaa sairastavat eivät kärsi malariasta. Sirppisoluanemiapotilas voi sairastua malariaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  8. 8

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  9. 9

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  10. 10

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää